logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800pro z Arctic Cooler - uszkodzony kondensator 100uF 10V, co robić?

wodzu32 21 Lis 2006 19:45 1086 8
REKLAMA
  • #1 3248381
    wodzu32
    Poziom 11  
    Witam posiadam kartę radeon 9800pro z chłodzeniem Arctic Cooler wczoraj siedziałem sobie przy komputerze a tu nagle wyłączył się monitor i już więcej nie chciał się włączyć nawet po restarcie po krótkim dochodzeniu odkryłem ze to karta graficzna padła oraz ze jeden z kondensatorów na ktorym jest napisane 100uf na 10v( nie wiem czy to tak się nazywa) ciągle pstryka i miejsce gdzie on się znajduje jest cieple. Mam pytanie czy wymiana tej części cos da.

Dodano po 1 [minuty]:

Dzis przeczytalem na jednym forum ze te chlodzenie psuje karty.
  • REKLAMA
  • #2 3249153
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Spróbuj to się przekonasz. Kondensatory nie są drogie więc wymiana Cię nie będzie dużo kosztować. Możesz tam spróbować wstawić kondensator o nieco większej pojemności o ile się zmieści. I najlepiej na 105`C oraz low ESR, wtedy jest szansa że jeśli to ruszy to pochodzi dłużej.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3249215
    tabakol
    Poziom 12  
    Wymiana kondensatora na 95% spowoduje że karta będczie działała sprawnie. Sprawdź przy okazji czy kondensator nie jest napuchnięty i czy nie zaczyna wyciekać z niego elektrolit. No i zwróć uwagę na kondensatory w pobliżu, bardzo często zdarza się że też trzeba je wymienić aby sprżet zaczął działać prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #4 3250420
    CMHQ_Widget
    Poziom 11  
    Mam pytanko odnośnie tej karty do autora wątku, jakich sterowników używasz ? Próbowałem różnych OMEGA i na wszystkich po jakimś czasie pieprzą się tekstury, pojawiają się na teksturach czerwone i niebieskie kwadraciki. Mam wrażenie, że to ma coś wspólnego z przegrzewaniem się. Może miałeś coś takiego zanim karta odmówiła posłuszeństwa ? Wtedy będę wiedział, że też muszę wymienić kondesator.
  • #5 3251094
    wodzu32
    Poziom 11  
    Uzywalem omeg i wszystko działało dobrze mialem tylko problem z orginalnymi sterownikami ati

Dodano po 2 [minuty]:

Gdzie mozna kupic te kondensatory???
  • #6 3251181
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Kondziory kupisz na allegro i w lepiej zaopatrzonym sklepie elektronicznym. Tylko pamietaj, 105C i LOW ESR!!! Co do kolegi CMHQ_Widget jezeli od razu po postawieniu windy zaczyna sypac artami to raczej karta jest padnieta, a to nie kwestia sterownikow.
  • #7 3251762
    wodzu32
    Poziom 11  
    Sprawdziłem zaden kondensator nie jest napuchnięty i nie wyciekać z niego elektrolit
  • #8 3251869
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    njalepiej jakbys mial jakis stary CDROM albo cos co mozesz wybebeszyc z czesci i uzyc kondensatora z odzysku, tylko pamietaj ze musza byc takie same parametry
  • REKLAMA
  • #9 3251937
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    wodzu32 napisał:
    Sprawdziłem zaden kondensator nie jest napuchnięty i nie wyciekać z niego elektrolit

Wymień ten który pstrykał i się nagrzewał a jak założysz kartę z powrotem to sprawdź dotykając palcami czy się nie nagrzewa za bardzo któryś z pozostałych wtedy go lepiej też wymienić wcześniej zanim zacznie pstrykać.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej Radeon 9800pro z chłodzeniem Arctic Cooler zgłasza problem z uszkodzonym kondensatorem elektrolitycznym 100uF 10V, który pstryka i nagrzewa się, co doprowadziło do awarii karty i braku sygnału na monitorze. W dyskusji zaleca się wymianę uszkodzonego kondensatora na nowy o parametrach 100uF, 10V, najlepiej o wyższej temperaturze pracy (105°C) i niskim ESR, co zwiększy trwałość naprawy. Warto również sprawdzić kondensatory sąsiednie i wymienić je profilaktycznie, nawet jeśli nie wykazują widocznych uszkodzeń, takich jak spuchnięcie czy wyciek elektrolitu. Kondensatory można nabyć w sklepach elektronicznych lub na aukcjach internetowych (np. Allegro). Użytkownik potwierdził, że używał sterowników Omega, które działały poprawnie, a problemy z teksturami i artefaktami mogą wskazywać na przegrzewanie lub uszkodzenie kondensatorów. Zaleca się także sprawdzenie temperatury pozostałych kondensatorów po wymianie i ewentualną ich wymianę, aby zapobiec dalszym awariom. Wspomniano, że chłodzenie Arctic Cooler może przyczyniać się do uszkodzeń karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA