logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 1.9 dTi - kontrolka świec żarowych zapala się podczas jazdy

brath 10 Kwi 2007 18:53 13716 7
REKLAMA
  • #1 3773826
    brath
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Ostatnio w Scenicu 1.9 dTi w czasie jazdy zapala się i po chwili gaśnie kontrolka świec żarowych. Dzieje się to bez jakiejś specjalnej przyczyny i nie jest zależne od czasu jazdy. Co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 3775529
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam
    A czy w tym typie przypadkiem ta lampka nie jest jednocześnie kontrolką check engine??? (nie gustuję w francach ale coś mi sie takiego obiło kiedyś choć pewny nie jestem)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3775842
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Kontrolka świec żarowych w tym aucie jest za razem kontrolką chek czyli elektroniki silnika więc należało by to autko podłączyć pod jakieś urządzenia które przeczyta zapamiętane usterki, ale proponuję wymienić flitr paliwa.
  • REKLAMA
  • #4 3777474
    brath
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Byłem z autem na diagnozie komputerowej. ECU silnika wyłapało błąd związany z jakimś zaworem od wtrysku. Problem prawdopodobnie spowodował wyładowany akumulator. Serwisant skasował błąd i polecił obserwować zachowanie auta.

Już wszystko gra :)
  • #5 5763046
    wow2000
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Scenic Dti 2002 rok produkcji.
    Caly czas świeci sie kontrolka świec żarowych.
    Sprawdziłem świece są ok. Wychodzi na to że błąd elektroniki silnika. Odczytałem błędy ale nie bardzo wiem co dalej. Tzn nie umiem zinterpretować komunikatów.
    Auto pali bez problemu, nie ma skoków obrotów, jednak wydaje mi sie dość słabe.
    Prosze o pomoc jeśli ktoś potrafi zinterpretować co się dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 5763086
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2260
    Jak zinterpretować jeżeli nie napisałeś jakie błędy odczytałeś.
  • #7 5774483
    wow2000
    Poziom 2  
    Ok dziękuje za zainteresowanie :))
    Oto błędy:

1. DF094 Thermopflunger relay N, open circuit or short circuit
    2. DF061 Heated rear screen button, short circuit to earth
    3. DF063 Rear screen washer stalk, short cicuit to earth
    4. DF064 Windscreen washer stalk, short circuit to earth
    5. DF005 Oil pressure sensor, sensor circuit, open circuit

Było jeszcze kilka innych komunikatów ale tyczyły się ciśnienia w tylnym lewym kole:
    Mianowicie brak komunikacji z tym kołem, może trzeba wymienić jakąś baterie?? Będe wdzięczny za sugestie.

Nadmienie że właśnie jestem po wymianie rozrządu, oleju, kompletu filtrów. I sytuacja jest bez zmian.
    Tzn. auto pali bez problemu, nie ma wachan obrotów, ale wydaje się troche słabe.
    Będe wdzięczny za wszelką pomoc ponieważ jest to mój pierwszy francuz.
  • #8 5790164
    wow2000
    Poziom 2  
    Hmm widze że nie ma mocnych.
    Szkoda, dzięki i tak za zainteresowanie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Scenic 1.9 dTi podczas jazdy zapala się i gaśnie kontrolka świec żarowych, która jednocześnie pełni funkcję kontrolki check engine, sygnalizując problemy z elektroniką silnika. Zalecane jest podłączenie pojazdu do komputera diagnostycznego w celu odczytania zapisanych błędów. W jednym przypadku wykryto błąd związany z zaworem wtrysku, prawdopodobnie spowodowany rozładowanym akumulatorem, co po skasowaniu błędu rozwiązało problem. Inny użytkownik zgłosił stałe świecenie kontrolki, mimo sprawnych świec żarowych, i odczytał następujące błędy: uszkodzenie przekaźnika Thermopflunger, zwarcia do masy w przyciskach i stalkach spryskiwaczy oraz problem z czujnikiem ciśnienia oleju. Dodatkowo pojawiły się błędy komunikacji z czujnikiem ciśnienia w tylnym kole, sugerujące konieczność wymiany baterii w czujniku. Pomimo wymiany rozrządu, oleju i filtrów, problem z kontrolką i odczuwalną słabością silnika pozostał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA