logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForceFX5500 - jakie zamienniki dla tranzystorów APM2014N dostępne w Polsce?

flp_90 12 Kwi 2007 19:49 1572 14
REKLAMA
  • #1 3781164
    flp_90
    Poziom 11  
    Dostalem ta karte za free, a ze przydalo by sie sie cos lepszego niz mam teraz w kompi to zalezy mi by ja naprawic.

Na karcie poszedl kondensator ktory juz wymienilem i 2x APM2014N, tylko nie wiem co zamiast tych tranzystorow wstawic, znalazlem jakies zamienniki ale zaden z nich nie jest dostepny w polsce.

Wiec pomozcie i podajcie jakies zamienniki ktore bez problemu u nas kupie :)
  • REKLAMA
  • #2 3781373
    minio1
    Poziom 12  
    Witam.
    Raczej odradzam podejmowania próby naprawy tej karty.
    A to dla tego że skoro poszły tam tranzystory to i chpset też będzie uszkodzony więc szkoda twojej kasy i czasu .
    Pozdrawiam
  • #3 3781395
    flp_90
    Poziom 11  
    jak ktos ma mi pisac, ze "nie warto, nie poradzisz se, transformatorowa sie nie da" to niech lepjej wogole nie pisze :)
  • REKLAMA
  • #4 3781435
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Proponuję wydrukować najważniejsze dane z dataschet'a i udać się do sklepu,coś ci doradzą,dobiorą.Trudno podać zamiennik jak nie wiadomo czym sklep dysponuje.
  • #5 3783565
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/149416/ANPEC/APM2014NU.html

Mysle, ze spokojnie da sie wybrac zamiennik, chocby tutaj:

http://mse.beep.pl/listtest.php?grupa=TRA13

masz od razu w opisie podstawowe parametry. Pytanie czy chcesz inwestowac...poza tym rozejrzyj sie za zamiennikami po innych plytkach, jesli takowe masz, np. inne karty graficzne, plyty glowne...zobacz jakie tam sa tranzystory i moze cos dobierzesz

p.s. jak mierzyles tranzystory?Skad wiesz ze sa spalone?
  • #6 3784899
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Sprawdź, czy jest zwarcie za tranzystorami na szerszej ścieżce co podaje napięcie na chipset (bez wlutowanych tranzystorów)
  • #7 3784985
    Calineczka*
    Poziom 31  
    no nie do konca....rezystancja chipsetu moze byc b.niska, rzedu kilku, kilkunastu omow, jak by co mam fx5500, moge pomoc i cos pomierzyc
  • REKLAMA
  • #8 3819425
    flp_90
    Poziom 11  
    nie mierzylem... bylo widac... pozatym grzaly sie bardzo zaraz po wlaczeniu. No i czytalem, ze te tranzystory na tych kartach czesto padaja.
  • #9 3819451
    Calineczka*
    Poziom 31  
    To że sie grzeją wcale nie oznacza że sa uszkodzone!!!
  • #10 3819476
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3819550
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Nie wiem jak dokładnie i precyzyjnie okreslic parametry mosfeta, ale metody pomiaru często są umieszczane w datasheetach. Osobiście miernikiem "na szybkiego" robie to tak, że oczywiście badam czy nie ma zwarc między elektrodami-i tu uwaga-jeśli iernik ma wystarczająco wsokie napięcie pomiarowe(mierzę na zakresie sprawdzanie diód/rezystancja/pomiar ciągłości obwodu) to jak poprawnie spolaryzujesz złącze GS to tranzystor Ci sie załączy czyli zewrze złącze DS.Trzeba podłączyć miernik do GS w kierunku poprawnej polaryzacji tranzystora i szybko przełożyć elektrody miernika do łącza DS-często będzie tam zwarcie utrzymujące się tak długo dopoki bramka tranzystora będzie naładowana.Można do GS przyłożyć palec-rozładuje bramkę i DS przestanie przewodzić, tranzystor działa jak klucz sterowany napięciem G-S(polaryzacja zależy od typu kanału, N czy P)
  • #12 3819604
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 3819659
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Alex, oczywiscie ze mozna wykorzystac drugi miernik, ale zakladam ze nie wszyscy mają ;-)
    Absolutnie nie zachecam do macania tranzystorow pracujacych w ukladzie, pod napieciem, mowimy o sprawdzaniu wylutowanych tranzystorkow.
    Nie naprawiam na co dzien kart graficznych ale kilka takich napraw udalo mi sie juz popelnic a jak do tej pory nie spotkalem na grafice przypadku, by taki tranzystorek pracowal jako zwykly klucz on/off zalaczajacy jakies napiecie. Jak juz wsadzaja takie mosfety to zazwyczaj do pracy w przetwornicy dc/dc produkujacej napiecia dla chipsetu czy tez pamieci, parametry tego tranzystorka sa chyba w sam raz do tego celu, prawda?

· 20V/40A,
    RDS(ON)=12mOhm (typ.) @ VGS=4.5V
    RDS(ON)=18mOhm (typ.) @ VGS=2.5V
    · Super High Dense Cell Design
    · Reliable and Rugged
    · Lead Free Available (RoHS Compliant)
    · Power Management in Desktop Computer or
    DC/DC Converters

jak widac sam producent to proponuje :DΩΩ
  • #14 3819729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3819792
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Hehe, racja, ale to chyba Elektroda sama sobie poprawila te Omy na Waty, hi hi, ja w pdf-ie z ktorego kopiowalem mam znaczek Ω ktorego w opcji CODE nie moglem wstawic;-)

O znaczeniu tego Enh...mode mozna poczytac tu:

http://www.play-hookey.com/semiconductors/enhancement_mode_mosfet.html

Moj angielski jest za slaby zeby to teraz czytac i od razu wyjasnic, moze sam sprobuj

:D

p.s. fajny artykuł o mosfetach:

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/54_07.pdf

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem naprawy karty graficznej GeForce FX5500, w której uszkodzeniu uległy tranzystory APM2014N oraz kondensator. Użytkownik poszukuje dostępnych w Polsce zamienników tych tranzystorów. Wskazano, że APM2014N to MOSFET stosowany w przetwornicach DC/DC zasilających chipset, o parametrach takich jak napięcie dren-źródło do 20V, prąd do 40A, niskim RDS(on) (12-18 mΩ). Zalecane jest sprawdzenie tranzystorów po wylutowaniu miernikiem, zwracając uwagę na wysoką rezystancję między elektrodami (D-S, G-S) oraz na tryb pracy (enhancement mode). Podkreślono, że samo nagrzewanie się tranzystorów nie musi oznaczać ich uszkodzenia. Sugerowano poszukiwanie zamienników na podstawie danych z datasheetów oraz ewentualne wykorzystanie podobnych tranzystorów z innych płyt lub kart. Podano linki do datasheetu APM2014NU oraz listy tranzystorów o podobnych parametrach. Dyskutowano o metodach pomiaru MOSFET-ów i znaczeniu parametrów takich jak RDS(on) i tryb pracy. Zwrócono uwagę, że naprawa może być ryzykowna, gdyż uszkodzeniu mógł ulec także chipset, co może zniechęcać do inwestowania w naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA