logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 305 - brak zapamiętywania kanału DSF, sygnał powyżej 80%

jax62 11 Kwi 2007 08:28 2465 9
REKLAMA
  • #1 3775537
    jax62
    Poziom 11  
    witam. Piszę nowy post bo nie znalazlem na forum podobnego tematu. Chodzi o to, że wyszukując program DSF (LM :) ) tuner nie może go zapamietać . Mało tego nie za każdym razem go znajduje. Poziom sygnału jest ok pow. 80%. Próbowałem kilka razy. Przeszukanie "nieba" - znalazl ok 170 programów (w tym DSF) . Po przerzuceniu DSf do ulubionych program dziala przez kilka minut. po zmianie programu i powrocie na DSF już go nie ma. Nie wiem czy to wina oprogramowania czy moze coś źle robie. W instrukcji obsługi nic na ten temat. Ktoś miał podobny kłopot? Może coś poradzicie? Pozdr
    aha zapomniałem dodać, że na starym DSR 501 DSF śmiga bez problemu
  • REKLAMA
  • #2 3775713
    user33
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Przywróć mu wartości fabryzne (skasuje to całą zawartość pamięci) i zaprogramój wszystko od nowa jesli nie pomoże to trzeba zrobić upgrade oprogramowania, albo oddac do serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 3777103
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Spróbuj skanować każdy transporder osobno i zapisywać.Znajdzie wtedy więcej kanałów nie tylko 170.
    Jest z tym trochę roboty ale może pomoże to też na tego DSF-a
  • #4 3778786
    jax62
    Poziom 11  
    próbowalem. znalazł w ten sposób ok 1000 programów. ale ja uparciuch ciągle tego dsf szukałem. znalazł go ale nie odtwarzał. kombinowałem i sie doigrałem . teraz nie da się oglądać nic poza jakimiś arabami i żadne ustawienia fabryczne, wyjmowanie wtyczki nie pomagają.:cry: totalna załamka.skanowanie sieci nic nie daje . tuner nie znajduje tam żadnego programu. w domu chcą łeb mi urwać. HELP !!!
  • REKLAMA
  • #5 3779125
    jax62
    Poziom 11  
    no i udało się reanimować:D. Pół nocy się znęcałem nad dziadem a on nademną. Może ktoś skorzysta z moich doświadczeń.
    1.Przywróciłem do ustawień fabrycznych.
    2. Wyjąłem wtyczkę z gniazda zasilającego.
    3. Po ok. 30 min. skanowanie selektywne wybranych satelitów (Astra
    1,2,3 i HB) - znalazł ponad tysiąc programów, ale "gadały" tylko jakieś
    araby.
    4. Skanowanie sieci- i stała się jasność.
    Jedyny minus całej operacji : DSF dalej nie ma. W trakcie skanowania zauważyłem , że omijana jest częstotliwość 12480, 27500 Astra 1. Tuner tego nie wyłapuje. Może ktoś wie dlaczego? Pozdrawiam wszystkich
  • #6 3779288
    ianus
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Być może w ustawieniach fabrycznych nie ma tego transpondera - paru tam brakuje. Dodaj transponder ręcznie i wyszukaj na nim kanały.
  • #7 3792326
    jax62
    Poziom 11  
    próbowałem dopisać 12750 i tuner nie przyjmuje tej wartości. zdążę wpisac 1275 i przy wpisaniu 0 znika wszystko zostaje samo 0.:?:
  • REKLAMA
  • #9 3794188
    ianus
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    no troche przesadziłeś - skąd wziąleś to 12750? DSF jest na 12480V,27500,3/4. Nic dziwnego, że nie przyjmuje takiej wartości.
  • #10 3797464
    jax62
    Poziom 11  
    fakt pomyliłem sie , ale zauważyłem to dopiero po wysłaniu postu. Zaraz potem próbowałem wpisać prawidłowe parametry wpisać się udało , ale znalazł tylko 5 programów niestety bez DSF. Nastawy brałem z lyngsat. Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera satelitarnego Samsung 305, który nie zapamiętuje kanału DSF mimo sygnału powyżej 80%. Tuner znajduje DSF nieregularnie i po dodaniu do ulubionych kanał znika po zmianie programu. Próby skanowania wszystkich transponderów osobno zwiększyły liczbę znalezionych kanałów do około 1000, jednak DSF nadal nie działał poprawnie. Przywrócenie ustawień fabrycznych i odłączenie zasilania pomogły w reanimacji tunera, ale kanał DSF nadal nie był dostępny. Zauważono, że tuner omija transponder o częstotliwości 12480 MHz, symbol rate 27500 na satelicie Astra 1, co może być przyczyną problemu. Ręczne dodanie transpondera było utrudnione, ponieważ tuner nie akceptował niektórych wartości częstotliwości (np. 12750 MHz), jednak po korekcie parametrów z Lyngsat znaleziono kilka programów, ale bez DSF. Sugerowano ręczne dodanie transpondera 12480V, 27500, 3/4 oraz ewentualną aktualizację oprogramowania lub serwis urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA