logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura PS2 Tracer nie działa na ASUS K8V-X SE, działa u kolegi - co robić?

Hrabia322 18 Kwi 2007 21:01 14384 7
REKLAMA
  • #1 3799948
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Mam problem z klawiaturą.
    Wcześniejsza klawiaturę oddałem na gwarancje bo zepsuł się klawisz spacji spadał jakiś drut podtrzymujący i czasami klawisz nie działał(ale reszta klawiszy działała).
    Dostałem nową i po podłączeniu nie działa(zaświecą się wszystkie kontrolki ale po chwili z gasną i tyle już nie działa) poszedłem do kolegi z ta nowa i u niego działa a jego klawiatura zaś u mnie działa.
    Na tej nowej klawiaturze nawet do biosu nie mogę wejść.
    Port Ps2 nie jest uszkodzony(komp ma jakieś 5 mieś)
    klawiatura to Tracer zwykła+4 dodatkowe klawisze
    Płyta główna to ASUS K8V-X SE
    Sprawdzałem czy w biosie jest jakaś funkcja ale nie ma tam nic szczególnego(może przeoczyłem)
    Pozaglądałem na necie i wypatrzyłem ze trzeba w menadżerze urządzenie odinstalować i zainstalować ponownie ale dalej nic.
    Myślę że to wina Winy(home) jak uważacie pomóżcie rozwiązać problem bo nie chce robić Formatu
    do klawiatury nie dostałem żadnych sterowników i u kumpla się okazało żę ma taką samą klawiaturę i też nie ma do niej sterowników na oddzielnym dysku
  • REKLAMA
  • #2 3800136
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podoginaj styki w gnieździe PS/2.System nie ma nic do tego,w biosie też nie działa.
  • REKLAMA
  • #3 3800407
    Hrabia322
    Poziom 16  
    w jaki sposób mam po doginać te styki opisz to. chyba dla tego jak wkładałem na gorąco przy włączonym systemie klawiaturę to głośnik systemowy piszczał cały czas a wtyczka luźno wchodzi do gniazda w porównaniu do innych wtyczek
  • #4 3800419
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak podłączałeś na "gorąco" to może być "po ptokach".Styki w gnieździe są w kształcie widełek.Śrubokrętem "zegarmistrzowskim" lub grubszą igłą można je dogiąć aby styk był pewny.
  • #5 3800914
    lucask87
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeżeli luźno wchodzi, to zrób to, co napisał kolega Tronic1 :) Gniazdo masz już wyrobione
  • REKLAMA
  • #6 3820738
    szymon1810
    Poziom 1  
    Witam
    Mam bardzo poważny problem może ktoś podpowie co zrobić z góry był bym wdzieczny:D

Dostałem całą stacje dysków od zanajomego która leżała około 6 mieciecy nieużywana jak ją podłączyłem to nawet sie monitor zaświecił ale po chwili wyskoczyło na ekranie żeby nacisnąć F1 albo F2 z tego co się dowiedziałem to jakieś ustawienia żeby załadować albo wgrać nowe sam niewiem :cry: Ale to jeszcze nie koniec to też niedziała wogóle klawiatura żeby można było wcisnąć te F1 albo F2 wogóle klawiatura zero odzewu. Pożyczyłem wiec klawiature na której chodziła ta stacja dysków i na tej drugiej klawiaturze też nic :cry: Czyściłem styki, dalem drugą baterie do biosa, prawdzałem już chyba wszystko :cry: ani na mojej klawiaturze się nie odzywa ani na innej, włączy sie i pisze tylko F1 i F2.
    Płyta główna to ELITEGROUP model P6S5AT, co ja mam z tym zrobić dalej :cry: :cry::cry:
  • REKLAMA
  • #7 3821664
    Hrabia322
    Poziom 16  
    jeżeli się tak zrobiło po podłączeniu stacji to ją odłącz i spróbuj bez stacji jeżeli nie odpala bez stacji to zrestartuj bios na zworkach...
  • #8 3902053
    bs123
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam,
    - być może padł kontroler klawiatury PS/2.
    Zresetuj ustawienia CMOS i zamień klawiaturę PS/2 na model
    z wtyczką USB.

bs123.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy klawiatury PS/2 marki Tracer, która nie działa na płycie głównej ASUS K8V-X SE, mimo że ta sama klawiatura działa u innego użytkownika, a inna klawiatura działa na tym komputerze. Klawiatura po podłączeniu świeci kontrolkami, które po chwili gasną, a urządzenie nie reaguje nawet w BIOS-ie. Podejrzewa się luźne styki w gnieździe PS/2, co może być skutkiem podłączania klawiatury "na gorąco" (przy włączonym komputerze), co mogło uszkodzić lub rozluźnić styki w gnieździe. Zalecane jest delikatne dogięcie styków w gnieździe PS/2 za pomocą cienkiego narzędzia, np. śrubokręta zegarmistrzowskiego, aby zapewnić pewny kontakt. Inne sugestie to reset CMOS i sprawdzenie ustawień BIOS, jednak w tym przypadku BIOS nie wykazuje specjalnych opcji dotyczących klawiatury. W ostateczności może być uszkodzony kontroler klawiatury PS/2 na płycie głównej, co można obejść używając klawiatury USB. Próby reinstalacji sterowników w systemie Windows nie przyniosły efektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA