logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran przy uruchamianiu Windows XP na Gigabyte GA-MA69VM-S2 z ATA

cvas 15 Mar 2008 14:29 1191 1
REKLAMA
  • #1 4911785
    cvas
    Poziom 10  
    Stwierdziłem dziś, że muszę zmodernizować trochę komputer. Mój dotychczasowy zestaw to:

Pł gł. Procomp P4XFB
    Cel. 1,7GHz
    512 DDR 266MHz CL 2,5
    Dysk ATA 100 - Segate 40GB, 5400rpm, 2MB cache

Pojechałem do sklepu i kupiłem

Gigabyte GA-MA69VM-S2
    1GB Kingmax 800MHz CL5
    Athlon 64 3500+ (2,2GHz ; 512kb)
    Przejściówkę 20 - 24 pin dla zasilania

Po przyjeździe do domu wymontowałem starą płytę główną z procesorem, pamięciami, itd.
    Włożyłem nową płytę, zamontowałem ramy, podpiąłem wszystkie niezbędne kable. Podłączyłem tylko napęd FDD i HDD (Cd-Romy zostawiłem na razie w spokoju). Problem w tym, że ta płyta ma tylko jedno wejście IDE. Wyciągnąłem z pudełka taką taśmę i podłączyłem mojego poczciwego Segate'a na ATA do IDE, podpiąłem zasilanie. Po uruchomieniu płyta widzi procesor, pamięci, fdd i dysk (wszystko prawidłowo). Jednak gdy ma się uruchomić WIN XP nagle pojawia się niebieski ekran błędu krytycznego i widnieje na nim komunikat o tym by sprawdzić podłączenie dysku HDD. Pożyczyłem od kolegi dysk na SATA , podłączyłem zamiast mojego ATA i komputer uruchomił się prawidłowo od A do Z.

Co może być przyczyną? Czy format dysku twardego pomógłby? Wolałbym za wszelką ceną zachować dane.
  • REKLAMA
  • #2 4912523
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wystarcz naprawić system za pomocą płyty instalacyjnej - inna płyta to inne urządzenia i inne do nich sterowniki.
REKLAMA