logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna K7S8X. Nie wykrywa poprawnie procesora.

jerzyh 11 Kwi 2007 14:54 5265 32
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego moja płyta główna czasami wykrywa procesor Sempron 2800+ jako Athlon XP 1,2 GHz po dołożeniu pamięci RAM?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest problem z płytą główną lub BIOS-em, a nie samym procesorem: ustaw w BIOS-ie CPU Host Frequency na 166 MHz albo tryb „Manual” zamiast „By Jumper”, a jeśli masz starszy BIOS niż 2.40 dla Semprona 2800+ Thoroughbred lub 2.50 dla Thorton, zaktualizuj go [#3776643] [#3788727] Jeśli na płycie są spuchnięte kondensatory, trzeba je wymienić, bo mogą powodować takie losowe błędy identyfikacji i niestabilne zachowanie płyty [#3803096] [#3807766] W wątku test Memtest nie wykazał błędów pamięci, napięcia wyglądały poprawnie, więc RAM nie był główną przyczyną [#3826901] Ostatecznie autor potwierdził, że po wymianie płyty głównej na inną ASRock K7S8X procesor zaczął działać prawidłowo, co wskazuje na winę płyty, prawdopodobnie kondensatorów [#4075681] Przy okazji ta płyta przy obsadzeniu wszystkich trzech slotów wymaga pamięci PC1600 lub PC2100 [#3788727]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 3776574
    jerzyh
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Posiadam płytę K7S8X i Win XP i procesor AMD Sempron(tm)2800+ 2,0 GHz.Od pewnego czasu po uruchomieniu pokazuje mi ,że procesor jest AMD Athlon(tm)XP 1,2 Ghz.Nic nie zmieniałem ustawień.Z początku było dobrze.Dopiero jak zacząłem dokładać RAM (1024+256+256).W tej chwili jest 1024 i też się to samo z procesorem dzieje.
  • REKLAMA
  • #2 3776643
    garden2k
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    W biosie ustaw częstotliwość pracy procesora FSB na 166 MHz
  • #3 3776708
    jerzyh
    Poziom 11  
    W Biosie jest :CPU Host Frequency-By Jumper i Actual frequency-166Mhz.Zworki na płycie są na Fsb 333 MHz.Najminiejsza wartość na zworkach wg.instrukcji to 200MHz.Te zmiany wartości procosora są nie przy każdym uruchomieniu.Nieraz jest dobrze.Powtarzam że nie zmieniałem nic prócz Ramu i trochę wcześniej kartę graficzną (Radeon X800GTO256-tylko że po zmienie karty było dobrze)[/b]
  • #4 3777492
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Zmierz baterie na potrzymaniu Biosu . w razie niskiego napięcia wymień.Płyta nie pokazuje stanu baterii i często zdarza się że przy niskim napięciu płyta dostaje świra.
  • #5 3777744
    jerzyh
    Poziom 11  
    Czy mogę spokojnie wyciągnąć baterie od podtrzymania Biosu bez obawy że stracę całkowicie pamięć BIOS?[/b]
  • REKLAMA
  • #6 3777778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3777798
    jerzyh
    Poziom 11  
    Czy jest jakiś program do sprawdzenia prędkości procesora po polsku (nie znam angielskiego)[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3777810
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3781271
    jerzyh
    Poziom 11  
    Zmierzyłem baterię -miała 3,2 V.Sprawdziłem programem CPU-Z to mi pokazał ( w opcji 1,2 GHZ)że procesor ma:1200,1 MHz ;Bus Speed-100MHz ;Rated FSB-200MHz.Sprawdziłem też ,że opcja 1,2 GHz pokazuje sie przeważnie przy pierwszym uruchomieniu komputera.Po restarcie najczęściej jest 2,0 Ghz.[/b]
  • #11 3785019
    jozcho
    Poziom 22  
    Czy komputer jest stabilny , przy pracy na nim?
    niebieskie ekrany, zwieszanie systemu , błędy itp.
    Napisałeś tylko że ma zaniżony zegar procesora.
  • #12 3787692
    jerzyh
    Poziom 11  
    Komputer jest stabilny ,żadnych niebieskich ekranów.Nie zawiesza się i nie ma na razie w Polsce ludzi ,którzy mogą mi pomóc w tym problemie tzn . albo się włącza z wartością procesora 1200Mz albo 2000Mhz.Syn sprwadził na grze Gotic 3 ,że przy opcji 1200Mhz gra mu sie częściej tnie.[/b]
  • #13 3788727
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    jerzyh napisał:
    ...i nie ma na razie w Polsce ludzi ,którzy mogą mi pomóc w tym problemie...

A na Forum jest mało ludzi, którzy używają wyszukiwarki, bo o tym problemie na płytach ECS było już nie raz.
    Co do rozbudowy pamięci to radzę poczytać co producent płyty ma do powiedzenia na ten temat na stronie 5 instrukcji, bo wszystkie 3 sloty można jedynie obsadzić pamięciami pracującymi w trybie PC1600 lub PC2100.
    Co do procesora to ustaw "Manual" zamiast "By jumper". To często pomaga na tych płytach.
    Jeżeli masz wersję biosu niższą niż 2.40 i Sempron 2800+ Thoroughbred lub 2.50 i Sempron 2800+ Thorton to konieczne jest uaktualnienie.
  • #14 3799601
    jerzyh
    Poziom 11  
    Jednak kolega Jozcho coś przeczuwał bo od wczoraj tj.17.04.2007 system zaczął się zachowywać dziwnie tzn.nie załączał się(włączył się ekran Biosu potem czarny ekran z napisem i logo Windowsa i po chwili pozostał tylko czarny ekran) .Próbowałem uruchomić w trybie awaryjnym ,ostatniej znanej konfiguracji oraz innych opcjach z klawisza F8 i nic.Podmieniałem kartę grafiki i Ram bo mam zapasowe i nic.Dopiero za którymś razem zaskoczył i chodził do dziś po czym znowu po ponownym uruchomieniu zastrajkował.Jestem w trakcie badania drugiego dysku twardego( w kieszeni )bo instalator po próbie instalacji zatrzymywał się na badaniu w/w dysku.Po wyciągnieciu jego ( był garący) i włożeniu na razie wszystko chodzi oprócz pierwotnej usterki z zmiana paramatrów procesora. Wymieniłem dziś baterię od Biosu i dalej to samo.Po wyciągnieciu tego dysku dalej się zmieniała po uruchamianiu wartość procesora.Mój Bios to 2.60.Manual czy Jumper to nic nie daje.Za wiadomość o Ramie dzięki-nie wiedziałem.
  • #15 3800531
    Robert B
    Poziom 43  
    No to jedziemy od początku:
    1. Napiecia pod obciążeniem ZMIERZONE MIERNIKIEM na całym złączu ATX.
    2. Pełny test pamięci programem Memtest. Opis tu:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic658189.html
  • #16 3800778
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    A jak wyglądają kondensatory na płycie - zwłaszcza te obok socketu procesora?
  • #17 3802991
    jerzyh
    Poziom 11  
    Kondensatory hm trudno powiedzieć połowa kondensatorów na płycie ma lekkie minimalne wybrzuszenie od góry ,reszta jest płaska.Co do pomiaru napięć na ATX to przyrząd mam i umiem mierzyć ale musiałbym mieć jakiś rysunek w których punktach mierzyć ( rozumiem ,że to ma być przy włączonym komputerze.)Test pamięci nie wiem czy konieczny bo mam w posiadaniu trzy kości :dwie po 256 i jedna 1024 i próbowałem w różych ustawieniach po jednej włożonej ,dwie ,trzy i w tej chwili mama tylko 1024.Mimo różnych ustawień włozonych pamięci nie było żadnych zmian.Od wczoraj tj 18.04.2007 po wyjęciu dysku Nr2 z kieszeni i ponownym włożeniu nic się nie dzieje tzn system pracuje stabilnie na dwóch dyskach .Włącza siĘ i wyłącza bez problemu a procesor w tej chwili pokazuje mi Athlon 1200 Mhz(czyli źle).
  • #18 3803096
    Robert B
    Poziom 43  
    1. No to masz kondensatory do wymiany.
    2. Co do rysunku złącza ATX to jesteś leniem:
    www.hardwarebook.info/ATX_Power_Supply
    3. Co do testu pamięci to albo robisz to o co prosimy albo kombinuj po swojemu i nie proś o pomoc jeżeli uważasz że znasz się lepiej.
  • REKLAMA
  • #19 3805522
    jerzyh
    Poziom 11  
    Jak mam się dobrać do memtestu.Chcę go zainstalować na dyskietkę a wyświetla się komunikat"Enter target diskiette drive:" i nie wiem co mam zrobić.Próbowałem wejść na strone Memtest.org jest nieczynna a strona Memtest86.com jest po angielsku i nic nie rozumiem.Co do lenia to mam do czynienia z internetem dopiero drugi miesiąc i chyba mogę jeszcze dużo nie wiedzieć.Pomiar napięć wykonam jak tylko znajdę chwilę.Na razie system po ostatnich kryzysach chodzi stabilnie a wartość procesora zmienia sie dalej tak samo po ponowych uruchomieniach.Ile godzin minimum ma trwać test bo doczytałem że leci na okrągło.
  • #20 3805643
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Włóż czystą,sformatowaną dyskietkę do stacji to Memtest się na niej zapisze.Restartujesz komputer,zmieniasz kolejność bootowania na A: i reszta dzieje się sama.
  • #21 3806390
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jak kondensatory spuchły to elektrolit "wyparował" i kondensatory nie filtrują napięcia.Tak więc jakiekolwiek testy ,a w szczególności testy pamięci nie mają sensu.Musisz wymienić kondensatory.
  • #22 3806991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3807592
    jerzyh
    Poziom 11  
    Chyba trochę zeszliszmy z tematu bo ja nie zgłaszałem problemu z pamięcią czy z praca komputera tylko to że raz mi sie komputer włącza z wartością procesora Athlon 1200 MHz a innym razem Sempron 2000 MHz.Prawdziwa jest wersja druga.I jeszcze jedno jak już się włączy z daną wartościa to już tak pracuje dopóki go nie wyłączę lub restartuję.Czy spuchnięte kondensatory mogą być tego przyczyną lub zasilacz?.Wydaję się mi ,że jeśli zasilacz to w trakcie pracy komutera też by były jakieś zawirowania.Co do porzedniej usterki z niestabilnoscią systemu to na razie jest w porządku i nic się nie tnie(prawdopodobnie brak dobrego styku w kieszeni na twardym dysku nr 2).A propo memtestu ściągnęłem plik spakowany i po rozpakowaniu są cztery pliki(install,rawnite ,memtest ,readme).Włożyłem sformatowaną dyskietkę i kliknęłem na install i wyświetliło mi to co opisałem wyżej.Podajcie mi bardziej szczegółowe informacje jak to zrobić.
  • #24 3807766
    Robert B
    Poziom 43  
    Ściągnij obraz .iso Memtestu, wypal płytkę i w biosie ustaw bootowanie z CD-ROM. Tak będzie prościej, bo dyskietki Memtestu można robić wyłącznie po wystartowaniu w CZYSTYM Dosie (nie żadne okienka czy wiersze poleceń).
    Ale i tak najpierw musisz wymienić kondensatory. Nie tylko spuchnięte ale WSZYSTKIE w danej gałęzi.

PS.
    "Enter target diskiette drive:" Wprowadź (literę) dysku docelowego.
    Wpisujesz A:
  • #25 3810822
    jerzyh
    Poziom 11  
    iso.memtest nie znalazłem .W Google znalazłem jedną strone po angielsku a drugą po rosyjsku i nic nie skumałem.Znalazłem za to Memtest 3.3 ale wszystko poszło jakoś inaczej niż opisywaliście tzn ściągłem plik na dyskietkę ,rozpakowałem i kliknęłem na ikonę uruchamiająca bez wyłączania komputera i memtest ruszył.Nie wykazał mi żadnych błędów.Nie wiem do czego ta potrzebne bo jak pisałem wyżej mam trzy kości do dyspozycji i przy różnych włożeniach wartość procesaora i tak się zmieniała.Ta kość, którą teraz sprawdzałem ma dopiero około 3 tygodni.Co do wymiany kondensatroów to wiem ,że należy je wymienić .Tylko sam się trochę boję za to wziąść bo nie stać mnie w tej chwili na wymianę płyty(tym bardziej ,że chodzi stabilnie-poza anomaliami z procesorem).Niestety też nie wiem kto to mi zrobi bo niestety sklepy czy serwisy ograniczaja sie tylko do wymiany płyt.Procek jest na gwarancji i gdybym wiedział czy to jego wina to bym go odniósł ale nikt mi do dziś nie jest w stanie powiedzieć powodu tych anomalii.Pomiar napięć jeszcze zrobię .
  • #26 3810984
    jozcho
    Poziom 22  
    Niestety aby ruszyć dalej musisz zastosować się do rad kolegów, czyli wymiana kondensatorów na początek poproś kogoś z doświadczeniem w lutowaniu jeżeli sam się obawiasz tej pracy .Diagnoza wstępna jest. teraz musisz podjąć podjąć decyzję co dalej.Procek można sprawdzić na innej sprawnej płycie u kolegi lub znajomego, to samo z pamięciami. Teraz tylko działać.
  • #27 3811238
    Robert B
    Poziom 43  
    :arrow: jerzyh
    Ty chyba wogóle nie czytasz tego co piszemy. Jeżeli chcesz kombinować po swojemu, to po co prosisz o pomoc?
    Robert B napisał:
    ... test pamięci programem Memtest. Opis tu:
    www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=658189

Podałem tam również potrzebne linki:
    Robert B napisał:
    Memtest 86+ http://www.memtest.org konfigurujesz naciskając na początku testu C, potem 2, 3, 3, 3.
    Wykona wtedy pełny test pamięci.
    Opisy obu programów:
    http://www.memtest.org
    http://www.memtest86.com ...

Nie wmawiaj nam głupstw, że nie ma tam obrazów .iso
    www.memtest.org/#downiso (drugi link od góry)
    www.memtest86.com/download.html (trzeci link od góry)
  • #28 3826901
    jerzyh
    Poziom 11  
    No to możemy rozmawiać dalej.Sprawdziłem memtestem przy opcji procesora Athlon 2004 MHz i z 1 pamięcia 1024 oraz z dwiema 1024+256 MB memtest pokazał :;L1 cache: 128 K 12294MB/s;L2cache :259K ,3914MB/s;RsvdMem-ok;MemMap-probed;cache -on;ECC-off;test -std;Error-0 błędów(czyli pamięć ok).
    pomierzyłem napięcia na ATX i były wartości:5,08V;5,08V;5,15V;11,97V;3,34V;3,34V;3,34V;5,09V;5,09v;4,73V;5,13V;12,60V na wtyczce zasilającej dyski twarde 12,61V ; 5,10V na zasilaniu karty graficznej 12,57V.Zauważyłem też na dysku twardym który chodzi jako master zworka jest na Jumper settings(tak było zawsze -tego nigdy nie ruszałem).Jeśli chodzi o kondensatory to przyjrzałem się uważniej i znalazłem trzy :w okolicach złącza ostatniego PCI;w okolicach Ram i w oklicach karty graficznej.Przy procesorze wszystkie są dobre.Zastanawiam się na cyklicznośćią zdarzeń:1200mHz pokazuje sie przy pierwszym uruchiomieniu ( po wyłączonym komputerze) a 2000MHz po restarcie.Wydaje mi się ,że może być to kluczem do rozwiązania problemu.Resztę zostawiam dla was- FACHOWCY.
  • #29 3828299
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    No cóż. Dla mnie to wygląda jakby procesor był zmodyfikowany byle jak, tzn: Duron -> Athlon -> Sempron (to tylko jeden zamalowany mostek więcej!). Obejrzałbym raczej dokładnie procesor i dopiero zwalał winę na płytę gł. Zresztą sprzedałem takich płyt (ASRock K7S8X) kilkadziesiąt i nigdy się takie "chopsie" nie działy nawet z przerobionymi "durniami" Thoroughbred.

Radzę koledze sprawdzenie programem CrystalCPUID faktyczną, maksymalną częstotliwość taktowania procesora (w MHz).

Ps. Takie "cyrki" mogą się też dziać przy wer. biosu poniżej 2.40 Proszę wtedy dać znać. Podam link do iso płyty (lub dyskietki) z najbardziej rozbudowanym i najszybszym biosem do tej płyty.

Tak to wygląda w Crystal`u w wypadku "Durona" którego sam zmodyfikowałem. ;)
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #30 3829468
    jerzyh
    Poziom 11  
    Sprawdziłem programem CrystalCPUID i wyniki w załącznikach.Bios mam wg.crystalu Caption-P2.60 Version2.3(rozumiem że jest 2.60)Co to znaczy zmodyfikiowany procesor(nic przy nim nie robiłem i kiedyś był dobry)
    CPU 2000
    CPU1200
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz płyty głównej ASRock K7S8X z procesorem AMD Sempron 2800+ 2,0 GHz i systemem Windows XP zgłasza problem z nieprawidłowym wykrywaniem procesora – po uruchomieniu system pokazuje AMD Athlon XP 1,2 GHz zamiast prawidłowej wartości. Problem pojawił się po dołożeniu pamięci RAM i występuje nieregularnie, czasem po pierwszym uruchomieniu pokazuje się niższa częstotliwość, a po restarcie prawidłowa. Wskazano konieczność sprawdzenia ustawień FSB w BIOS-ie, wymiany baterii podtrzymującej BIOS oraz aktualizacji BIOS-u do wersji co najmniej 2.40 lub 2.50 w zależności od wersji procesora. Zalecano test pamięci programem Memtest86 oraz pomiar napięć na zasilaniu ATX. Użytkownik zauważył spuchnięte kondensatory na płycie, co może powodować niestabilności i błędne odczyty procesora. Po wymianie baterii i testach pamięci problem z częstotliwością procesora nie ustąpił. Sugerowano również sprawdzenie autentyczności procesora i jego taktowania programem CrystalCPUID. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną problemu były uszkodzone kondensatory na płycie głównej. Po wymianie płyty na identyczny model problem zniknął, a procesor działał prawidłowo. Dyskusja podkreśla znaczenie stanu kondensatorów, poprawnych ustawień BIOS-u, aktualizacji firmware oraz diagnostyki sprzętowej w rozwiązywaniu problemów z wykrywaniem procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA