logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7V880,SATA160 SEAGATE, XP nie widzi twardego dysku

lowermann 11 Kwi 2007 17:34 4499 4
REKLAMA
  • #1 3777153
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Asus A7V880,SATA160 SEAGATE, XP nie widzi HD wiec jak zainstalować system!

W biosie ustawiona opcja VIA RAID SATA BOOTROM na Enabled
    Bios widzi dysk SATA, dysk podzielony na partycje pierwsza FAT32 dwie następne na NTFS.

Płyta CD ROM bootowalna uruchomiona z opcją /Uruchom system win98 z obsługą CD/
    Po zastartowaniu bootowalnej płytki z windowsem i włożeniu płytki z systemem np. Win 98, millenium, i wpisaniu setup.exe instalacja przebiega bezproblemowo:

PROBLEM:
    Jednak nie można zaistalować systemu WinXP z płytki!
    Po włożeniu płytki bootowalnej j.w. i włożeniu później WinXP oraz wpisaniu setup, wyświetla się komunikat że aplikacja nie moze zostać uruchomiona z dosu!

Po włożeniu płytki WinXP pokazuje się obraz instalatora systemu windows.

Później zeby rozpocząć instalację systemu XP wyświetla żeby nacisnąć przycisk Enter.

Po wykonaniu tej czynności pokazuje się komunikat że Instalator nie znalazł żadnych stacji dysków twardych na tym komputerze i żeby nacisnąć F3 w celu zakończenia instalacji.

Więc podczas uruchamiania instalatora wciskam klawisz F6
    Wyświetlają się następujące opcje!

Instalator nie mógł określić typu co najmniej jednego masowego urządzenia magazynującego....

<brak>

1. Naciśnij klawisz S aby określić dodatkowe karty SCSI, dyski CDROM...

2. Naciśnij klawisz Enter jeżeli nie masz sterownikow dostarczonych...

Jeżeli nacisnę S wyskakuje komunikat żeby włożyć dyskietkę oznaczoną jako dyskietka obsługi sprzętu dostarczoną przez producenta do stacji dyskietek A i tu mam problem bo nie posiadam w komputerze stacji dyskietek ale to da sie rozwiązać, nie posiadam też sterwników na dyskietce, bo na CDromie dostarczonym razem z płytą główną sa tylko sterowniki które można uruchomić wyłącznie spod windows.

Jedyne wyjście które mogę w tym wypadku zrobić to: Uruchomić CDrom bootowalny, uruchomić system win98 z obsługą CDromu z niego, włożyć płytkę z systemem operacyjnym np Win98, zainstalować go i dopiero na niego zainstalować system WinXP, a ja chcę zainstalować normalnie od początku do końca sam czysty WinXP bez żadnego dodatkowego instalowania innego systemu.

Bardzo długi post ale chciałem opisać całe zdarzenie żeby nie było żadnych wątpliwości, co można w takiej sytuacji zrobić i dlaczego winXP nie widzi tego dysku skoro dyskietka bootowalna go widzi i inne systemy chcą się na nim instalować a system WinXP nie, miałem dwa rodzaje i żaden nie poszedł!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3777429
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Może sterowniki do SATA są na CD od producenta płyty głównej... poszukaj jakiś folderów SATA lub RAID....
  • REKLAMA
  • #3 3778240
    lowermann
    Poziom 18  
    Tak są sterowniki do Raid na CD ale niestety tylko do instalacji w systemie już zainstalowanym :) Jeszcze dokładnie jutro spiszę jakie mam tam pliki i tutaj wkleje.
  • REKLAMA
  • #5 3781252
    lowermann
    Poziom 18  
    Dziękuję :) punkciki wysyłam oczywiście, temat zamykam! :)
REKLAMA