logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Od czego zależy kolor świecenia diody elektroluminescencyjnej – wyjaśnienie fizyki

blitzo 15 Kwi 2007 19:39 8864 5
REKLAMA
  • #1 3789880
    blitzo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chciałbym się w miarę dokładnie dowiedzieć od czego zależy kolor świecenia diody.Dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3790002
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.Jeżeli chodzi o diody LED, to kolor zależy od materiałów stosowanych w strukturze złącza.Najpopularniejszym jest arsenek galu (GaAs) z domieszkami od których zależy uzyskany kolor, oraz kąt tzw. połówkowy w strykturze złącza. W nowszych technologiach stosuje się Fosforek galu(GaP).
    Więcej na ten obszerny temat znajdziesz np. w książce "Radioelektronika dla praktyków" -T.Masewicza.
    Pozdrawiam wsp :idea::idea::D
  • REKLAMA
  • #4 3792994
    blitzo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    hm jakby to powiedziec inaczej bo w sumie nie o to mi chodzi. niektóre diody led maja przy okreslonym prądzie większy spadek napięcia. I chciałbym sie dowiedziec czy to chodzi o to,że np kwant promieniowania podczerwonego ma mniejszą energie od np zielonego.czy po prostu to nie zależy od tego tylko od materiału jej obudowy(nie wiem czy to jest jasne :/).jeśli by zalezało od koloru obudowy(ale raczej wg mnie tak nie jest) to dlaczego diody świecące na biało są droższe i chyba później "weszły do sklepów".
    dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 3794991
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Owszem napięcia z kolorami związane bywają, ale z marszu nie potwierdzę, mogą być jeszcze inne czynniki (??) no sorry, ciała stałego raczej nie kochałem.
    "Dioda biała" jest urządzeniem zawierającym conajmniej diody czerwoną, zieloną i niebieską.
    Już same niebieskie "weszły później" i były droższe.
  • #6 3795026
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    to ja sobie pozwolę pofilozofować:
    jakie kilka kolorów w białej diodzie przecierz to jest światło monochromatyczne więc gdzie te kolory
    spadek napięcia na diodach zależy od ich koloru (najmniejszy dla IR a największy dla białych i niebieskich około 3-3,5V) a to z powodu stosowania różnych materiałów do ich produkcji
    Naukowo nie potrafię tego wytłumaczyć
REKLAMA