logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock K7S8X+AMD Sempron 2600 uruchamia się i wyłącza

tpokala 21 Sie 2006 17:46 3656 50
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer na płycie Asrock K7S8X z procesorem Sempron 2600 uruchamia się na 2–3 sekundy i zaraz się wyłącza?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to uszkodzona płyta główna, najpewniej przetwornica zasilająca procesor, ewentualnie sam CPU, ale wcześniej trzeba ustawić FSB na 333 MHz dla Semprona 2600 i wykluczyć zasilacz [#2938280][#2942305][#2942753] Oryginalny FEEL ESP-300ATXSP4 dawał zbyt wysokie napięcia: +5 V = 5,50 V, +12 V = 13,37 V, +3 V = 3,57 V, więc nie nadaje się do dalszego używania [#2942196][#2942213][#2942270] Po podłączeniu sprawnego zasilacza objaw pozostał taki sam, a w minimalnej konfiguracji nie było nawet sygnału beep, co kieruje podejrzenia na płytę albo procesor [#2942669][#2942753] Jeśli na pewnym dobrym PSU dalej jest tak samo, forum wskazuje na usterkę płyty/VRM; naprawa zwykle oznacza wymianę kondensatorów albo całej płyty [#2942305]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 2938068
    tpokala
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!

Kupiłem na "promocji" płytę główną i procesor jak w temacie na socket A. Po podłączeniu wszystkiego i uruchomieniu, komputer odpala, ale po 2-3 sekundach wyłącza się. I tak za każdym razem. Dodam, że zawsze wyłączenie następuje po tym samym czasie od naciśnięcia przycisku Power. Co może być tego przyczyną? Jak narazie do głowy przyszło mi tylko to, że być może wentylator nie wyrabia, a w BIOSIE jest włączona opcja automatycznego wyłączenia po osiągięciu przez procesor wysokiej temperatury.

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 2938128
    tpokala
    Poziom 19  
    Mam drugi komputer: Celeron 1,7+oryginalne chłodzenie, 256 MB RAM PC3200, dysk Seagata 160 GB ATA, karta graficzna GF 2 MX 400.

Z podanej stronki nic do mnie nie pasuje, a żeby uruchomić tego Asrocka+Sepron biorę podzespoły z drugiego kompa, więc o uszkodzeniu tych elementów nie ma mowy, no chyba, że sama płyta lub procek są uszkodzone, ale nie ma ŻADNYCH fizycznych oznak uszkodzenia.
  • #4 2938152
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    No jeśli nie podpina kolega zasilacza, to nie może to działać (jakoś w wypisie elementów go nie znalazłem)...

Kondensatory na płycie Asrock-a nie są wybrzuszone/wylane ?
    Zakładam (nie wiem czy słusznie), że wykonał kolega reset pamięci CMOS.
  • REKLAMA
  • #5 2938176
    tpokala
    Poziom 19  
    No tak, podłączenie zasilacza!!! To jest to! Przecież napisałem, że komputer się urucamia i wyłącza ale BEZ ZASILACZA to byłoby niemożliwe.

A tak serio: płyta wszystkie kondensatory ma dobre, a co do resetu CMOS to tak - resetowałem.

P.S. Zasliacz ATX 300W;)
  • #6 2938200
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Może w biosie włączone monitorowanie obrotów wentylatora na procesorze ? Podłącz na CPU Fan inny wentylator z monitorowaniem obrotów.
  • REKLAMA
  • #7 2938207
    tpokala
    Poziom 19  
    tronic1 napisał:
    Może w biosie włączone monitorowanie obrotów wentylatora na procesorze ? Podłącz na CPU Fan inny wentylator z monitorowaniem obrotów.
    - tego wogóle nie rozumiem, a myślałem, że umiem czytać ze zrozumieniem:(

Ale chyba to samo napisałem w moim pytaniu, ale trochę, nie nie trochę: napewno zrozumialej niż kolega tronic, ale jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
  • #8 2938210
    Figi
    Poziom 37  
    tpokala napisał:
    [...]P.S. Zasliacz ATX 300W;)
    A nie ma ten zasilacz producenta i modelu? Nikt nie chce się do niego przyznać?
    Proszę zmierzyć miernikiem jego napięcia pod obciążeniem i przedstawić wyniki.

Następnie proszę uruchomić komputer w konfiguracji zasilacz + płyta + procesor (reszta wyjęta, taśmy wypięte z płyty). Podłączony powinien być też głośniczek systemowy, bo spodziewać się z niego należy komunikatu o błędzie pamięci, który to komunikat można zidentyfikować tu:
    http://www.bioscentral.com/
    Jeśli żadnego dźwięku nie będzie, a zasilacz jest sprawny, to płyta lub procesor są uszkodzone.
  • #9 2938234
    tronic1
    Spec od komputerów
    Co innego monitorowanie temperatury a co innego monitorowanie obrotów wentylatora.Masz włączony alarm dla zbyt wysokiej temperatury,ale moze tez dla zbyt niskich lub braku obrotów wentylatora.
  • #10 2938248
    tpokala
    Poziom 19  
    Ok: oto dane zasilacza: FEEL model ESP-300ATXSP4, Version 2.03 wyprodukowany przez Essun Copmany LTD, zadowolony??

A w konfiguracji minimalnej (płyta+procesor+RAM+zasilacz:)) uruchamiałem i nic, nie ma też żadnego sygnału z głośniczka, ale jak już też pisałem Asrocki strasznie długo się uruchamiają a tu komputer po 3 sekundach się wyłącza, więc na pewno nie będzie i nie ma żadnego beep-u (Na Celeronku mam Asrocka 845D+ i tam też się dłuugo uruchamia).

Dodano po 4 [minuty]:

Ok, po dłuższych przemyśleniach zwracam honor koledze tronicowi1, ale jeśli mam chłodzenie Zalmana pożyczone na chwilę, które chodzi na identycznym procku to nie powinno być problemu
  • #11 2938263
    Figi
    Poziom 37  
    tpokala napisał:
    Ok: oto dane zasilacza: FEEL model ESP-300ATXSP4, Version 2.03 wyprodukowany przez Essun Copmany LTD, zadowolony?[...]
    Będę zadowolony, kiedy zobaczę pomiary napięć.

Oczywiście przestawił kolega odpowiednio zworki FSB_SEL?
  • #12 2938270
    tpokala
    Poziom 19  
    Figi jesteś wielki - nie pomyślałem o tym. A wie ktoś na jakim FSB pracuje Sempron 2600, nie wiem na jakim jądrze.
  • #13 2938280
    Figi
    Poziom 37  
    333MHz.
    Google powiedziałoby Ci szybciej.
  • REKLAMA
  • #14 2938285
    tronic1
    Spec od komputerów
    Problem może być w tym że na innej płycie może być wyłączone monitorowanie obrotów lub na twojej plycie jest uszkodzone.Lepiej na CPU Fan włączyc inny trzypinowy wentylator z pełnymi obrotami a ten wentylator z Zelmana włączyc do innego gniazda.Chodzi o to żeby wejść do biosa i ewentualnie wyłączyc monitorowanie obrotów.Zrozum że nie chodzi o temperaturę a o obroty wentylatora.
  • #15 2938287
    tpokala
    Poziom 19  
    Ok, dzięki Figi, jutro będę próbował ze zworkami, jakby co to będę pisał - liczę na twoją pomoc!
  • #16 2941411
    tpokala
    Poziom 19  
    Witam!

Niestety dalej to samo, po ustawieniu fsb!

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? Figi - licze na Ciebie!
  • #17 2941430
    Figi
    Poziom 37  
    A ja nadal niezmiennie liczę na pomiary napięć zasilacza...

Dodano po 1 [minuty]:

Głośniczek sprawny i poprawnie podłączony?
  • #18 2941481
    tpokala
    Poziom 19  
    Zasilacz sprawdziłem u kolegi i działa wyśmienicie! (Kolega ma Athlona 3200+, + wydajną kartę graficzną), a jak chcesz mieć pomiary z zasilacza to proszę, powiedz mi jak mam to zrobić?
  • #19 2941538
    Figi
    Poziom 37  
    Podałem link już w pierwszym swoim poście. Twierdził kolega, że go przeczytał...
    Co z głośniczkiem?
  • #20 2941600
    tpokala
    Poziom 19  
    Czytałem czytałem, ale po co Ci te napięcia?? A z głośniczka nic nie słychać (pisałem, że komp wyłącza się po 3 sek, a to za mało na jakieśsygnały:(()

A co to tego mierzenia, to co się może stać, jak źle coś połącze????? W kwestii elektroniki jestem lamerem
  • #21 2941688
    Figi
    Poziom 37  
    tpokala napisał:
    [...]A z głośniczka nic nie słychać (pisałem, że komputer wyłącza się po 3 sek, a to za mało na jakieśsygnały:(()[...]
    To nie jest odpowiedź na pytanie czy głośniczek jest sprawny i poprawnie podłączony.
    tpokala napisał:
    [...]A co to tego mierzenia, to co się może stać, jak źle coś połącze????? W kwestii elektroniki jestem lamerem
    Przy dobrym zasilaczu nie powinno. Problem, w tym, że kolegi zasilacza dobrym nazwać nie można. Wystarczy uważać i nic się nie stanie.
  • #22 2941730
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    może to głupie, ale ja radzę wyeliminować najpierw to, co jest zbyt oczywiste...
    kiedyś miałam takie objawy po jednej z napraw kompa... okazało się, że radiator nie miał styku z procesorem (tylko częściowo, a to nie wystarczyło...)
    odrobinę pasty srebrnej i ponowne dokładne zamocowanie radiatora pomogło

tak btw
    tpokala napisał:
    a jak chcesz mieć pomiary z zasilacza to proszę, powiedz mi jak mam to zrobić?

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=64002
    powinno pomóc ;-)
  • #23 2942196
    tpokala
    Poziom 19  
    Witam ponownie, trochę to trwało (musiałem porządnie przeczytać jak się to robi, pożyczyć miernik itp.), ale mam pomiary z zasilacza, jeśli się nie pomyliłem w mierzeniu (starałem się, żeby nie pomylić) to takie są wyniki:

+5V: 5,50
    +12V: 13,37
    +3V: 3,57

Wiedze, że wszystkie coś za wysokie, ale cały komp na Celeronku śmiga beż zarzutu. Co z tym zrobić teraz??
  • #24 2942204
    charm_spider
    Poziom 22  
    wszystkie są za wysokie.... :-|

a możesz sprawdzić czy działa na innym zasilaczu?
  • #25 2942213
    Figi
    Poziom 37  
    Trochę podejrzane te wyniki...
    Bateria w mierniku nowa?
    Napięcia mierzone pod obciążeniem?
    Jeśli tak, to cóż można zrobić... Wymienić zasilacz.
  • #26 2942229
    tpokala
    Poziom 19  
    Z tego co wiem, to miernik był używany pierwszy raz:), więc bateria sprawna, a test był przeprowadzony na Cel 1,7, DVD LG, DVD-REC LG, 160 GB ATA, GF 2 MX 400, FDD, Asrock 845D+ i na Strasznym filmie 4.

Ale czy to przez to może się ten Sempron nie uruchamiać, i jakie mogą być skutki używania takiego zasilacza na drugim kompie??
  • #27 2942270
    Figi
    Poziom 37  
    tpokala napisał:
    Z tego co wiem, to miernik był używany pierwszy raz:), więc bateria sprawna [...]
    Błąd! Miernik mógł przeleżeć w magazynie, a wraz z nim bateria. Proszę ją na wszelki wypadek wymienić i powtórzyć pomiar.

tpokala napisał:
    [...]Ale czy to przez to może się ten Sempron nie uruchamiać[...]
    Tak.
    tpokala napisał:
    [...]i jakie mogą być skutki używania takiego zasilacza na drugim kompie??
    Chyba nie jest trudno się domyślić... Norma mówi, że napięcia nie mogą przekraczać wartości ±5%, a kolega ma na linii +12V ponad +11%.
    Jeśli po wymianie baterii wskazania się nie zmienią, to zasilacz jest do wymiany i nie powinien być stosowany w ŻADNYM innym komputerze.
  • #28 2942271
    charm_spider
    Poziom 22  
    może to w znacznym stopniu skrócić jego żywot....
  • #29 2942300
    tpokala
    Poziom 19  
    charm_spider napisał:
    może to w znacznym stopniu skrócić jego żywot....

Nie podważam niczyjego autorytetu, ale komp z Celeronkiem chodzi od...2002 roku bez problemu!

A jeśli już wymiana zasilacza, to co polecacie??
  • #30 2942305
    momo222
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam!
    Moim zdaniem możesz odpuścić sobie kolejne pomiary i testy. Na 90% wysiadła przetwornica (może tylko kondensatory) na płycie głównej zasilająca jądro procka. Sprawdź jeszcze raz bardzo dokładnie denka kondensatorów w okolicy procesora, czy na pewno nie są choć trochę wybrzuszone?
    Procesorowi prawdopodobnie nic nie jest ale płyta działać nie będzie. Możesz spróbować wymienić kondensatory ale jak to nie pomoże to płyta do wymiany :(
    Tu parę słów na temat wymiany elektrolitów:

http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=151

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Asrock K7S8X z procesorem AMD Sempron 2600 na socket A, która uruchamia się na kilka sekund i wyłącza. Przyczyną może być automatyczne wyłączanie w BIOS-ie spowodowane wykryciem braku obrotów wentylatora CPU lub zbyt wysokiej temperatury procesora. Użytkownik potwierdził poprawne podłączenie zasilacza ATX 300W model FEEL ESP-300ATXSP4, jednak pomiary napięć wykazały wartości przekraczające normy (np. +12V na poziomie 13,37V), co sugeruje wadliwy zasilacz. Próby uruchomienia komputera z minimalną konfiguracją (płyta + procesor + RAM + zasilacz) nie dały sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego, co wskazuje na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Kondensatory na płycie nie wykazywały widocznych uszkodzeń, a chłodzenie było prawidłowo zamontowane z odpowiednią pastą termoprzewodzącą. Zalecane jest wyłączenie monitorowania obrotów wentylatora w BIOS-ie lub podłączenie innego wentylatora do gniazda CPU Fan. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przetwornicy zasilania procesora na płycie głównej, co jest trudne do samodzielnej naprawy i może wymagać wymiany płyty. Brak gwarancji i możliwość testowania procesora na innej płycie lub płyty z innym procesorem zostały poruszone jako metody diagnozy. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu płyty głównej lub procesora, a wadliwy zasilacz może dodatkowo skracać żywotność podzespołów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA