logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaiks i inni zazdrośnicy. Jak ominąć dodatkowe koszty?

miszkoo 15 Kwi 2007 00:11 3583 7
REKLAMA
  • #1 3788574
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Panowie przymierzam się do organizacji dyskotek(zabaw) w ośrodku kultury
    rzecz jasna nie mam oryginalnych płyt (nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek po prostu to mi się nie zwróci), wszytko co posiadam mp3 sami wiecie z skąd (bershare)
    i mam do was pytanie co muszę zapłacić aby robić to legalnie albo jak się zabezpieczyć żeby nie mogli się do mnie przyczepić, oczywiście ośrodek kultury płaci Zaiks jak każda instytucja tego typu i on by był organizatorem ów dyskotek żeby ominąć dodatkowe koszty
  • REKLAMA
  • #2 3788684
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Witam

Niestety, nie wolno publicznie odtwarzać utworów bez zezwolenia, a tym bardziej pochodzących z nielegalnego źródła i nic z tym nie zrobisz.

Po prostu jest to karalne i koniec.
    Na śląsku już kilku DJ-ów utraciło płyty itp. z powodu tego, że były nielegalne, poza tym wszczęto przeciw nim postępowanie karne (informacje mam z wiarygodnego źródła).

Chcesz grać imprezy - musisz mieć legalną muzykę i koniec.
    Są różne organizacje zrzeszające DJ-ów, przy okazji wydają one płyty za niebyt duże pieniądze.
    Poszukaj w sieci, napisz maila i na pewno dostaniesz wyczerpującą odpowiedź na ten temat.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3788711
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Dyskoteki chcesz organizować z MP3 a jak to będzie grało.
    Za moich czasów słuchało się patefonu i nikt nie czepiał się praw.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #4 3788732
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3788917
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Chyba nie jest tak żle i nie psują imprezy, pozatym wolą zebrać taki jednodniowy dochód z imprezy by mieć na parę tygodni spokój.
    Pozatym mówiąc mają na oku oznacza że wiedzą kiedy wpaść po kasę i chyba mają stałych klientów, i nie musi to być stróż prawa wystarczą inni mający uprawnienia do kontroli takich imprez.
    Żeby pozbyć się niepotrzebnych wydatków potrzeba płacić to co się należy, a jak klient podskakuje to sprawa ląduje na stole i kończy się zawsze niepowodzeniem.
    Tak samo jest z inspekcją w pracy.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #6 3790293
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    Artur k. napisał:
    Witam

Niestety, nie wolno publicznie odtwarzać utworów bez zezwolenia,
    Pozdrawiam

co do tego mam watpliwoswci , wystarczy rozszezyc dzialalnosc gospodarcza o sprzedaz plyt cd :>
  • REKLAMA
  • #7 3790415
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Artur k. napisał:
    Witam

Niestety, nie wolno publicznie odtwarzać utworów bez zezwolenia.

w tym rzecz że ośrodek kultury jest organizatorem i on posiada tekowe zezwolenie zwane "zaiksem" (Tak to nazywa)

i teraz moje pytanie czy to zezwolenie działa tylko dla utworów(płyt) kupionych czy przy tych ściaganych z p2p też

sprawa też jest taka że nie robie tego dla zarobku po prostu mnie to kręci i chce żeby w tej mojej miejscowości się coś działo oczywiście ośrodek kultury nie da sali za free i ja też muszę za coś sprzęt remontować przecież to się zużywa i też jakiejś efekty trzeba wciąż dokupować co by ludzie się nie znudzili
  • #8 3790788
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    miszkoo napisał:
    w tym rzecz że ośrodek kultury jest organizatorem i on posiada tekowe zezwolenie zwane "zaiksem" (Tak to nazywa)

i teraz moje pytanie czy to zezwolenie działa tylko dla utworów(płyt) kupionych czy przy tych ściaganych z p2p też

Nie jest to typowe zezwolenie, a jedynie rozlizanie się z zaiksem za publiczne odtwarzanie utworów.

Niestety fakt płacenia tantiemów nie zwalnia Cie od posiadania legalnych utworów

Przypominam, że poza zaiksem jest jeszcze kilka instytucji które zajmują sie takimi sprawami np. ZPAV - po szczegóły odsyłam do ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku oraz do witryny ZPAV-u Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Proponuję szczegółowo zapoznać się z informacjami tam zawartymi, a kolegi wątpliwości zostaną rozwiane.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Organizacja dyskotek w ośrodku kultury wymaga legalnego korzystania z utworów muzycznych, nawet jeśli ośrodek posiada umowę z ZAIKS na publiczne odtwarzanie muzyki. Posiadanie plików MP3 pochodzących z nielegalnych źródeł (np. P2P) nie zwalnia z obowiązku posiadania praw do tych utworów i może skutkować sankcjami prawnymi, w tym konfiskatą sprzętu i postępowaniem karnym. ZAIKS pobiera opłaty za publiczne odtwarzanie muzyki, ale nie obejmuje to legalizacji nieautoryzowanych kopii. Dodatkowo, istnieją inne organizacje, takie jak ZPAV, które regulują prawa autorskie i pokrewne. Zaleca się korzystanie z legalnych nośników lub płyt wydawanych przez zrzeszenia DJ-ów, które oferują muzykę za rozsądną cenę. Kontrole mogą odbywać się zarówno przez organy państwowe, jak i uprawnione instytucje, a brak odpowiednich zezwoleń i biletów na imprezę może skutkować mandatami i zakłóceniem wydarzenia. Rozszerzenie działalności gospodarczej o sprzedaż płyt CD nie rozwiązuje problemu legalności odtwarzanej muzyki, jeśli źródła są nieautoryzowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA