logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rezystory i cewki na Radeonie 9800 Pro - brak obrazu po uszkodzeniu

mynia84 11 Kwi 2007 12:09 1340 7
REKLAMA
  • #1 3776052
    mynia84
    Poziom 10  
    Witam potrzebuję informacji jakie to są rezystory ( pokazane na zdjęciu zaznaczone na czerwono 1 , 2 oraz coś 3 nie mam pojęcia jak sie to nazywa) Jak ktoś ma taką grafikę sprawną to proszę o informacje. Mam jeszcze jedno pytanie bo karta działałą do wczoraj bez rezystorów 1, 2 a teraz gdy niechcący uszkodziłem chyba cewki 4, 5 (odpadły od laminatu) i z powrotem je przykleiłem na specjalnym kleju to komp nie odpala czarny obraz. To trochę dziwne że wczesniej działał bez tych rezystorów bez żadnych problemów a teraz nie chce odpalić. Przepraszam jeżeli te częsci które pokazałem na zdjęciu źle nazwałem ale nie jestem aż takim specjalistą.
    Rezystory i cewki na Radeonie 9800 Pro - brak obrazu po uszkodzeniu
  • REKLAMA
  • #2 3776067
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Przepraszam ale ja niewidze zdjęcia
  • REKLAMA
  • #3 3776074
    NegativeONE
    Poziom 15  
    a gdzie te zdjecia ? i co to za "specjalny klej" ?
  • #4 3776115
    mynia84
    Poziom 10  
    Klej kupiłem w sklepie elektronicznym pon sprzedawca powiedział ze powinien być. Klej do regeneracji ścieżek elektronicznych przewodzący prąd.
  • Pomocny post
    #5 3776203
    shaun_bejker
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    jedynym sensownym wyjściem w tej chwili było by przylutować te elementy (lutownica z cienkim grotem,spoiwo lutownicze tzw.cyna,topnik najlepiej w żelu do smd, i najważniejsze stabilna ręka:-) )jeżeli nie czujesz się na siłach to możesz podejść do najbliższego serwisu GSM lub RTV i raczej powinni to doprowadzić do porządku.lakier elektroprzewodzący nadaje się ale tam gdzie płynie prąd rzędu kilkunastu mA-a przez cewki 4 i 5 dosyć ładny prąd płynie rzędu kilku A i definitywnie tylko przylutowanie ich wchodzi w grę.
  • REKLAMA
  • #6 3776225
    mynia84
    Poziom 10  
    A co z tymi rezystorami nie kupować ich? Dziękuję za poradę będę próbował
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3777389
    shaun_bejker
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    1 i 2 to kondensatory ceramiczne pewnie z 2,2uF ale co do elementu oznaczonego jako 3 to pewności nie mam zależnie od koloru jeżeli ciemno grafitowy to zapewne cewka SMD a jak podobny kolorystycznie to ceramik ok 3,3uF takie moje małe założenia.Jak masz jakiś starszy telefon typu "denat" jak nie będziesz miał nic w SMD możesz zwykłe pezwlekane miniaturowe "ceramiki" (w zamian za 1,2).na początek możesz tylko wlutować cewki 4 i 5 - odklej je i zobacz czy nie ma uszkodzonych pól lutowniczych.Potem dopiero można będzie choć obraz uzyskać może z artefaktami przez uszkodzone elementy 1,2 i 3 ale już cokolwiek będzie do przodu.:-)
  • #8 3816512
    mynia84
    Poziom 10  
    Witam przepraszam że po tak długiej przerwie ale nie mam neta w domu więc trochę trudno być na bieżąco. Co do tych cewek to udało sie przylutować karta chodziła ok 7 minut po czym coś zaśmierdziało i komp sie wyłączył. Po ponownym włączeniu wyświetlał artefakty podczas ładowania systemu a po załadowaniu windowsa wyłącza sie i jest czarny ekran.. Po wyjęciu karty zobaczyłem że pod tym srebrnym radiatorkiem obok cewek jest nadpalony scalak (chyba tak sie to nazywa nie wiem). Kupiłem taką samą karte uszkodzoną na Allegro mam zamiar wszystkie te elementy co mam uszkodzone przelutować z tamtej karty do mojej. Czy jest sens się z tym bawić czy już ta karta nadaje sie tylko na części.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z kartą graficzną Radeon 9800 Pro, która po uszkodzeniu cewek (oznaczonych jako 4 i 5) i ich naprawie klejem przewodzącym prąd przestała wyświetlać obraz. Użytkownik pytał o identyfikację rezystorów i innych elementów (oznaczonych jako 1, 2 i 3), które na zdjęciu prawdopodobnie są kondensatorami ceramicznymi (około 2,2 µF) oraz cewką SMD lub kondensatorem ceramicznym 3,3 µF. Zalecano przylutowanie cewek zamiast używania kleju przewodzącego, gdyż przez cewki płynie prąd rzędu kilku amperów, co wymaga solidnego połączenia lutowanego. Po przylutowaniu cewek karta działała krótko, po czym pojawiły się artefakty i komputer się wyłączał, a pod radiatorem obok cewek zauważono nadpalony układ scalony. Użytkownik planuje wymianę uszkodzonych elementów na części z innej, uszkodzonej karty tego samego modelu, zastanawiając się nad opłacalnością dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA