logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować buczenie we wzmacniaczu AVT 2180 na LM3886?

hespis 08 Paź 2003 12:07 2279 11
REKLAMA
  • #1 353118
    hespis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    **Witajcie! Mam drobny problem. Od pewnego czasu projektuje (skladam z kitow) wzmacniacz. Wymyslilem ze wejsciami sygnalowymi (4 wejscie) bede sterowal przy pomocy przekaznikow - dzieki nim bede mogl wybrac zrodlo sygnalu przekazywane pozniej na koncowke mocy. Z moich doswiadczen wynika iz kiedy wzmacniacz podpiety jest pod urzadzenie ktore nie pracuje (nie ma sygnalu) slychac w glosnikach charakterystyczne buczenie (nie jest to typowe wzbudzanie sie wzmacniacza - buczenie wyrazne ale nie glosne). Jak zrobic aby zlikwidowac ten efekt? Moze zastosowac jakis uklad detekcji sygnalu (nie wiem jak cos takiego wyglada, nie mam zadnego schematu), a moze jest na to jakas prostrza metoda. Prosze o pomoc!
    **Wzmacniacz to kit AVT 2180 na kostkach LM3886 (bez zadnych udziwnien, przerobek).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 353127
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Może "Twoje urządzenie" wymaga ekranowania? Może to być też problem masy lub kabla łączącego urządzenie i wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #3 353133
    hespis
    Poziom 11  
    Jesli chodzi o mase wydaje mi sie ze jest wszystko w porzadku - wzmacniacz gra normalnie kiedy urzadzenie jest wlaczone (chodzi tutaj o PC'ta). Kabel - faktycznie nie jest najlepszy - 3 m taniego (cienkiego), ale ekranowanego przewodu sygnalowego.

Czy uzycie wtronika napieciowego moze pomoc, cos zmienic?

pozdrawiam
  • #4 355466
    maciuś
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    z reguly jest to wina ekranowania
    czesto slabo ekranowane jest samo zrodło
  • REKLAMA
  • #5 355548
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Czy to "buczenie" występuje jedynie przy podłączeniu wzmacniacza do PC-ta czy występuje także przy innych urządzeniach (np.CD).Chodzi mi o sytuację gdy fizycznie wpięte jest tylko jedno zródło sygnału.
  • REKLAMA
  • #6 355639
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    mnie tez sie tak dzieje z reszta w wiekszosci wzmacniaczy ktore skladalem np tda 2003 2030 2050 lm3886 takie buczenie wystepowało czy jest jakis sposub na zaradzenie temu dzieje sie własnie cos takiego tylko przy wył. kompie przy innych uzadzeniach jest ok
  • #7 356545
    szakal234
    Poziom 12  
    Witam wszystkich u mnie też to sie dzieje i u wielu moich znajomych to poprostu chyba jest firmowa wada kart dzwiękowych ale zbytnio to mi nie przeszkadza
  • #8 356548
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    po prostu nieużywane wejście nie jest obciążone żadną impedancją oprócz wejściowej wzmaka ( we współczesnych wzm najczęściej kilkadziesiąt kOhm), gdy wejście jest niesymetryczne ,a o takich mówicie (w sprzęcie amatorskim to niestety standart), i na dokładkę na wejściu wisi "goły" , kiepsko ekranowany kabel z "powietrzem" na drugim końcu , to musi brumieć. Po prostu nieużywane aktualnie wejścia zwiera się do masy niską impedancją-przełączanie wejść odbywa się wtedy nie metodą rozwarć szeragowych lecz zwarć równoległych
  • #9 357712
    hespis
    Poziom 11  
    Nie bardzo wiem jak to rozwiazac. Czy istnieje szansa zebys to wyjasnil obrazowo (moze maly szchemacik). Pozdrawiam
  • #10 359126
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    takie coś powinno być między wejścismi a preampem, rezystory np. po 10 kOhm (ważne by identyczne, najczęściej stosuje się młt - mało szumią). W namalowanym przypadku układ wprowadza tłumienie ponad 12dB (nie chce mi sie liczyć dokładnie) i mniej więcej o tyle wzmocnienia więcej powinien mieć preamp. na obrazku "gra" oczywiscie inp.1
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować buczenie we wzmacniaczu AVT 2180 na LM3886? inputy.gif (2.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 359695
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    :arrow: radocha
    Wszystko fajnie ale na schemacie nie dałeś kropek :D

Sposób rzeczywiście niegłupi. A już na pewno lepszy niż przekaźniki, których styki łapią zakłócenia, nieznacznie ale jednak. I w jaki sposób zamierzałeś sterować 4 wejścia przekaźnikami ?
    Są jeszcze elektroniczne przełączniki wejść, np. TDA1029, ale to droższe i bardziej skomplikowane rozwiązania.
  • #12 359849
    hespis
    Poziom 11  
    Chciałbym zauważyć, że przekaźniki stosuje sie dosyć często do zmiany źródła sygnału w sprzęcie audio wysokiej klasy (za dobrych kilka tysięcy złotych). Oczywiście nie są to „zwykle” przekaźniki – z reguły hermetyczne, o specjalnej budowie (do zastosowań audio), o pozłacanych stykach. Kostki typu TDA1029 stosuje się w tanich urządzeniach audio, gdzie nie liczy się jakość dźwięku, a koszt budowy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem buczenia w wzmacniaczu AVT 2180 na układzie LM3886 pojawia się, gdy wzmacniacz jest podłączony do urządzenia bez aktywnego sygnału, np. wyłączonego komputera. Buczenie nie jest typowym wzbudzaniem, lecz wynika z braku obciążenia wejść sygnałowych oraz słabego ekranowania kabli i źródła sygnału. Nieużywane wejścia o wysokiej impedancji (kilkadziesiąt kΩ) i niesymetryczne połączenia sprzyjają indukowaniu zakłóceń. Proponowanym rozwiązaniem jest zwarcie nieużywanych wejść do masy przez rezystory o wartości około 10 kΩ, co stabilizuje impedancję i eliminuje brumienie. Zamiast przekaźników stosowanych do przełączania wejść, które mogą łapać zakłócenia, można zastosować rezystory lub elektroniczne przełączniki (np. TDA1029), choć te ostatnie są tańsze i mniej jakościowe. Wysokiej klasy sprzęt audio często wykorzystuje hermetyczne przekaźniki z pozłacanymi stykami do selekcji źródeł sygnału, co minimalizuje zakłócenia. Dodatkowo ważne jest dobre ekranowanie kabli i poprawne uziemienie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA