logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt miernika pola elektrycznego na mikrokontrlolerze PIC

nicefroggy 16 Kwi 2007 20:51 2578 12
REKLAMA
  • #1 3793239
    nicefroggy
    Poziom 11  
    Potrzebuje pomocy PILNIE. Mam za zadanie wybudowac miernik pola elektrycznego wysyłający dane do kompa na mikrokontrolerze PIC.. czy ktos moze mi pomóc... wykonałem juz jeden projekt ale nie zadziałal... Jesli ktos jest w stanie mi pomoc to Prosze o Kontakt... oczywiscie nagroda czeka:)... moj e- mail to stan_lukas(_at_)interia.pl...
    Z góry dziekuje za pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 3793451
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Jakiego pola: statycznego, czy zmiennego?
    Jeżeli statyczne, to o jakim nateżeniu?
    A jeżeli zmienne, to o jakiej częstotliwości?
    To trochę tak, jak miernik "wszystkiego" ...
  • REKLAMA
  • #4 3794396
    nicefroggy
    Poziom 11  
    hmmm no własnie w tym problem... ze to ma byc i tego i tego a czestotliwośc graniczna nie musi byc strasznie wysoka... moj psor wymyslił ze ma tam byc jeszcze przetwornik RMSpo drodze. czyli w jego mniemaniu mierze pole za pomoca jakichś dwóch płyt, na nich indukuje sie napiecie to potem podaje converter True RMS i dopiero na analogowe wejscie mikro kontrolera, acha i jeszcze mają byc mierzone 3 wektory w przestrzeni.. co wy na to??
  • #5 3794573
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    budujesz stacje radiolokacyjna?
    przy dozych mocach RMS zmierzysz zarowka , w jakim zakresie czestotliwosci to ma pracowac?
  • REKLAMA
  • #6 3795095
    nicefroggy
    Poziom 11  
    To ma byc miernik pola elektrycznego. Nie wiem do czego to bedzie wykozystane. ja sobie wymysliłem to tak!
    Buduje szescian z płyt przewodzacych (powiedzmy o wymiarach 100X100 mm) Kazda przeciwległa para słuzy jako sonda pola, danego wektora, napiecie odkładane na nich podaje na wejscie wznacniaczy pomiarowych(wykozystałem ina 126) 3 wzmacniacze kazdy dla oddzielnego wektora, nastepnie wzmocniony sygnał pomiarowy idzie na multiplekser analogowy (CD4051) nastepnie jeszcze raz wzmacniam sygnał tu uzyłem wzmacniacza o cyfrowym sterowaniu wzmocnienia (pga204) i to dopiero na wejscie przetwornika RMS a z rms na wejscie analog mikrokontrolera. układ niestety wogóle nie wstał i nie wiem czemu... prosze wiec o rade.. nie mam mozliwości przesłania Wam dokładnego schematu bo wszystko powstawało na papierze...

Dodano po 1 [minuty]:

a co do czestotliwosci pracy to obecnie zalezy mi tylko na tym aby pracowało... nie wazne dla jakich czestotliwosci...
  • #7 3795191
    submariner
    Poziom 32  
    przede wszystkim powiedz o jaki zakres czestotliwosci chodzi , bo tu chyba powinny byc uzyte mocno kierunkowe anteny jesli maja to byc mikrofale to taki szescian bedzie ok jesli nadrukujesz-wytrawisz na nim anteny paskowe
    badz baterie dipoli tak jak w radarach lotniczych.
    Wazna bedzie tez polaryzacja jesli nie ma ona znaczenia anteny musza byc podwojne dla pionowej i poziomej ew mozesz bawic sie z polaryzacja kolowa ale to troche trudniejsze .
    Nawet anteny szerokopasmowe maja swoje wymiary wiec jescze raz dla jakich czestotliwosci to ma byc?
  • #8 3795492
    nicefroggy
    Poziom 11  
    No wiec tak: miernik ma mierzyc pole elektrostatyczne i elektryczne w załozeniu było do ok 1 MHz ale zadowoli mnie znacznie mniejszy zakres tak do 10 kHz

Dodano po 5 [minuty]:

a co do anten to czy nie jest tak ze jak wezme szescian to bede miał mierzone wszystkie wektory? moje załozenie było takie ze pole elektryczne indukuje na okładkach kondensatora napiecie, jesli wezme 3 kondensatory płaskie to kazdy z niech moge ustawic tak zeby mierzył mi odpowiedni wektor, co da mi obraz całego pola elektrycznego...
  • #9 3797155
    submariner
    Poziom 32  
    10 khz mozesz zmierzyc praktycznie antenamo ferrytowymi , to elektrostatyczne to moze byc problem chociaz byly tematy elektroskopow na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #10 3801522
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Anteną ferrytową możesz zmierzyc tylko składową magnetyczną pola elektromagnetycznego, a składowa magnetyczna pola elektrostatycznego jest równa ZERO.
    W naszym otoczeniu dominujaca częstotliwość to 50Hz i jej harmoniczne, dla innych częstotliwości trzeba by robić pomiar selektywny z ostrym tłumieniem 50Hz.
    Nastepna częstotliwość, dla której występuje większe nateżenie, to 15625Hz i liczne harmonioczne tej częstotliwości.
    Zrobienie jednego przyrządu "na wszystko" w warunkach amatorskich (tzn. przy minimalnych kosztach, np. <1000.- zł) jest niezbyt realne. Łatwiej rozejrzeć się za mikrowoltomierzem selektywnym ("z demobilu") i ew. przystosować go do jakiś anten czy czujników, ale problemem będzie przeliczenie wskazań przyrządu na wartość natężenia pola, bo nie ma czym sprawdzić skalowania.
  • #11 3803273
    nicefroggy
    Poziom 11  
    a mnie interesuje jedynie składowa elektryczna pola..
  • #12 3803564
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Nie bardzo mogę sobie całość wyobrazić. Jeśli możesz, dorysuj rozkład pola, wokół układu płytek, jaki podałeś.
    Załączniki:
    • Projekt miernika pola elektrycznego na mikrokontrlolerze PIC pole el.JPG (9.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3804551
    nicefroggy
    Poziom 11  
    no własnie cos takiego zbudowałem, dzis zdobie foto schematu elektrycznego który nie zadziałsł i wrzuce na forum.

Dodano po 4 [minuty]:

... moj główny problem w tym ze układ nawet nie odpalił a moim zdaniem wszystko było ok...

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest projekt miernika pola elektrycznego opartego na mikrokontrolerze PIC, który ma przesyłać dane do komputera. Miernik ma mierzyć zarówno pole elektrostatyczne, jak i elektryczne zmienne, z zakresem częstotliwości do około 1 MHz, choć wystarczy zakres do 10 kHz. Proponowana konstrukcja to sześcian z przewodzących płyt (100x100 mm), gdzie każda przeciwległa para płyt działa jako sonda pomiarowa dla jednego z trzech wektorów pola. Sygnał z płyt jest wzmacniany przez wzmacniacze pomiarowe INA126, następnie multipleksowany układem CD4051, wzmacniany cyfrowo sterowanym wzmacniaczem PGA204, a następnie podawany na przetwornik True RMS i dalej do mikrokontrolera. Problemy zgłaszane to brak uruchomienia układu oraz niepewność co do poprawności schematu i działania. W dyskusji poruszono kwestie doboru anten i czujników, polaryzacji, zakresu częstotliwości oraz trudności w pomiarze pola elektrostatycznego i elektrycznego w warunkach amatorskich. Zwrócono uwagę, że pomiar pola elektrostatycznego jest trudniejszy niż pola magnetycznego, a realizacja uniwersalnego miernika dla szerokiego zakresu częstotliwości jest skomplikowana. Sugerowano wykorzystanie selektywnych mikrowoltomierzy i anten ferrytowych, jednak te mierzą głównie składową magnetyczną pola. Autor planuje udostępnić schemat elektryczny do dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA