logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie TV z wyjściem EURO do komputera przez USB – czy istnieje adapter?

ramhac 09 Kwi 2007 19:37 2814 18
REKLAMA
  • #1 3770276
    ramhac
    Poziom 16  
    Ocena: 119
    Niedawno zmienilem kompa lecz niestety nie pomysalem wczesniej i kupilem z zintegrowana karta graficzna a chcialem ostatnio podlaczyc do niego TV. Lecz nie mam gniazd takich zeby przejsc z TV na kompa. Ale pomyslalem ze jesli sa kamery internetowe na USB to moze dalo by sie jakos zrobic przejscowke z EURO na USB. Da sie cos takiego zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 3770286
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Z euro na usb to byś chciał trochę za dużo.......
    Ale jest na pewno przjście z d-sub-a na rgb..
    Pozdr.J.
  • #3 3770302
    ramhac
    Poziom 16  
    Dzieki, poszukam :)
  • #4 3770308
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Kolega dobrze mysli, skoro sa kamerki to tez sie da wysylac obraz z TV, ale musialbys rozwalic kamerke z USB i pomyslec jak nadac sygnal z TV, zauwazcie ze EURO to WEJSCIE!!! WEJSCIE NIE WYJSCIE! Juz predzej kombinuj jak kabel TV podlaczyc pod komputer, to juz jest prostsze.
  • #5 3770468
    ramhac
    Poziom 16  
    Ale jak sie polaczy antene do magnetowidu to mzona dostarczyc sygnal za pomoca zlacza EURO do TV. To moze by sie dalo z magnetowidu zlaczem EURO zrobic przejscie na USB. Jest to mozliwe?
  • REKLAMA
  • #6 3770520
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Nie zle kombinujesz! Dalo by sie, ale musialbys miec jakos kamerke internetowa do rozwalenia i oczywiscie zapoznac sie z Pinami EURA i z kablami kamerki.
  • REKLAMA
  • #7 3770556
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    EURO jest wejscie i wyjściem przynajmniej w większości TV
    Jesli kolega chce oglądac TV na PC to kupuje karte TV(są tez na USB) jeśli zaś filmy z PC na TV to kupuje albo karte z TV -OUT lub kabel VGA- EURO - jednak jakośc jest zazwyczaj słabasza od tv-out. Zaś jesli kolega ma HD-TV to juz jest inna sprawa ale z opisu wynika że nie.
    Cytat:
    EURA
    wyraz EURO ... złącze się nie odmienia!
  • #8 3770639
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Mam dysortografie, nie czepiaj sie! Wiekszosc TV jako EURO ma wyjscie i wejscie? Sprzeczalbym sie, napewno nie w wiekszosci. Po za tym karty TV nie sa wcale takie tanie, taniej mu wyjdzie rozwalic kamerke internetowa za 50 zl.
  • #9 3770641
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    kozikowski11 napisał:
    Nie zle kombinujesz! Dalo by sie, ale musialbys miec jakos kamerke internetowa do rozwalenia i oczywiscie zapoznac sie z Pinami EURA i z kablami kamerki.

Kolego, nie fantazjuj. Najprostszym rozwiązaniem jest kupno tunera telewizyjnego na USB lub karty telewizyjnej na PCI.
  • #10 3770670
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Czlowieku, zobacz na ceny, chlopak sie nie pozbiera.
  • REKLAMA
  • #12 3770747
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Ja sie czepiam bo mnie sie czepiają :D A mamy swieta to wiec tak dla jaj :D
    Widze ze masz duze pojęcie o kamerkach. Dla uswiadomienia ci powiem ze sa budowane zazwyczaj w technice smd wiec elementy sa tak małe, że aby cos przelutowac trzeba miec albo idelaną ręke ale lutownice hot-air.
    Ponadto nie da sie od tak podlutować kabelka i bedzie dzialać.
    Co do twoich wątpliwości zapraszam do lektury:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Euroz%C5%82%C4%85cze
  • #13 3771687
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Wiesz i 20 zl przesylka :PP. A kto mowi o lutowaniu elementow? Ja mowie o kablach ktore ida do kamerki, do tej czesci glownej. Wykorzystac wiedze o EURO i podlaczy kable EURO pod kable kamerki i wszyscy beda szczesliwi, wyjdzie taniej. Po za tym kolega mowi, ze z megnetowidu wtedy nadaje, wiec dodatkowo moglby odtwarzac sobie kasety.
  • #14 3771728
    ramhac
    Poziom 16  
    Wystarczylo by dowiedziec sie jak sa podlaczone kable we wtyczce USB kamery i wtedy kupic sama wtyczke.
  • #15 3771995
    me_super
    Poziom 29  
    kozikowski11 napisał:
    Wiesz i 20 zl przesylka :PP.

Sprawa jest prosta: jak nie ma pieniędzy to niech pójdzie do roboty. A jak mu się nie chce to nie będzie miał.

kozikowski11 napisał:

A kto mowi o lutowaniu elementow? Ja mowie o kablach ktore ida do kamerki, do tej czesci glownej. Wykorzystac wiedze o EURO i podlaczy kable EURO pod kable kamerki i wszyscy beda szczesliwi, wyjdzie taniej. Po za tym kolega mowi, ze z megnetowidu wtedy nadaje, wiec dodatkowo moglby odtwarzac sobie kasety.

Już Ci pisałem, przestań fantazjować.
  • #16 3772632
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Hehe, fantazjowac? Czlowieku, to nie jest takie trudne. Moze na takie wyglada, ale to wrecz banalne.
  • #17 3772692
    _TERMINATOR_
    Uczeń
    Ocena: 3
    Znacie takie coś jak S-Video podłączasz taki kabelek do grafiki i do tele i ogladasz filmiki przynajmniej ja tak rombie
  • #18 3773018
    ramhac
    Poziom 16  
    To nie chodzi o fantazjowanie i o to czy jest droga karta TV czy nie tylko mnie to zainteresowalo czy by sie tak dalo, czy takie cos by dzialalo.

Dodano po 1 [minuty]:

A fanazja w elektronice jest wazna :P bo trzeba miec pomysl zeby cos ciekawego zrobic :P
  • #19 3773218
    me_super
    Poziom 29  
    ramhac napisał:
    To nie chodzi o fantazjowanie i o to czy jest droga karta TV czy nie tylko mnie to zainteresowalo czy by sie tak dalo, czy takie cos by dzialalo.

Nie, nie da się. Nie podłączysz sygnału video bezpośrednio pod USB bez elektroniki. USB to sygnał cyfrowy, a video z EURO to analogowy to po pierwsze. I dziesiątki innych różnic. I sam też nie zrobisz elektroniki.
    Kamerka na USB jest urządzeniem cyfrowym, często z sensorem CCD w jednej obudowie zintegrowany jest sterownik do CCD oraz kontroler USB, na zewnątrz masz tylko parę rezystorków SMD.

ramhac napisał:

A fanazja w elektronice jest wazna :P bo trzeba miec pomysl zeby cos ciekawego zrobic :P

Ale jak się nie ma wiedzy (albo się jest leniwym i nie chce się poszukać w internecie) to jest to zajęcie co najmniej głupie.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie telewizora z wyjściem EURO (SCART) bezpośrednio do komputera przez USB nie jest możliwe bez specjalistycznej elektroniki, ponieważ sygnał z EURO jest analogowy, a USB przesyła dane cyfrowe. Próba wykonania adaptera z EURO na USB wymagałaby rozebrania kamerki internetowej USB i zaawansowanej wiedzy o pinach i elektronice, co jest trudne i niepraktyczne. Złącze EURO w telewizorach może pełnić funkcję wejścia lub wyjścia, ale nie jest to regułą. Najprostszym i najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest zakup tunera telewizyjnego na USB lub karty telewizyjnej PCI, które umożliwiają odbiór sygnału TV na komputerze. Alternatywnie można użyć kabla S-Video do podłączenia komputera do telewizora, jednak jakość obrazu może być niższa. Próby samodzielnego wykonania przejściówki są skomplikowane ze względu na różnice w standardach sygnału i wymagania dotyczące elektroniki konwersji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA