logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom czy C/C++ do programowania mikrokontrolerów AVR – Wasze doświadczenia?

Konradoa 12 Kwi 2007 23:21 1619 4
REKLAMA
  • #1 3782216
    Konradoa
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Programowaniem zajmuję się dorywczo od jakiś 3 lat. Mniej więcej wtedy zrobiło się głośno o Bascomie i nie ukrywam że dosyć często go używam. Ma proste instrukcje, dużo zagadnień rozwiązuje się kilkoma poleceniami i to chyba dlatego mi się spodobał. W C++ programowałem mniej bo jakoś nie chciało się książek czytać i myśleć jak to zrobić w C jak wiadomo było jak to będzie w Bascomie.

Mam takie pytanie do szanownych Forumowiczów.
    Co sądzicie o Bascomie porównując go z kompilatorami C++ i ogólnie pisaniem w C++ pod np. AVR-?

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Software

• REKLAMA
  • #2 3782276
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Bascom do AVR C++ ma się tak jak Visual Basic do C++ Buildera :/

Kod wynikowy z C++ jest mniejszy i szybszy, masz większą kontrolę nad zasobami sprzętowymi.
  • REKLAMA
  • #3 3787465
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Chyba nadal nie ten dział.

Chcesz wywołać kolejną burzę ;-) . Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś, przeczytaj w dziale mikrokontrolery tematy dotyczące narzędzi (pierwsze z listy) i ewentualnie przejrzyj inne posty dotyczące BASCOMa. Osobiście po wykonaniu jednego niewielkiego projektu (ok 4000 linii) w tym języku przesiadłem się na C (wcześniej robiłem i nadal robię w również asemblerze). Mógłbym napisać co i dlaczego jest nie tak BASCOMie, ale po ostatnim takim poscie dostałem ostrzeżenie od cenzora, więc sobie daruję ;-)

W zasadzie jedyną zaletą BASCOMa w stosunku do C jest jego BASICowatość, co dla początkujących jest z pewnością atrakcyjne. C rzeczywiście wymaga większej uwagi, ale odpłaca za to z nawiązką.
  • REKLAMA
  • #4 3787585
    Konradoa
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    OK;)

Po prostu chciałem się dowiedzieć co sądzicie o kompilatorach typu "wszystko zrobię za Ciebie". Nie ukrywam że często Bascom się przydaje, szczególnie wtedy gdy trzeba coś szybko zrobić.
  • #5 3792418
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Jeśli idziemy w stronę narzędzi co zrobić, żeby się nie narobić, to znacznie wygodniejsze są "języki" operujące schematami ideowymi czy blokowymi. Miałem (nie)wątpliwą przyjemność realizacji projektów w LabView, a ostatnio oglądałem z bliska Actum Realizer.
    W stosunku do języków BASICO-podobnych, narzędzia te mają dwie duże zalety. Po pierwsze programowanie schematami jest bardziej intuicyjne, zwłaszcza dla osób, które nie bawią się w programowanie, a w szczególności dla inżynierów czy techników elektroników oraz innych branż pozainformatycznych. Druga zaleta to wyższa niezawodność zrealizowanego produktu, bo przy pracy na schemacie nie ma zbyt wielu miejsc, gdzie można coś spaprać (oprócz samego schematu ;-) ). Wadą jest niższa efektywność aplikacji (czasowa, zajętość pamięci itp...oczywiście nie w stosunku do BASCOMa ;-) )
REKLAMA