logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tłumik sportowy do Simsona S51 (3 biegi) poprawi dźwięk i moc?

kaalli 16 Kwi 2007 14:37 20304 18
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3799238
    lewy456
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Witam, taki wydech to szczerze mówiąc nie najlepsze rozwiązanie (według mnie). Jeśli chcesz tłumikiem podnieść moc to ja widze dwa rozwiązania:
    1. Tuningowy tłumik Leo Vince (włoski, naprawde dobry) jego cena to około 250zł Jest dostepny na aukcjach allegro u uzytkownika kniazw lub na www.simson.strona.pl szczegóły w zakładce cennik.
    2. Tuningowy wydech do simsona z powiekszoną średnicą kolanka z 28 do 32mm i powiekszoną komorą rozpreżną ( KPL kolanko, nakrętka, opaski, uszczelka i tłumik) Cena to 180zł Również kniazw lub simson.strona.pl
    Jeśli nie masz takiej kasy to dołóż chociaz 5 złotych i kup sobie taki tłumik jak masz w linku tylko chromowany kniazw- 73 zł (na allegro/ przez formularz na stronie na pewno taniej :)
    Jeśli pomogłem to bardzo sie cieszę.
    Pozdrawiam.[/b][/i]
  • #3 3799506
    kaalli
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    myślę ze lepszy bedzie ten włoski tylko na razie gostek nie wystawił na allegro . Napisałem do niego na gg i zobaczę . Moxe kupie :D
  • REKLAMA
  • #4 3802117
    lewy456
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    odnosnie tuningu tłumika jak by Cie kiedys podkusiło przebijać tłumik i wyciągać siatki to wogóle do tego sie nie zabieraj bo to nic nie daje... Miałem taki wyczyszczony (przez poprzedniego własciciela) tłumik i w porównaniu z oryginalnym to do niczego jest, bo mocy zamiast dodawać ujmuje.
    P.S.
    Badź cierpliwy bo to zabiegany koles jest ten Kniaź... :) Jak nie odezwie sie na gadu to wyslij mu maila z pytaniem kiedybedzie miał ten wydech. Przejrzyj jego cennik ma duzo rzeczy i w atrakcyjnych cenach. Kupuje u niego duzo, czasami nie tylko sobie... ;) Pozdrawiam.
  • #5 3802514
    Kolarz07
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich co sadzicie drodzy fachowcy na temat tlumikow zwyklych ktore sa na allegro za ok 75zl warte sa uwagi? dobrze tlumią? czy glosniej niz stary tlumik? i co sadzicie o tych tlumikach ala tuningowych "SUPER EFEKT DŹWIĘKOWY + 10% ZWIĘKSZENIE MOCY" pic na wode czy cos w tym jest-Simsonek ma ok 4KM wiec te 10% to...;p zwija asfalt;)
  • #6 3803158
    kaalli
    Poziom 12  
    ja słyszałem ze to jedna wielka lipa , zamiast ulepszać dzwięm to słychać jak z komara ::fuj::fuj::: a mocy daje tyle ze aż nic :D
    jak ten koleś sie odezwie to kupie ten włoski za 250>>

(wiecie jaki jest z niego dzwięk i czy daje coś mocy ?? )
  • #7 3806474
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    ja tam słyuszałem że można podkręcić moć przez ucięcie kawałka rury spowoduje to że silnik będzie mgłośniej grał i mic wzrośnie o jakieś 5-15%
  • #8 3809103
    Kolarz07
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Ucinanie koncowki tlumika czy dziurawienie gwoździem tlumika-nic nie da a tylko zeszpeci simsonka
  • #9 3809538
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    ciekawe co w komarku ma lepsze osiągi ale ja nie mówiłem o dziórawieniu gwoździem
  • #10 3811540
    kaalli
    Poziom 12  
    a macie jakieś filmiki z simkami ( z tłumikiem leo vince )
  • #11 3832206
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    do poprawienia osiągów w simsonie należy skupic sie na silniku i odpowiednio skrócić wydech
    popracować nad gażnikiem, cylindrem, tłokiem i wałem
    miałem kilka simsonów które po przeróbkach śmigały odpowiednio
    50 ccm ok 90 km/h
    70 ccm do 105 km/h
    nigdy nie zwiększałem pojemności na większą
  • REKLAMA
  • #12 3834825
    pivvo
    Poziom 23  
    Ocena: 155
    zwróć uwagę na to że rura i tłumik pełnią bardzo ważną rolę przy napełniani mieszanką komory cylindra. Fabryka na pewno wyliczyła długość i pojemność tak aby napełnianie było optymalne.
    Załączniki:
    • Jaki tłumik sportowy do Simsona S51 (3 biegi) poprawi dźwięk i moc? Arbeitsweise_Zweitakt.gif (530.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3835487
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    pivvo napisał:
    zwróć uwagę na to że rura i tłumik pełnią bardzo ważną rolę przy napełniani mieszanką komory cylindra. Fabryka na pewno wyliczyła długość i pojemność tak aby napełnianie było optymalne.

owszem masz racje
    ale fabryka zostawiła pewien margines
    to jest jak z silnikami cdi hdi tdi
    można coś tam jeszcze zdziałać czyż nie?
  • #14 3857963
    pivvo
    Poziom 23  
    I owszem na pewno można jeszcze coś zdziałać, tylko musi to być poparte wiedzą jak i doświadczeniem, nie przemyślane zmiany przyniosą odwrotny skutek. Takie było moje przesłanie.
  • #15 3858528
    hubertjonczyk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    co do tłumika to podobno można oryginalne kolanko skrócić o jakieś 1.5 cm. Np. Jawki miały wydłużone kolanka wydechowe na Polskę a w Czehach były krótkie
  • #16 3861026
    pivvo
    Poziom 23  
    Jak mnie pamięć nie myli to silniki Jawki i Simsonów w latach 90 były dławione ze względów na przepisy dla motorowerów 40 km/h (co miały wspólnego z rowerem, chyba sklepy z częściami) ale to dotyczyło oficjalnego importu, ten co ja miałem to miał zwężony kanał dolotowy do cylindra (wystarczyło rozpiłować no i szaleć).
    Logicznie myśląc niewielkie skrócenie kolanka spowoduje że do cylindra cofnięta (odbita) zostanie trochę większa masy mieszanki, czyli podniesie się ciśnienie, taki mini efekt doładowania. Ale zbyt duże skrócenie cofnie spaliny i zniweluje efekt doładowania.
  • #17 4045379
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Leo vinci da nam przyrost mocy w simsonie,tylko na wyższych partiach obrotów! I żeby poprawnie on chodził to musimy mieć tuningowany cylinder itp... Na zwykłej 50ccm może on pogorszyć moc. Natomiast ten tańszy tłumik(180zł) jest dobry dla słabszych silników.
    Mam nadzieję że pomogłem,ponieważ mam simsona,i znam się dosyć dobrze na tym;)
  • REKLAMA
  • #18 5984105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 6013943
    Foro1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Michał-s51 napisał:
    Moim zdaniem tłumiki LEO Vi to nie jest dobra żecz do simsona. Teoretycznie zapewniają nas o większej mocy, w rzeczywistości może być inaczej.Wydają straszny dżwięk, jeśli ktoś wcześniej słuchał jak pracuje nie wiem czy będzie miał tak duży entuzjazm aby go zakładać.Jego wadą prócz dźwięku jets wysoka cena.

Jest dobrą rzeczą ale nie do seryjnego 50ccm simsonka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru sportowego tłumika do Simsona S51 z 3 biegami, który poprawi dźwięk i moc silnika. Użytkownicy odradzają tanie tłumiki dostępne na Allegro, które często pogarszają dźwięk i nie zwiększają mocy, a czasem nawet ją obniżają. Polecane są dwa rozwiązania: tuningowy tłumik Leo Vince (włoski, koszt około 250 zł), który daje przyrost mocy głównie na wyższych obrotach, ale wymaga tuningowanego cylindra i innych modyfikacji silnika; oraz zestaw tuningowy z powiększonym kolankiem wydechowym (z 28 do 32 mm) i powiększoną komorą rozprężną za około 180 zł. Skracanie końcówki tłumika lub dziurawienie go jest uznawane za nieskuteczne i szpecące motocykl. Optymalizacja osiągów wymaga kompleksowego tuningu silnika, w tym gaźnika, cylindra, tłoka i wału. Fabryczne parametry wydechu są dobrane pod kątem optymalnego napełniania mieszanką, ale możliwe są niewielkie modyfikacje, np. skrócenie kolanka o około 1,5 cm, co może nieznacznie poprawić ciśnienie i moc. Tłumik Leo Vince jest kontrowersyjny ze względu na głośność i cenę, a jego efektywność zależy od stopnia tuningu silnika. W przypadku seryjnego silnika 50 ccm może nie przynieść korzyści.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA