logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Meratronik V-543 – losowe wskazania, brak napięć zasilacza, diagnostyka i naprawa

Bobekmaster 15 Kwi 2007 17:06 1534 5
REKLAMA
  • #1 3789353
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Jak w temacie prosiłbym o jakieś instrukcje, oraz pomoc. Miernik pokazuje jeden na lamie od dziesiątek tysięcy (lampa 5) a na reszcie 0. Nieraz jak ruszam miernikiem pojawiają sie jakieś liczby.
    Na początek widze ze zasilacz nie daje +/- 14,5V (postaram sie tym zająć), oraz na pierwszej płytce (od zasilania) był zimny lut- poprawiłem wszystkie.

Prawie każda płytka w mierniku ma inny kolor laminatu (wymieniane??)

Do układów powinienem mieć dojście, a jeśli nie to jakieś zamienniki trzeba znaleść.
    Układy 74141 są sprawne
  • REKLAMA
  • #2 3791481
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Najważniejsze jest +5V do zasilania wszystkich TTL (kondensatory), płytki w tym przyrządzie bywały różne, fabrycznie. Dobrze jest sprawdzić poziom i stan impulsów po wzorcu. Bardzo złej jakości są łącza do plytek, dobrze jest potraktować jakimś preparatem. Jeżeli będą dalej problemy, najlepiej jest oscylograficznie sprawdzać wszystkie standardowe poziomy TTL. Tam, gdzie są złe, bywa scalak uszkodzony

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3791797
    emka371
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Nie znam tego miernika, ale +/- 15 V to typowe napięcia zasilające układy analogowe (wzm. operacyjne, przetw. A/C). Możliwe, że część cyfrowa jest sprawna a winny jest przetwornik A/C.
  • REKLAMA
  • #5 3792080
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Układy 74141 są sprawne, bo nieraz coś tam wyświetla sie. Linia +5V jest dobra, ale martwi mnie +/-14,5V do wzmacniaczy operacyjnych. Ma ktoś jakiś schemat?? Czym najlepiej jest odnowić złącza?
    wymiana elektrolitów napewno ma sens??
    Na pierwszej płytce (prostownik) śą kondenstaory, i myśle że są sprawne, bo napięcia za prostownikiem śą takie
    13,8 dla lini 5V (dalej jest stabilizator i napięcie na wyjściu wynosi 5,1V)
    i symetrycznie po 38V (pewnie z niego robi się +/-14,5), które wycodzą z płytki na płyte główną.
    Na tej płytce jest jakiś wzmacniacz operacyjny i pare elementów, ale to już nie stabilizator.

Bez schematu chyba nie ma sensu naprawiać. Oscyloskopu nie mam w domu, ale ewentualnie moge korzystać w szkole.

_______________jakiś czas potem___________________

Po kilku oględzinach znalazłem stopione kondensttory w płytce, która jest od +/-14,5V (dopiero zauważyłem) po wymianie napięcie jest w normie, a na mierniku pokazuje sie przekroczenie zakresu, mimo iż nie przekracza, ale jak daje przycisk "ZERO" na lampach pokazuja się zero i 3 na końcu.
    Moje pytanie co może być nie tak? Według mnie płytka z rejestrami i sterowaniem lamp jest dobra (może sie myle), ale płytka(i) z przetwornikami i wzmakami op. mogą być złe. Jak to wybadać?? Niestety nie moge załatwić serwisówki, a jak ktoś ma to chce około 50zł.
    Bez schematów to troszke ciężko ale może mi pomożecie.
  • #6 3793633
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Miernik już naprawiłem. Winne były 2 kondenstaory, oraz kilka zimnych lutów. Temat zamykam

Dziękuje za pomoc
REKLAMA