logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta główna mogła się uszkodzić po nieprawidłowym montażu procesora?

paprix 03 Kwi 2007 00:36 1775 7
REKLAMA
  • #1 3746719
    paprix
    Poziom 10  
    siemka glupi jestem ale poradzcie wyciagnolem procek z plyty glownej 1,8 ghz i wsadzilem procka 1,3 tylko ze nie zauwazylem ze pod spodem w 1,3 sa wszystkie piny a w 1, 8 niektowych nie ma, wiec w efekcie ten 1,3 nie wszedl do konca czego nie zauwazylem i wlaczylem kompa.Nastepujace objawy po wlozeniu 1,8 na miejsce, komp odpala sie tak jak powinien wiatraki chodza lampki sie swieca dyski wszystkie odpalaja , za to nie wlacza sie obraz jest czarne tlo na grafie zintegrowanej i na dostawionej nic sie nie dzieje komp wyloacza sie po dluzszym trzymaniu przycisku (prawidlowo) czy mogla sie spalic plyta glowna dodam ze krzywo wstawiony procesor 1,3 wrocil do swojej plyty i dziala bez zarzutu !!!

Proszę poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3746729
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A może zdradziłbyś sekret co to za płyta i jakie procesory?
  • REKLAMA
  • #3 3746763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3746859
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    ?!... Jak można wsadzić krzywo procesor? No chyba że chłodzenia też nie założyłeś.
  • #5 3746864
    garden2k
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Może na początek reset biosa
  • #6 3749082
    paprix
    Poziom 10  
    co do polskiego to mnie nie ucz a plyta to matsonic ms8157e rev 1.1 procek athlon 2.4 ,a co do wstawienia procka krzywo to sie jednak da (nie probujcie tak)z chlodzeniem w obudowie po ciemku . BIOS przestawilem na zworce ale nawet niechce sie odpalic jak przestawie znowu jest bez zmian
    napiszcie czy chociaz jest jakas mozliwosc spalenia plyty bez uszkodzenia procka bo przeciez 1,3 dziala w swojej plycie bez zazutu.thx
  • REKLAMA
  • #7 3749153
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    paprix napisał:
    co do polskiego to mnie nie ucz

To niech kolega sam się nauczy. Prosiłem o porawienie błędów z piewszego postu. Mało, że kolega nie zastsował się do mojej prośby, narobił kolejnych błędów, to jeszcze kolega ma pretensje do tych, co zwracają koledze uwagę na ewidentne błedy językowe?
    Za niezastosowanie się do polecenia moderatora karzę kolegę ostrzeżeniem. Nie zwalnia to kolegi od obowiązku poprawienia popełnionych błędów.
  • #8 3749813
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    karzę kolegę pisze się osobno ;)
    Ale nie wazne sa dla mnie sprawy jezykowe :P mozesz narobic tyle bledow ile chcesz, ale... niech ma to rece i nogi. to co napisales, to sa jakies bzdury - nie mozna wsadzic krzywo procesora!

W przypadku Athlonow - mozna sie pomylic 3x90*, bo nie sadze, ze wlozyles go pod katem, bo chlodzenia nie dalbys rady juz zalozyc.

wyjmij wszystko z plyty - lacznie z procesorem!
    wlacz zasilanie - jesli piszczy, to bedziemy sprawdzac dalej.

Ps. Jesli pomyliles sie z wkladaniem tego slabszego procesora i walnoles sie o ktorez z 90* to nie jest mozliwe, ze procesor ten dziala - polamal bys mu nozki podczas zakladania chlodzenia - a zwlaszcza pociemku ;]

Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił procesor 1,8 GHz na słabszy 1,3 GHz, nie zauważając różnic w układzie pinów, przez co procesor 1,3 nie wszedł do końca i został krzywo zamontowany. Po ponownym założeniu procesora 1,8 GHz komputer uruchamia się, wentylatory działają, dyski są aktywne, ale nie pojawia się obraz na zintegrowanej ani na dodatkowej karcie graficznej, a system wyłącza się po dłuższym przytrzymaniu przycisku. Procesor 1,3 GHz działa poprawnie na swojej płycie. Dyskusja wskazuje, że krzywe włożenie procesora jest możliwe, ale niezalecane, a uszkodzenie płyty głównej mogło nastąpić. Zalecane jest wykonanie resetu BIOS-u oraz test uruchomienia płyty bez procesora, aby sprawdzić sygnały dźwiękowe. Wątpliwości dotyczą możliwości uszkodzenia płyty bez uszkodzenia procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA