logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proste projekty elektroniczne DIY dla początkującego w technikum teleinformatycznym

marcin2919 16 Kwi 2007 17:17 1769 6
REKLAMA
  • #1 3792441
    marcin2919
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Ja chcialbym zapytac o cos z zupelnie innej beczki (nawet nie wiedzialem gdzie umiescic ten temat :P). A mianowiecie, jestem zupelnie nieobeznany tzn. mam 16 lat i poszedlem do technikum na kierunek teleinformatyczny, gdzie nasza nauczycielka od elektrotechniki nie mowi nam nic o rzeczach praktycznych, wpaja nam same dziwne teorie, ktorych nikt nie moze pojac:(. Ja chcialbym zrobic cos sam :D Chodzi mi o jakies male urzadzonko (nawet nie wiem co to ma byc), ktore nie byloby za trudne w ykonaniu, a materialy potrzebne do zrealizowania projektu- za drogie. I teraz zwracam sie z taka prosba do Was o podsuniecie mi jakiegos pomyslu. To moze byc jakas zabaweczka, no nie wiem, byle co aby widac bylo ze cos dziala :D
    Z gory dziekuje za odpowiedz.

Moderowany przez androot:

Przeniosłem z Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy

• REKLAMA
  • #2 3792455
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli nie wiesz jeszcze co chcesz zrobić to zapraszam do działu Download, tam na pewno wybierzesz coś dla siebie.
    Polecam też www.ep.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 3792826
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Skoro jesteś początkujący, to proponuję zacząć od czegoś prostego.
    Napewno znajdziesz coś ciekawego na stronie głównej "Elektrody", "Elprtalu", lub choćby tu;http://www.eres.alpha.pl/elektronika/news.php
    natomiast zacząć proponowałbym od tego;
    http://pl.wikibooks.org/wiki/Wprowadzenie_do_elektroniki
    Najlepiej to określ co cię interesuje z elektroniki /jakie efekty/.?
    Tu np. możesz coś wybrać. Powodzenia. Pozdr. wsp :?::idea::D

Dodano po 34 [minuty]:

http://www.eres.alpha.pl/elektronika/news.php
  • #4 3793185
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    raczej wiekszość z nas zaczyna od prostego wzmaciacza mocy lub np pływającego efektu świetlnego na diodach koszt jednego lub drugiego to dosłownie pare złotych a efekt widoczny lub słyszalny ale namacalny !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3796801
    pierzchan
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    elektrotechnika jest nie co nudna, trochę lepiej będzie na układach analogowych i cyfrowych czy nawet mikroprocesorowych, chociaż to też zwykle sama teoria, ale prawdopodobnie będziesz miał jakieś labolatoria (pracownie) tam można się trochę już pobawić... co do prostych układów koledzy powyżej mają dobre pomysły

mój pierwszy układ elektroniczny do elektroniczna perkusja :)
  • #7 3808453
    marcin2919
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzieki bardzo za pomoc, podoba mi sie bardzo link wspol_nika, wlasnie o cos w tym stylu mi chodzilo :P

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący uczeń technikum teleinformatycznego poszukuje prostych, praktycznych projektów elektronicznych DIY, które byłyby tanie i łatwe do wykonania. W odpowiedziach polecono rozpoczęcie od podstawowych układów, takich jak wzmacniacz mocy lub efekt świetlny na diodach LED, które są tanie i dają widoczny efekt działania. Zaproponowano również korzystanie z zasobów internetowych, takich jak strony Elektrod, Elportal, Eres oraz materiały edukacyjne na Wikibooks dotyczące wprowadzenia do elektroniki. Wskazano, że choć nauka elektrotechniki w szkole bywa teoretyczna i nudna, to praktyczne laboratoria mogą umożliwić samodzielne eksperymenty. Jeden z użytkowników podzielił się przykładem swojego pierwszego projektu – elektronicznej perkusji. Autor wyraził zadowolenie z poleconych linków i pomysłów, które odpowiadają jego oczekiwaniom na proste, działające urządzenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA