logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mierniki Meratronik V-543, V-541, C549 - diagnostyka i naprawa usterek

Bobekmaster 24 Kwi 2007 21:40 4126 13
REKLAMA
  • #1 3818362
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Posiadam niesprawne następujące mierniki:
    V-543 (zawsze pokazuje "-", ale napięcia mierzone są dobre.) Karty rozszerzeń są dobre, problem tkwi w płycie głównej.
    V-541 (pokazuje przekroczenie zasięgu) jeden moduł jest niesprawny (Na zdjęciach)
    C549 (pokazuje losowe liczby, na ostatniej lampie lekko przebija cyfra "1" (winy chyba 74141), po resecie nie ustawiają sie zera. migają jarzeniówki (full i gate), przycisk od "test wyrwany")

Bez schematów ciężko coś zrobić. Znalazłem obszar, (moduł z V-541), gdzie napięcia sie nie zgadzają. Załączam skany (modułu i kawałka shematu który naszkicowałem(przedstawia wadliwe miejsce))

Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Mierniki Meratronik V-543, V-541, C549 - diagnostyka i naprawa usterek 1,1.jpg (648.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3822334
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Bobekmaster napisał:
    Posiadam niesprawne następujące mierniki:
    V-543 (zawsze pokazuje "-", ale napięcia mierzone są dobre.) Karty rozszerzeń są dobre, problem tkwi w płycie głównej.

znane mi uszkodzenie. Sprawdź tor jednego z czterech transformatorków impulsowych, które znajduję się na płycie głównej.
    Jeden z nich (Tr D) przenosi z modułu (płytki) przetwornika A/C informację (na pin-1 OS720 SN7400N i dalej via OS718 na siatki wyświetlacza) o znaku mierzonego napięcia.

Bobekmaster napisał:
    V-541 (pokazuje przekroczenie zasięgu) jeden moduł jest niesprawny (Na zdjęciach)

Płytka przetwornika A/C (wg DTR: przetwornik u/t), możesz (dla sprawdzenia) przełożyć z w/w V-543.
    Poprzez porównanie przebiegów (za pomocą oscyloskopu) w otoczeniu układu całkującego i komparatora łatwo zlokalizować uszkodzenie.
    Schematy obu mierników powinny być na odpowiednim forum elektrody.
    Poszukaj też w starszych postach (również w moich) w tym dziale.

Bobekmaster napisał:
    C549 (pokazuje losowe liczby, na ostatniej lampie lekko przebija cyfra "1" (winy chyba 74141), po resecie nie ustawiają sie zera. migają jarzeniówki (full i gate), przycisk od "test wyrwany")

"Przebijanie" łatwo sprawdzić, ponieważ, o ile pamiętam, lampy NIXIE są w podstawkach, a więc możesz je przełożyć.
    Sprawdź (za pomocą oscyloskopu) co jest na pin-8 OS31 (SN7400N), jest to wyjście z wejściowego wzmacniacza toru pomiaru częstotliwości.

Bobekmaster napisał:
    Bez schematów ciężko coś zrobić. [ ... ]

Do wszystkich trzech w/w mierników papierowe DTR mam leżeć przed sobą przy klawiaturze, problem to brak porządnego skanera (mogę skserować i przesłać, jeśli jesteś skłonny zapłacić za odbitki).

Pisz tu co zrobiłeś, ponieważ wielokrotnie, z pozytywnym skutkiem, te mierniki naprawiałem, więc mogę Tobie podpowiedzieć.

Pozdrawiam
  • #3 3823723
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Z tym torem transformatora to co mam sprawdzić? tranzystory, trafo czy coś jeszcze??

Mierniku kupiłem niesprawne. Narazie bardziej skupie sie na woltomierzach.

Zaznaczam, gdzie napięcia mierzone z modułem z V-543 są inne. tranzystory wymieniłem, bez skutku. Może układy po lewej stronie szwankują?

Jaki byłby koszt ksera schematów??

P.S. Już naprawiłem ten V-543. Winne były 2 zimne luty.
    P.S. 2 W C549 wynieniłem układ 74141 i nie przebija już cyfra "1".

Prosiłbym o podanie gdzie i co mierzyć w częstotliwościomierzu i module z v541
    Płytki w C549 sa pokryte jakimś kurzem (klejący sie, nie da sie zdmuchnąć), moż ebyło coś wylene na niego?? Jak to nalepiej doczyścić??
    Częstotliwościomierz pokazuje zera i jeden na końcu, bez podłączonego generatora (aktualnie nie mam na stanie). Sprubuje dać przycisk TEST ale jest on urwany- polutuje kabelki naraizie.
    Jeśli dam licznik impulsów to cośtam liczy nieważne jaki dam zakres napięć. do czego służy pokrętło "trigger level"??
    skąd można wziąść tkaie przełączniki i kabel zasilania??

P.S. 3 (V-541, zobacz skan) te rzędy tranzystorów sterują układami czy układy sterują tranzystorami bo sie już pogubiłem.
    Może układ 7474 jest walnięty?

P.S. 4 załatwiłem i wymieniłem izostaty w C-549, i jak daje "Test" to częstotliwość waha sie od 1,9 do 2,7 MHz (powoli spada z 2,7 do 1,9 a potem znowy wskakuje na 2,7 itd)

Pozdrawiam.
    Dziekuje za pomoc.
    Załączniki:
    • Mierniki Meratronik V-543, V-541, C549 - diagnostyka i naprawa usterek 1,1.jpg (648.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3827365
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Zobaczyłem że był lutowany układ SFC710C. Na nodze 7 zamiast około 3V jest 7V!!!. Na nodze 3 jest 14V zamiast 0,8-0,9V. Na nogach 4 i 5 jest 0 zamiast -6,38V
    oprócz tego myśle że walnięty może być układ 7474.

walnięta jest chyba zenerka 8,2V
  • #5 3828803
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Na podwójnym tranzystorze 2n2915 na kolektorach jest -14,6 zamiast 0, na bazie nr1 -1,4 zamiast 0 na bazie nr2 0 czyli dobrze Na emiterze nr2 -0,5 czyli dobrze a na emiterze nr 1 -8 zamiast -0,5.

na tranzystorze 2n4393, na źródle jest -9 zamiast 0, na drenie 14 zamiast -1 a na bramce-16 zamiast -10.

Dalsze poszukiwania zaprowadziły do złych napięć na tranzystorach BC147 i 157 w drugim rzędzie od lewej. Na kolektorze tranzystora BC157 jest -16,5 zamiast -6.

Na połączonych nóżkach potencjometra jest -9 zamiast -1 a na reszcie nóżek potencjometrów -8,8 zamiast -1.

Prosiłbym o schematy, bo bez nich bardzo ciężko cokolwiek sprawdzać.
  • REKLAMA
  • #6 3828863
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    ja to wszystko czytam, tylko nie mam teraz czasu, by spokojnie Twoje informacje "przetrawić" i dać właściwe odpowiedzi.
    Trochę cierpliwości... odnośnie schematów napiszę via PW.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3828868
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Ok tylko pisze na bieżąco, żeby nie zapomnieć o czymś napisać, i też sam to używam jako "archiwum". Pomierze dalej. Dodatkowo grzeje sie tranzystor na radiatorku (napięcia sa przwidłowe), który jest przy układnie3001

Już widze ze uszkodzenie jest rozległe:(
    skąd wziąść takie scalaki i może jakieś zamienniki Pan proponuje??

P.S. Z pomiarów wyszło, że na drenie tranzystorze 2n4393 (miedzy "metalowymi diodami") jest -8 zamiast -1 a na źródle i bramce są dobre npiecia. Znaczy to że jest on spalony, czy napięcie bierze sie z innego 2N4393(po lewej tronie pod rdędem tranzystorów)??

Po dłuższym właczeniu coś zaczyna śmierdzieć, ale nie widać nic. Grzeje sie tranzystor(przy 3001), ale napięcia na dobre

Pozdrawiam
  • #9 3829059
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Tylko czemu napięcie wynosi 0 a nie -6,38?? przy zenerce nie ma żadnej diody, chyba ze w środku. przeczytałem post i dalej nie rozumiem.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

wymieniłem tranzystor 2N4393 podłaczonego z potencjometrami i nadal nic.

Myśle, że jest gdzieś zwarcie, i dlatego grzeje sie ten stabilizator.

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

Zauwazyłem że nie działają poprawnie tranzystory na dole po lewej przy diodach. Nie jestem pewien czy napewno są złe, czy ich napięcia dalej nie zależą od innych elementów. Przez napięcia z tych tranzystroów nie działa połowa prawej strony, bo każdy następny element powtarza błąd (złe napięcie przechodzi dalej). Napewno niesprawny jest SFC2710. bo miał za duże napicie na wejściu i zawsze daje na wyjściu 7V. Reszta tranzystorów jest sprawna, tyle że źle sterowana, bądź mająca za duże lub za małe napięcie źrodła.
    a z tą diodą to tak jak pisałem. Przed jest dobre napięcie a za jest równe 0V
  • #10 3831072
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Na kolektorach tranzystorów BC157 jest złe napięcie a na bazach i emiterach jest dobre, o czym to może świadczyć??
  • #11 3833086
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Według mnie uszkodzona jest częśc z układami scalonymi.

P.S. Napięica zaznaczone literką "A" wróciły do normy po odłaczeniu diody wskazanej strzałką. Wychodzi z tego ż etranzystory są dobre, i podejrzewam, że część cyfrowa sie chrzani. Czy to, że napięci ena wyjściu układów wynosi 3,7 zamiast 2,3 (mieści sie w normach tll) ma jakieś znaczenie?? Są tam połączone dzielniki, i błąd napięcia może się powiększać.

P.S. Napięcia po lewej to takie jakie są na zepsutej płytce a po u kośniku są prawidłowe.
    Załączniki:
    • Mierniki Meratronik V-543, V-541, C549 - diagnostyka i naprawa usterek Skan_49.jpg (286.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3834370
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Miernik został naprawiony- winna była jednak zenerka.
    Musze skalibrować- pokazuje o 1V za mało.
    Do zrobienia został już tylkoC-549A

Pozdrawiam
  • #13 3835663
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    C-549
    Po wciśnięciu reset, gdy włączona jest pamięc- nic sie nie dzieje.
    Zlicza jakieś impulsy (im dłużej dale od start/stop tym więcej impulsów)
    Częstotliwość testowa sie wacha.
    przyciski i układ 74141 wymieniłem.

Przydała by sie serwisówka.
    Nie mam generatora ani oscyloskopu. Czętościomierz załatwie po weekendzie.

Jakieś sugestie??
    Płytka stabilizatora działa poprawnie.

Pozdrawiam
  • #14 3837945
    Bobekmaster
    Poziom 24  
    Załatwiłem generator i zauważyłem, że poprawnie wzkasuje częstotliwość (liczby) tylko że ma 1 na końcu, i niezaleśnie od wybranego zakresu cyfry są tak samo ułożone(powinny sie przesuwać) jedynie kropki sie przesuwają.

Przy test pokazuje częstotliwości jak napisałem wyżej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki i naprawy usterek mierników Meratronik V-543, V-541 oraz C-549. W modelu V-543 problemem były zimne luty na płycie głównej, które po naprawie przywróciły prawidłowe działanie. W V-541 wykryto uszkodzenie modułu, gdzie napięcia odbiegały od normy, a także podejrzenie uszkodzenia układów scalonych, w tym SFC710C i 7474, oraz elementów dyskretnych jak tranzystory 2N2915, 2N4393, BC147, BC157. W C-549 występowały losowe wskazania, migotanie lamp NIXIE i problemy z układem 74141, który po wymianie poprawił wyświetlanie cyfr. Wskazano na konieczność posiadania schematów serwisowych do dalszej diagnostyki, a także użycia oscyloskopu i generatora sygnałów do pomiarów. Problemy obejmowały m.in. nieprawidłowe napięcia na tranzystorach i stabilizatorach, uszkodzone zenerki oraz konieczność kalibracji po naprawie. Autorzy dyskusji wymieniali się wskazówkami dotyczącymi pomiarów, lokalizacji uszkodzeń i czyszczenia zabrudzonych płytek. Wskazano także na znaczenie transformatorów impulsowych i układów całkujących w torze pomiarowym. Naprawa wymagała wymiany elementów, lutowania oraz kalibracji urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA