logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp ARM160 - wymiana bębna i developera, co zrobić dalej?

amireczek 11 Kwi 2007 19:39 1970 10
REKLAMA
  • #1 3777719
    amireczek
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam, czy w sharpie arm 160 po wymianie bębna i developera trzeba zrobić inicjalizacje developera czy wystarczy tylko skasować liczniki?
  • REKLAMA
  • #2 3777772
    KOSSAK1
    Poziom 2  
    Tylko skasować liczniki.
  • REKLAMA
  • #3 3778129
    amireczek
    Poziom 16  
    pytam bo nie za dobrze znam te maszyny a wyglądało na to ,że zapełnił sie pojemnik na zużyty toner to znaczy tak przypuszczam bo byłem pierwszy raz przy tej kopiarce (wcześniej obsługiwał inny serwis) i po otworzeniu przedniej klapy była wielka kupa toneru dodam tylko że kopiarka ma ok 180 tyś a na developerze i bębnie ponad 60 tyś a, że są na 50 tyś więc postanowiłem je wymienić. No i zastanawiam się czy zapełnienie tego pojemnika było powodem zużytego developera czy też może złych ustawień w dozowaniu lub...i tu właśnie nie wiem czego i stąd moje pytanie o inicjalizacje developera, no bo wtedy powinien wpisać sobie nowe(dobre) wartości i może byłoby po sprawie.
  • #4 3778198
    maciej79
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czasami pomaga wyczyszczenie lasera
  • REKLAMA
  • #5 3778220
    amireczek
    Poziom 16  
    wyczyściłem chociaż wyglądał na czyściutki (a swoja droga troszkę się naszukałem odpowiedniej końcówki żeby odkręcić te śrubeczki)
  • #6 3778697
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    amireczek napisał:
    pytam bo nie za dobrze znam te maszyny a wyglądało na to ,że zapełnił sie pojemnik na zużyty toner to znaczy tak przypuszczam bo byłem pierwszy raz przy tej kopiarce (wcześniej obsługiwał inny serwis) i po otworzeniu przedniej klapy była wielka kupa toneru dodam tylko że kopiarka ma ok 180 tyś a na developerze i bębnie ponad 60 tyś a, że są na 50 tyś więc postanowiłem je wymienić. No i zastanawiam się czy zapełnienie tego pojemnika było powodem zużytego developera czy też może złych ustawień w dozowaniu lub...i tu właśnie nie wiem czego i stąd moje pytanie o inicjalizacje developera, no bo wtedy powinien wpisać sobie nowe(dobre) wartości i może byłoby po sprawie.

Przepelniony pojemnik jest wina niedbalosci urzytkownika. Zapelnia sie i trzeba je wymieniac z tonerem. Zurzyty dev. nie objawia sie wysypywaniem tylko zla jakoscia kopii.
    Proponuje skupic sie rowniez na elektrodzie ladujacej. Te maszyny sa bardzo czule na czystosc tej elektrody.

Proponuje poczytac regulamin:

W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. W działach serwisowo - naprawczych w tytule należy obowiązkowo podać rodzaj sprzętu, markę i model naprawianego urządzenia jak również, w formie skrótowej lub symbolicznej, charakter uszkodzenia (problemu).

Nie zezwala się na:

11.1 umieszczanie w tytule tematu terminów zastępczych jak: "pomoc", "problem", "pilne"itp.,
    11.2 stosowania w temacie "ozdobników"z wykorzystaniem znaków alfanumerycznych lub emotikonów np. "!!!!!!!!!!!!!!!!" "????????" "******"

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 3778843
    horse667
    Ocena: 96
    Kolega Gandalf się myli, odnośnie niedbałości użytkownika. Jeżeli zbiornik na zużyty toner, stanowi całość , z wkładem toneru, to w jaki sposób dbający użytkownik ma wymienić sam zbiornik?
    Onośnie przesypywania toneru, w tych maszynach przyczyn może być kilka, ale jeżeli kolega wyczyścił laser, to zostaje jeszcze elektroda ładująca wraz z siatką, stary dv, albo byle jaki toner i/lub czip, (jeżeli jest napełniany, a robi się to coraz powszechniej). No i oczywiście jak ktoś juz wspomniał nie ma w tym modelu inicjalizacji dv, po prostu wysypać stary, wsypać nowy i to wszystko.
    pozdrawiam horse
  • #8 3779252
    gandalf.s
    Ocena: 25
    Chyba mowimy o dwoch roznych pojemnikach?
  • REKLAMA
  • #9 3780715
    horse667
    Ocena: 96
    Albo o dwóch różnych kopiarkach : )
    pozdrawiam horse
  • #10 3781613
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    Pojemnik na zużyty toner jest przy kasecie tonera i tu kolega horse667 ma bezapelacyjnie rację.

Użytkownik sam tego nie wysypie - no chyba że bardzo lubi babrać sie tonerem :D.

Pojemnik na zużyty toner wysypuje sie przy dosypywaniu tonera :!:

Jak ktoś to olał to ma kuku. Przepełnia się najczęściej jak ktoś dosypując toner, sypie tak długo aż mu bokami wychodzi i do tego używa najtańszego tonera.

Skoro kolega zaczyna przygodę z tym modelem to może warto zapoznać się z SM :?:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic126950.html#329303#329303
  • #11 3781884
    amireczek
    Poziom 16  
    Klient używa tylko oryginalnego tonera i bez dosypek - przynajmniej tak twierdzi. Oryginał- to fakt a co do dosypywania toneru to nie mam możliwości sprawdzić ale raczej mu wierzę.
    A co do manuala to było pierwsza rzeczą jaką zrobiłem,drugą było przeszukanie forum ale tam też nie znalazłem interesujących mnie odpowiedzi a że nie mogłem znaleźć kodu do inicjalizacji w SM postanowiłem spytać i niniejszym bardzo dziękuje za wszystkie informacje, nie kończę jeszcze tematu na wypadek gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe uwagi względnie wskazówki, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wymiany bębna i developera w kopiarkach Sharp ARM 160 ustalono, że po wymianie tych elementów nie jest konieczna inicjalizacja developera, wystarczy jedynie skasować liczniki. Problem z przepełnionym pojemnikiem na zużyty toner może wynikać z niedbałości użytkownika lub specyfiki konstrukcji urządzenia, gdzie pojemnik jest integralny z kasetą tonera i wymienia się go razem z tonerem. Zużyty developer objawia się pogorszoną jakością kopii, a nie wysypywaniem tonera. Wskazano na konieczność zwrócenia uwagi na czystość elektrody ładującej oraz siatki, które mają duży wpływ na jakość wydruków. Czyszczenie lasera również może pomóc w poprawie działania urządzenia. Użytkownik deklaruje stosowanie oryginalnego tonera bez dosypek, co eliminuje część potencjalnych problemów. Zalecane jest zapoznanie się z instrukcją serwisową (Service Manual) dla modelu Sharp ARM 160 w celu lepszego zrozumienia obsługi i konserwacji urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA