logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie zamontować alarm świetlno-dźwiękowy w mieszkaniu inwalidy?

jaro18 08 Kwi 2007 13:12 2360 7
  • #1 3765913
    jaro18
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Mam taki problem w świeżo wyremontowanym mieszkaniu inwalidy (człowiek głuchy) trzeba zamontować urządzenie, które ma pełnić funkcję alarmu tzn. po naciśnięciu guzika musi zapalić się lampka w pokoju i zadzwonić dzwonek. Nie można rozkuwać ścian, bo by nie było problemu trzeba to wykonać zdalnie. Czekam na jakieś propozycje!!
  • #3 3766537
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    jaro18 napisał:
    Mam taki problem w świeżo wyremontowanym mieszkaniu inwalidy (człowiek głuchy) trzeba zamontować urządzenie, które ma pełnić funkcję alarmu tzn. po naciśnięciu guzika musi zapalić się lampka w pokoju i zadzwonić dzwonek. Nie można rozkuwać ścian, bo by nie było problemu trzeba to wykonać zdalnie. Czekam na jakieś propozycje!!

Bezprzewodowy dzwonek go drzwi z hipermarketu.
  • #4 3769109
    jaro18
    Poziom 16  
    A można to przerobić żeby po włączeniu wyłączało się po 30 sekundach A ten domofon beprzewodowy to może być ten zestaw do samodzielnego montażu J-14
  • #5 3780195
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Daruj sobie zestawy do samodzielnego montażu ... kup dzwonek w biedronce :D za 20zł i masz wszystko w jednym. Normalnie materiał jak kawał klocka do obróbki ... wszystko można z tym zrobić. Wstawiasz przerzutnik i już masz włącz/wyłącz, dostawisz mały układzik czasowy na ne555 czy na szybkiego na jednym tranzystorku i ci się sam wyłączy po czasie.
  • #6 3814915
    jaro18
    Poziom 16  
    Pośpieszyłem się chyba medicb bo kupiłem taki wyłącznik na pilota tylko ma on jedną wadę ma funkcje włącz i wyłącz a potrzebne mi jest włącz, zostań włączony 10 s, wyłącz się automatycznie da się to jakoś przerobić.
  • #7 3815444
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Wszystko się da :D wklej dokładne foty lub lepiej schemat jeżeli potrafisz sam rozrysować, pomyślimy.
  • #8 3815532
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    jaro18 napisał:
    Pośpieszyłem się chyba medicb bo kupiłem taki wyłącznik na pilota tylko ma on jedną wadę ma funkcje włącz i wyłącz a potrzebne mi jest włącz, zostań włączony 10 s, wyłącz się automatycznie da się to jakoś przerobić.

Dołącz do odbiornika tzw. "automat schodowy" z hipermarketu budowlanego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem montażu bezprzewodowego alarmu świetlno-dźwiękowego w mieszkaniu osoby głuchej, bez konieczności ingerencji w ściany. Proponowano wykorzystanie gotowych bezprzewodowych dzwonków do drzwi dostępnych w hipermarketach lub dyskontach (np. Biedronka) jako podstawę systemu alarmowego. Wskazano możliwość modyfikacji takich urządzeń poprzez dodanie układów czasowych (np. na NE555 lub tranzystorze) oraz przerzutników, aby uzyskać funkcję automatycznego wyłączania sygnału po określonym czasie (np. 10-30 sekund). Sugerowano również zastosowanie "automatu schodowego" dostępnego w sklepach budowlanych do sterowania czasem działania. Jeden z użytkowników zasugerował zestaw do samodzielnego montażu J-14 jako potencjalne rozwiązanie, jednak inni odradzali skomplikowane konstrukcje na rzecz prostych, tanich dzwonków. Udostępniono link do projektu sterowania radiowego na 27 MHz, który może posłużyć jako baza do zdalnego włączania alarmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA