logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik dla tranzystora APM2014N na karcie Galaxy FX5500

mirek301 25 Mar 2007 13:23 1339 6
REKLAMA
  • #1 3717241
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Czym czyli jakim tranzystorem zastapic tranzystor APM2014N zwarty na karcie Galaxy?
    Bede wdzieczny za informacje.
  • REKLAMA
  • #2 3718328
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    mirek301 napisał:
    Czym czyli jakim tranzystorem zastapic tranzystor APM2014N zwarty na karcie Galaxy?
    Bede wdzieczny za informacje.

Witam !
    Proszę go zastąpić tranzystorem o takich parametrach :
    APM2014NU N-Channel Enhancement Mode MOSFET=20V/40A/RDS(ON)=12mΩ ...
    :arrow: Jeśli chodzi o sam tranzystor to nie jestem pewny czy kolega mierzył go wy lutowanego i czy aby na pewno jest zwarty :?:
    Mosfety mają to do siebie że trzeba je umieć pomierzyć....
    Sam tranzystor o ile kolega nie kupi można zastosować i poszukać wśród tranzystorów na płytach głównych (starych czy też już nie na chodzie) oczywiście należy ściśle poszukać tranzystora o bardzo podobnych wartościach ! Do danych na podanym linku.
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3722004
    mirek301
    Poziom 20  
    "Jeśli chodzi o sam tranzystor to nie jestem pewny czy kolega mierzył go wy lutowanego i czy aby na pewno jest zwarty "

Jak na moja wieloletnia praktykę wiem jak mierzy się mos-fety, stwierdziłem fakt zwarcia po prostu jest zwarty .
  • REKLAMA
  • #5 3722158
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    mirek301 napisał:
    "Jeśli chodzi o sam tranzystor to nie jestem pewny czy kolega mierzył go wy lutowanego i czy aby na pewno jest zwarty "

Jak na moja wieloletnia praktyke stwierdzm fakt zwarsia po wyjeciu z ukladu (wylutowaniu)

Skoro tak to dlaczego założyłeś w ogóle temat postu przyznam się że nie rozumiem takich postępowań irracjonalnych (jedno przeczy drugiemu, a ja nie zaglądam nikomu do profilu jeśli nie muszę) ... :idea:
    Popraw swój post powyżej kolego mirek301.
  • #6 3733331
    mirek301
    Poziom 20  
    Chwilowo nie mam dostępu do katalogów elementów elektronicznych i utrudniony dostęp do netu. Dlatego napisałem post i to chyba dość prosto w pierwszym topiku zaznaczyłem czym zastąpić.
    Chodziło mi o odpowiednik w podobnej obudowie,a nie tego samego producenta. Nie mam w okolicy centrali semiconductors bo pewnie bym coś podebrał. A tego producenta co podałem oznaczenie w okolicy nie ma żadnych tranzystorów.Nie rozumiem pretensji kolego moderatorze.
  • #7 5242949
    lukaala
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Może ktoś podać mi wartości Q10 i Q13,bo mam kartę z wylutowanymi elementami. Q16 to 70T03S.
    Karta to oczywiście Galaxy FX5500 128MB/128Bit.

Będę wdzięczny za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zamiennika dla tranzystora APM2014N, który jest uszkodzony (zwarty) na karcie graficznej Galaxy FX5500. Zalecane jest zastąpienie go tranzystorem o podobnych parametrach, np. APM2014NU, będącym N-Channel Enhancement Mode MOSFET o napięciu 20V, prądzie 40A i rezystancji RDS(ON) 12mΩ. Podkreślono konieczność prawidłowego pomiaru mosfetów, gdyż ich testowanie wymaga doświadczenia. Jako tymczasowy zamiennik wskazano tranzystor IPD10N03, który ma niższe parametry prądowe, ale często występuje w sprzęcie komputerowym. Dyskusja zawierała także prośbę o podanie wartości tranzystorów Q10 i Q13 z tej samej karty Galaxy FX5500, gdzie Q16 to model 70T03S. Autor wyjaśnił, że poszukuje zamiennika o podobnej obudowie, niekoniecznie tego samego producenta, ze względu na ograniczony dostęp do katalogów i elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA