logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

P5N32 SLI Premium-Problem z instalacją XP,Vista,Vista 64

jack260 15 Kwi 2007 19:29 2897 9
REKLAMA
  • #1 3789853
    jack260
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.Moja konfiguracja:

płyta Asus P5N32 SLI Premium,
    procek Core 2 Duo E 6700,
    pamięć Geill 2X1GB dual(667),
    dys Seagete320GB,
    grafa 8800Palit 320MB.

Problem polega na instalacji systemów na
    dysku twardym.Na początku wszystko ok.9(BIOS PHENIX).Ale w połowie instalacji wyświetlana jest niebieska plansza z plikami błędów,na każdym systemie.Sprawdzałem KNOPIXEM wszystko ok. uruchamia się ,lecz się
    nieraz zawiesza.Komponenty są nowe.Test pamięci nic nie wykazał,test
    HDD też nic.Nie wiem co dalej zrobić.Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3789862
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    jack260 napisał:
    w połowie instalacji wyświetlana jest niebieska plansza z plikami błędów,na każdym systemie

No to prosimy przeczytać na tej planszy, co to są za błędy i po prostu usunąć je. Dziękujemy koledze za informację o tym, że Windows takową planszę wyświetla.
  • #3 3789897
    jack260
    Poziom 11  
    Przepraszam nie jestem informatykiem i piszę to co mi się wyświetliło. W tej chwili siedzę przed innym komputerem. Ale hasła na każdym systemie są inne. Natomiast raz udało mi się zainstalować w całości XP,ale system nakazał kontakt z producentem systemu.
  • REKLAMA
  • #4 3789954
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    jack260 napisał:
    Przepraszam nie jestem informatykiem

Do przepisania lub sfotografowania ekranu nie potrzeba być informatykiem.
    jack260 napisał:
    Ale hasła na każdym systemie są inne

O czym tym razem kolega napisał? O jakich hasłach?
    jack260 napisał:
    ale system nakazał kontakt z producentem systemu.

Znowu to samo: taki dokładnie był komunikat? A jeżeli taki był, to czy kolega skontaktował się z producentem i co producent odpowiedział?
  • #5 3790312
    jack260
    Poziom 11  
    Proszę posłuchać.Udało mi się załadować Vista Ultime.Ale problem nadal istnieje,teraz opiszę komunikat z Visty.
    A problem has been detected Windows hes been shut down to prevent damage to your computer.

BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO

If this is the first time you"ve seen this stop error screen' restartyour computer.If this screen appears again,follow these steps:
    Check to make sore any new hardware or software is properly instaled.If this is a new installation ask your hardware orsoftware manufakturer for any Windowsupdates youmight need.
    if problems continue.Disable or remowe any newly instale hardware or software disable BIOS memory options soch as caching or shadowing.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3790397
    jack260
    Poziom 11  
    If you need to use safe mode to remowe or disable components ,restart
    your computer pres F8,to select advanced start up options and then selekt safe mode.Technical information:
    STOP:0x00000074(0x00000003'0x00000002,0x00000000'0xC000014C)

Po restarcie zainstalował się,ale nie odpalił,Znów wiele napisów mówiących o problemach,oto kilka bo się restartuje,po uruchomieniu
    prubuje włączyć w trybie awaryjnym,czarny ekran i kursor.
    A oto komunikaty:
    Collecting data for crash dump...
    Initializing disk for crash dumo...
    Reszte nie zdążam przepisać
  • #8 3790424
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy czytałęś zawartość linku który Ci podałem? Spróbuj uruchomić system z jednym modułem pamięci.
  • #9 3791542
    jack260
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.Wywaliłem jeden moduł i po kłopocie.System wlazł bez problemu.ZA CO BARDZO DZIĘKUJĘ.Tylko nasówa się pytanie dlaczego te kości nie chcą chodzić w dualu,bo po zamontowaniu w slocie obok czyli(żółty+czarny)chodzą bez problemu.Chyba żeby chodziły poprawnie muszą być cztery kości.
  • #10 3792537
    jack260
    Poziom 11  
    DZIĘKUJĘ ZA POMOC TEMAT ZAMKNIETY.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji systemów Windows XP, Vista oraz Vista 64 na dysku twardym w konfiguracji z płytą Asus P5N32 SLI Premium, procesorem Core 2 Duo E6700, pamięcią Geill 2x1GB DDR2 667 MHz, dyskiem Seagate 320GB oraz kartą graficzną Palit 8800 320MB. Instalacja przerywała się pojawieniem niebieskiego ekranu błędu (BSOD) z komunikatem BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO oraz kodem STOP 0x00000074. Testy pamięci i dysku nie wykazały uszkodzeń, a system uruchamiał się z LiveCD Knoppix, choć czasem się zawieszał. Po sugestii wyłączenia jednego modułu pamięci system zainstalował się poprawnie i uruchomił bez problemów. Problem wynikał z nieprawidłowej pracy pamięci w trybie dual channel przy użyciu dwóch modułów, które działały poprawnie tylko pojedynczo lub w konfiguracji czterech kości. Zalecane było uruchomienie systemu z jednym modułem RAM, co rozwiązało problem instalacji i uruchomienia systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA