Witam wszystkich serdecznie!
Chcę zmienić podświetlenie panelu radia Pioneer DEH-345R z żarówek na piękne zielone diody 5mm. Po rozebraniu panelu zobaczyłem, że żarówki nie są bezpośrednio przylutowane do PCB, ale do jakiegoś czarnego elementu (sorry za trywialność i lamerstwo ale nie jestem elektronikiem)... W panelach tych świecą żaróweczki o oznaczeniu IL 180x (gdzie x jest cyfrą od 1 do 5 /kolejne numery żarówek/) i numerze katalogowym CEL1547 lub CEL1479 (obie opisane jako LAMP 14V 40mA). Na schemacie te żaróweczki mają dosyć dziwne oznaczenie, a przynajmniej ja się z takim jeszcze nie spotkałem... No i moje pytanie brzmi - jak to zrobić, co by nic nie zepsuć? Czy mogę odciąć żaróweczkę i do pozostałych części nóżek dolutować diodkę z rezystorem, czy przylutować nowe świecidło bezpośrednio do PCB omijając ten czarny element? Dla lepszej orientacji załączam fotki (sorry za jakość) rozebranego panelu i fragment schematu. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Marek
Chcę zmienić podświetlenie panelu radia Pioneer DEH-345R z żarówek na piękne zielone diody 5mm. Po rozebraniu panelu zobaczyłem, że żarówki nie są bezpośrednio przylutowane do PCB, ale do jakiegoś czarnego elementu (sorry za trywialność i lamerstwo ale nie jestem elektronikiem)... W panelach tych świecą żaróweczki o oznaczeniu IL 180x (gdzie x jest cyfrą od 1 do 5 /kolejne numery żarówek/) i numerze katalogowym CEL1547 lub CEL1479 (obie opisane jako LAMP 14V 40mA). Na schemacie te żaróweczki mają dosyć dziwne oznaczenie, a przynajmniej ja się z takim jeszcze nie spotkałem... No i moje pytanie brzmi - jak to zrobić, co by nic nie zepsuć? Czy mogę odciąć żaróweczkę i do pozostałych części nóżek dolutować diodkę z rezystorem, czy przylutować nowe świecidło bezpośrednio do PCB omijając ten czarny element? Dla lepszej orientacji załączam fotki (sorry za jakość) rozebranego panelu i fragment schematu. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Marek
Zajęło mi to około 2h, ale efekt jest piorunujący. Pokrótce opiszę co i jak zrobiłem, bo być może komuś się przyda. Ja użyłem zielonych standardowych diodek LED 5mm (zeszlifowane na mat) z rezystorkami 1,5 kOhm. Zaczynamy od demontażu starej żaróweczki. W tym celu przecinamy druciki łączące mocowanie po obu stronach plastiku (zaznaczone na rys. czerwonymi strzałkami), odginamy je na boki, łapiemy plastik szczypcami, traktujemy punkty styku lutownicą i delikatnie wyciągamy żaróweczkę z mocowaniem. Pozostaje teraz montaż diodki. Od razu powiem, że nad trzema diodami otaczającymi LCD (a zwłaszcza jedną) sporo się napracowałem szlifując je, bo miejsca jest naprawdę mało. Ja wszystkie diodki montowałem wkładając je odpowiednio zeszlifowane od góry, zaginałem nóżki i lutowałem jako pierwszą tą idącą do minusa. Następnie obcinamy nóżki rezystora na długość ok 2-3mm, przymierzamy do płytki i ucinamy drugą nóżkę diody na odpowiednią długość. Potem łączymy rezystorek najpierw z płytką a potem diodą (tak jest łatwiej). Na koniec składamy wszystko do kupy (warto przeczyścić LCD-ka) i cieszymy się wynikiem naszej pracy