logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zmiana procesora może uszkodzić płytę główną?

remol5808 08 Kwi 2007 17:10 1929 6
REKLAMA
  • #1 3766559
    remol5808
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kupiłem używany procesor chciałem go sprawdzic więc wyjąłem swojego athlona 2400+ socket A i wsadziłem Durona 750 socket A( to ten kupiony) włączam kompa wszystko się włancza oprócz monitora stwierdzilem ze procek walniety więc wsadziłem swoj poprzedni i to samo monitor nie zaskakuje stwierdziłem ze byc moze pasta na procesorze sie wytarła i dlatego sie nie che monitor zaskoczyc więc porzyczyłem procka i wentylator od kolesia i dalej to samo monitor nie reaguje, wyjąłem baterie na 1 godzine wsadzilem i dalej to samo.

Nie wiem co robic ktos ma jakiś pomuysł ????
  • REKLAMA
  • #2 3766578
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Któryś procesor, chyba ten Duron, jeśli jest uszkodzony, to mógł uszkodzić również płytę główną. Nic na to nie poradzisz, czeka Cię wymiana niestety.
  • REKLAMA
  • #3 3766607
    remol5808
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    To nie możliwe na innym kompie zanim kupiłem tego durona to go sprawdzalem i działał bez zarzutu trudno mi uwierzyc że po włożeniu procesora na 1 min nagle płyta główna sie zepsuła.
  • #4 3767584
    Banan2
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    moze byc tez taka mozliwosc ze sam uszkodziles plyte. przy wymianie procka mogles niechcacy pojechac zapinka lub srubokretem po sciezkach. obejrzyj dokladnie okolice gniazda procesora
  • REKLAMA
  • #5 3767941
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Zrobiles clear Cmos?
  • REKLAMA
  • #6 3768078
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    i moze sie dowiemy co to za płyta główna ?
  • #7 3768705
    robin102
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    U mnie po wymianie celerona na trochę szybszego pentiuma siadła płyta po kilku dniach . Spuchły elektrolity. Po wymianie się podniosła na kilka dni i potem następne spuchły.

może Ci gdzieś termoprzewodząca pasta wylazła na wyprowadzenia lub na sciezki czy elementy na plycie ???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił procesor Athlon 2400+ socket A na Durona 750 socket A, po czym komputer uruchamiał się, ale nie wyświetlał obrazu na monitorze. Próby powrotu do poprzedniego procesora oraz użycie innego procesora i wentylatora nie przyniosły efektu. Reset CMOS poprzez wyjęcie baterii również nie pomógł. W dyskusji zasugerowano, że uszkodzony procesor Duron mógł uszkodzić płytę główną, choć autor wątpi, ponieważ procesor działał wcześniej na innym komputerze. Inne możliwe przyczyny to mechaniczne uszkodzenie płyty głównej podczas wymiany procesora, np. uszkodzenie ścieżek lub elementów wokół socketu, a także ewentualne problemy z pastą termoprzewodzącą, która mogła się rozlać na ścieżki lub elementy płyty. Pojawiła się sugestia wykonania resetu CMOS (clear CMOS) oraz prośba o podanie modelu płyty głównej w celu dalszej diagnozy. Jeden z uczestników podzielił się doświadczeniem, że po wymianie procesora na szybszy model płyta główna uległa uszkodzeniu wskutek spuchnięcia elektrolitów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA