logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty wzmacniacz do kompa na kostkach samochodowych (TDA)

rzymo 17 Kwi 2007 13:58 2157 4
REKLAMA
  • #1 3795012
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Robię dla brata wzmacniacz 2.1 do kompa. Byłby on oparty na "samochodowych" TDA7377 i TDA1562 (akurat takie mam i chcę je wykorzystać). Zanim zacznę go robić kilka pytań:

1. Mam trafo 2x12.5V/2x4A z czterama przewodami po stronie wtórnej - aby uzyskać napięcie pojedyncze (12V ~8A) łączę uzwojenia równolegle ? Czy lepiej 2 mostki i łączyć za nimi ?
    Jeszcze sprawa amperażu - te ~8A powinno być wystarczające ? Moc nie ma być duża, ma to po prostu działać (kolumienki 8Ω, subik 4Ω).

2. Przedwzmacniacz - brat chce mieć możliwość regulacji basu (właściwie to tylko zwiększenie jego ilości) - jak najprościej to zrealizować ? Nawet nie musi być regulacji, może być stałe podbicie o jakąś wartość - LM1036 czy jest jakieś prostsze rozwiązanie ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3795696
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

wiedze, że się zabardzo nieznasz. Więc moja rada zostaw te kostki bo jeśli są samochodowe to są do samochodu a nie coś z tym cudakowac chcesz. Kup kit i złóż jabela lób jakiegoś TDA albo LM (poczytaj elektrode cos wypierzesz) złóż je dokup trafo i będzie wszystko elegancko. (jak masz większe ambicje to wytraw płytki i złóż zam z części). Co do przedwzmacniacza to poszukaj an elekytodzie schematów i opinii i coś wybierzesz. Dlaczego tak: lepiej zrobić wszystko jak należy niż złożysz wysztsko z tego co masz a potem będziesz żałował że tyle kasy na gó*** wywaliłęś. Zrobisz i tak jak zechcesz ale rada moja jest taka.

Pozdrawiam Paweł007, i mam nadzieje, że pomogłem.
  • REKLAMA
  • #3 3795768
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Paweł007 napisał:

(...)

- nie rozumiem czegoś - po co mam kupować wszystko nowe, skoro wszystkie elementy praktycznie mam ? (na super jakości mi nie zależy, ma to grać - muzyki słucham na czymś innym: SX450 + DIY: STX15-100 + Vifa XT19/Seas22 - testuję )
    - pytanie całkiem poważne - dlaczego "samochodowe" mają nie zagrać w domu ? (jakiś konkretny argument, a nie: bo nie, albo że to cudowanie :) )
    - kit zasilany takim napięciem (±12.5V) to w praktyce tylko na TDA20x0, moc niezauważalnie większa, jakość gorsza
    - z płytkami problemu nie będzie (pod mostek i jednego TDA już mam)
    - schematów przedwzmacniaczy mam sporo, ale szukam czegoś maksymalnie uproszczonego
  • REKLAMA
  • #4 4105026
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Paweł007 znowu trafiam na Twój post który aż razi nie wiedzą... Gdybyś nie odpowiadał na tego posta może ktoś inny zauważyłby że ktoś chce pomocy i odpowiedział fachowo... Aż brak mi słów...

Jeśli kolega rzymo chce jeszcze pomocy to niech da znać ....

Pozdrawiam wszystkich którzy potrafią dać fachową pomoc.
  • #5 4105044
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Najprościej bedzie ściągnąc noty katalogowe tych scalaczków i zrobić układy w podstawowej aplikacji. Jeśli chodzi o podbicie niskich tonów to najprościej i najtańiej wyjdzie korektor w Winampie :D
REKLAMA