logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć liczbę zwojów drutu 1,4 mm² dla prądnicy 220V?

forumelektronika 11 Kwi 2007 17:27 2477 8
REKLAMA
  • #1 3777115
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Muszę wykonać cewki trzy sztuki nawinięte drutem o przekroju 1,4 kwadrat w prądnicy trujfazowej w pracy.
    Chodzi o to że poprzednik parę lat temu ściągnął uzwojenie i nic nie zapisał.
    Prądnica dawała 220V ale na niej mam narysowane tylko dwa schematy jeden ma 3 cewki a drugi 12 cewek.
    Cały karkas jest podzielony na dwie różne części cewki które mają być nawinięte jako 3 sztuki są o grubszym rdzeniu a te o 12 są o cieńszym.
    Wnioskuję że można nawinąć albo te albo te z tym że te 12 da z pewnością większy prąd.
    Jak to policzyć ile zwoi na jedną cewkę i czy tego drutu mi wystarczy o średnicy 1,4 kwadrat.
    Nie chcę nawijać a potem kazać kierownikowi kupować drugi przewód bo nie uzyskam 220V
    Pilne
  • REKLAMA
  • #2 3777174
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Sądząc z opisu kolega nie jest zabardzo zorientowany w tych sprawach.
    Proszę zrobić zdjęcia tych schematów i tabliczki znamionowej tej maszyny i zamieścić bo sprawa nie jest taka prosta.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3777208
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Dokładnie pracuję ale nie zajmuję się głównie elektryką ale czasami jak zajdzie potrzeba to robimy co musimy.
    Postaram się spisać dane i może coś z tego wyjdzie.
    Właśnie minutę temu dzwonił kumpel z roboty i dowiedział się że uzwojenia mają być nawijane na odwrót ale mi się to nie podoba bo jest nieparzysta liczba uzwojeń np 3 chyba że chodziło mu o te 12 mniejszych.
  • #4 3778214
    JanuszJ26
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Sądzę ,że te trzy cewki to 12V a te 12 cewek dają 220v.
  • REKLAMA
  • #5 3778817
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Zastanawia mnie jeszcze jedno czy te trzy cewki nie wytwarzają jakiegoś napięcia do synchronizacji pracy prądnicy by te 12 dawało odpowiednie napięcie.
  • #7 3786002
    napioo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    te trzy cewki mogą być prądnicą wytwarzającą napięcie 12V do obwodu wzbudzenia, zasilanie uzwojenia wirnika.
  • REKLAMA
  • #8 3788333
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Albo znalesc firme ktora przewija rozne silniki. Oni przewaznie maja atlasy uzwojen i katalogi techniczne.
  • #9 3806662
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Szef skątaktował się z firmą która sprzedawała nam tą prądnicę i mają załatwić fachowca.
    W sumie dobrze wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem obliczenia liczby zwojów drutu o przekroju 1,4 mm² do nawinięcia trzech cewek w trójfazowej prądnicy 220V, której oryginalne uzwojenie zostało zdjęte bez dokumentacji. Występują dwa schematy: jeden z trzema cewkami na grubszym rdzeniu, drugi z dwunastoma cewkami na cieńszym. Sugerowano, że trzy cewki mogą odpowiadać uzwojeniu wzbudzenia o napięciu około 12V, a dwunastoczęściowe uzwojenie generuje 220V. Zalecano wykonanie zdjęć schematów i tabliczki znamionowej oraz kontakt z producentem prądnicy lub firmą specjalizującą się w przewijaniu silników, która dysponuje atlasami uzwojeń i katalogami technicznymi. Ostatecznie autor poinformował, że kierownictwo skontaktowało się z dostawcą prądnicy, który ma zapewnić fachową pomoc.
REKLAMA