logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-8S650GXM nie ładuje XP z dysku 40GB NTFS, działa tylko 6GB FAT32

filu 11 Kwi 2007 16:01 1234 3
REKLAMA
  • #1 3776812
    filu
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Kupiłem nową płytę (nową w sensie ,że nowa ze sklepu ) GIGABYTE GA-8S650GXM .
    Zamontowałem do niej sprawdzony osprzęt z chodzącego komputera :
    - zasilacz ATX + ATX_12V
    - pamięć DDR400 256MB
    - procesor Celeron 2,6 socket 478
    - baterie litową też przełożyłem

Problem polega na tym , że po podłączeniu starego dysku 6GB - FAT32 - system Win98 - wszystko działa prawidłowo , a gdy podłącze nowszy dysk ( 100% sprawny - chodzi na drugim kompie od lat ) 40GB - NTFS - XP zaczyna ładować system ok . 2s , pojawia się przez chwile obraz startowy XP i nagle przerywa . Pojawia się niebieska strona z opisem , że jest problem z nowo zainstalowanym sprzętem i sugeruje sprawdzenie dysku.
    Czy może być to problem z biosem ? Choć dysk w biosie jest widziany i Data Biosu 10/09/2003 chyba nie jest aż tak mocno stara żeby nie obsługiwało większych dysków .
    Proszę o radę .

Moderowany przez _PREDATOR_:

Ozdobniki w temacie/ REGULAMIN!, zamykam!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3776833
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Xp instaluje sie pod konkretny sprzet. Po prostu po zmianie plyty, Xpek oglupial i raczej bedzie problem. Czasami taka podmianka jest bezbolesna, czasami niestety nie. Poszukaj na forum bo wiele osob mialo podobne problemy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3777200
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    filu napisał:
    gdy podłącze nowszy dysk ( 100% sprawny - chodzi na drugim kompie od lat ) 40GB - NTFS - XP zaczyna ładować system ok . 2s , pojawia się przez chwile obraz startowy XP i nagle przerywa .

Objaw jak najbardziej prawidłowy .
    Możesz naprawić system ponowną reinstalacją z opcją jego naprawy , ( tylko nie rób tego z poziomu konsoli odzyskiwania systemu ) , lub zainstalować go od nowa . Wówczas będzie wszystko ok .
    Ten obecny system , był zainstalowany na innej konfiguracji i dlatego ci nie wystartuje .

Pozdrawiam .
REKLAMA