logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odwzorować obwód z obrazka w Simulinku i obserwować napięcie na oscyloskopie?

pb88 09 Kwi 2007 17:48 3576 8
REKLAMA
  • #1 3769894
    pb88
    Poziom 10  
    Witam,

Mam taki maly problem, a wlasciwie dosyc spory jak dla mnie bo nie kumam za bardzo o co chodzi w simulinku. Krotko mowiac mam przedstawic nastepujacy obwod (zalaczone zdjecie) w simulinku, i zaobserwowac napiecie na oscyloskopie.

Moze ktos pokazac jak to ma wygladac?

dzieki i pozdrawiam

Moderowany przez _PREDATOR_:

Uśmieszki w temacie, wyłącz Caps Lock, nie krzycz!

Oto schemat:
    Jak odwzorować obwód z obrazka w Simulinku i obserwować napięcie na oscyloskopie?
    Załączniki:
    • Jak odwzorować obwód z obrazka w Simulinku i obserwować napięcie na oscyloskopie? uklad.GIF (2.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3769984
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    A to E to źródło napięcia stałego? Dajesz symulację TR, klikając na elementy jest coś takiego jak OUTPUT czy jakoś tak, tam można zaznaczyć, żeby na ekran wyprowadził przebiegi związane z elementem...prąd, napięcie, chyba nawet moc itp.
    Uups, pomyliłem z simplorerem ;)
    A tak serio to nie mam w domu matlaba, w simulinku dałbym jako źródło napięciowe źródło sterowane sygnałem skoku jednostkowego, potem standardowo rezystancję i kondensator w szereg (2x serial RLC branch?), a potem Voltage Meter na poszczególne elementy i wyjścia na 2 wejściowy oscyloskop (scope)
    Napięcie na rezystancji będzie spadać od E do zera, napięcie na kondensatorze odwrotnie, będzie wzrastać od 0 do E.
  • #3 3770041
    Srubol
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Nie wiem dokładnie czy o to Ci chodziło
    I tak:

lub

• REKLAMA
  • #4 3772659
    pb88
    Poziom 10  
    Witam,

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Do >srubola<, chodzilo o troche inna rzecz, tzn. ten wykres przebiegu napiecia na kondensatorze powinien wygladac tak jak wykres ladowania normalnego kondensatora do wartosci E (zrodla napiecia stalego).

Nie za bardzo orientuje sie w tych klockach tutaj, na normalnym schemacie potrafie to policzyc z transformat laplaca i z metody klasycznej, ale tutaj nie bardzo wiem jak te klocki poskladac. Moze ktos da rade jeszcze raz zarzucic schematem (dodam tylko ze wartosci R,C,E moga zostac zmienione przez uzytkownika)

pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • #5 3775545
    Srubol
    Poziom 13  
    Witam

Podaj wzór matematyczny opisujący to co chcesz, w Simulinku spróbuje to zamodelować
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3775621
    Srubol
    Poziom 13  
    Rysunek powyżej jest to model wzoru różniczkowego ogólnego w którym możesz zmieniać warunki początkowe
    Lub ten co Podałes

Nadole masz pliki do Simulinka
    Załączniki:
    • mdl.rar (5.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 11591249
    ienecode
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam. Potrzebyuje schemat simulinka prądnicy na ktory znajda sie sygnały iw, i, SEM, U .

W załaczniku tres wraz z rozwiazaniem zadania.
    Załączniki:
    • zad1.doc (374.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 11591257
    ienecode
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    ma ktos jakis pomysl?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy odwzorowania obwodu RC z załączonego schematu w środowisku Simulink oraz obserwacji napięcia na oscyloskopie. Problem polega na modelowaniu ładowania kondensatora do napięcia stałego E. Proponowane rozwiązania obejmują użycie źródła napięcia sterowanego sygnałem skoku jednostkowego, szeregowego połączenia rezystora i kondensatora (np. za pomocą bloku RLC branch), a następnie pomiar napięcia za pomocą Voltage Meter i wyświetlenie przebiegu na oscyloskopie (Scope). Podano wzór matematyczny opisujący napięcie na kondensatorze: ( U_C = E cdot (1 - e^{-t/RC}) ). Wskazano również na możliwość zmiany wartości R, C i E przez użytkownika. Dołączono przykładowe schematy blokowe oraz pliki do Simulinka ilustrujące modelowanie procesu ładowania kondensatora zgodnie z równaniem różniczkowym. W dyskusji pojawiły się także pytania niezwiązane bezpośrednio z tematem, dotyczące modelowania prądnicy w Simulinku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA