logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świetlówki T5 - gasną po 15 sekundach. Przyczyna?

Tekiel77 17 Kwi 2007 22:27 3391 3
REKLAMA
  • #1 3796954
    Tekiel77
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, zakupilem pokrywe do akwarium z belke oswietleniowa z firmy Aquaboro o mocy 2x54W do tego dokupilem we wlasnym zakresie świetlowki T5 54W/174 AQUASTAR SYLVANIA.
    Niby nie powinno byc zadnego problemu ale jest... po uruchomieniu po jakichs 15 sekundach swietlowki gasna. Niestety nie wiem jakie sa stateczniki elektroniczne poniewaz mam klopot z dostepem. Co moze byc przyczyna??
    Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 3797568
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Zobacz jakie masz startery założone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3797941
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Witam
    Parę dni temu zakupiłem oprawę WL-.. ze świetlówka 9W.I występowało podobne zjawisko ale po dłuższym czasie , przestawała świecić.Ponieważ jest na gwarancji nie mogłem jej otworzyć.Przy wstrząsaniu oprawą ponownie się zapalała.Po około 5 minutach zapalała sie ponownie.Dogiąłem blaszki styków w oprawkach świetlówki i problem zniknął.Prawdopodobną przyczyną było odginanie się styków pod wpływem temperatury.Inną przyczyną może być zimny lut lub zły styk w oprawie. Pozdrawiam
  • #4 3799016
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    ANDYW6 napisał:
    Zobacz jakie masz startery założone.

Świetlówki T5 pracują na statecznikach elektronicznych i starterów tam nie ma. Kolego Tekiel77 oczywiście nie powinno byż żadnego problemu , zamiana świetlówki na innego producenta nie powinna mieć wpływu na działanie lampy, rozumiem że kupiłeś to ustrojstwo ze świetlówkami w komplecie i było wszystko OK . Jeśli nie to wina może być w 99% w stateczniku.
    pozdrawiam
REKLAMA