logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY MHC-801 - płyta CD nie obraca się, wymiana lasera?

kobra-672 11 Kwi 2007 08:49 2675 6
REKLAMA
  • #1 3775581
    kobra-672
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem z w/w sprzętem Jak włożę płytke do CD to laser się podnosi ale płyta się nie zaczyna obracać i nie odtwarza. Czy czeka mnie wymiana lasera? Jeśli tak to jaki typ lasera jest potrzebny do takiej wieży i gdzie to można zrobić najtaniej w Bydgoszczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3775689
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    O czywiście zacznij od wymiany lasera. Na pewno siedzi jakiś KSS...Zdejmij obudowę i zobacz. Czasem bywa, że silniczek napędu płyty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3775769
    pawelgas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Ja własnie też walcze z napędem cd sony ale całkiem inny typ ja bym najpierw proponował czyszczenie soczewki są specjalne preparaty do tego + sprężone powietrze. symbol lasera w sony zawyczaj jest na papierowej karteczce przyklejonej gdzies na laserze. Jeśli to jest nowsza wierza to koszt ok 50 PLN jak stara to nawet 200PLN
  • #4 3775846
    kobra-672
    Poziom 10  
    Czyszczenie soczewki nic nie dało. Wieża jest starsza dokładnie z 1996 roku i był to wtedy jeden z najnowszych produktów sony. Pytałem w serwisie osiedlowym i koleś mi powiedział 120zł laser + robocizna ale coś mi się to drogo wydaje, nie wiem czy nie chce mnie "przyciąć" na kasie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3782102
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    Posprawdzajcie najpierw taśmy łączące laser z elektroniką, ja miałem tez ten problem i prawie kupiłem laser, ale pomógł mi użytkownik forum, w wiezach sony często przerywają się taśmy od cd.

Podsumowanie tematu

✨ W wieży SONY MHC-801 problem polega na tym, że po włożeniu płyty CD laser się podnosi, ale płyta nie obraca się i nie następuje odtwarzanie. Zaleca się najpierw sprawdzenie i ewentualną wymianę lasera, który zwykle ma oznaczenie KSS, jednak warto także zweryfikować stan silniczka napędu płyty oraz taśm łączących laser z elektroniką, gdyż często ulegają one uszkodzeniu. Czyszczenie soczewki laserowej specjalnymi preparatami i sprężonym powietrzem może nie rozwiązać problemu. Laser do tego modelu wieży pochodzi z lat 90., a jego koszt w serwisie może wynosić około 120-200 PLN, choć możliwa jest samodzielna wymiana po zakupie odpowiedniego zamiennika, np. dostępnego w sklepach internetowych takich jak Impelshop czy Poltronic. Na laserze zwykle znajduje się papierowa etykieta z symbolem, co ułatwia identyfikację części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA