logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A7V8X-X automatycznie wchodzi do bios, klawiatura nie działa

VaSio87 25 Lis 2011 11:44 4184 9
REKLAMA
  • #1 10180277
    VaSio87
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post, więc postaram się najlepiej przybliżyć mój problem. Otóż dostałem płytę Asus A7V8X-X w której prawdopodobnie nie działa PS/2 (stwierdziłem po tym, że nie mrugają lampki na klawi), włączam PC-eta i automatycznie wchodzi do BIOS.
    Asus A7V8X-X automatycznie wchodzi do bios, klawiatura nie działa
    Nic nie moge zrobić, kupiłem przejściówkę PS/2 na USB, diody sie zapalają i tyle dalej nic, szukałem różnych sposobów na tym jak i innych forach. Pomyślałem, że prawdopodobnie klawia USB nie jest włączona w BIOS. Więc zdarłem ze strony producenta najnowszą wersję BIOS (1014.002) wraz z programem flashującym (AFLASH.EXE) stworzyłem dyskiętkę startową programem drdflash.exe w pliku AUTOEXEC.BAT wpisałem jedną linię "AFLASH.EXE 1014.002". nie wiem czy dobrze to wpisałem, no ale dalej nic. Bateria była wyciągana. Macie może jakieś pomysły ? Z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #3 10180813
    VaSio87
    Poziom 9  
    Klawiatura na PS/2 nie działa, port prawdopodobnie spaliło. Klawiature sprawdzałem na innym kompie i wiem że działa. A jak ustawienia BIOS były resetowane to prawdopodobnie klawiatura na USB też nie bedzie działać, bo opcja USB Keyboard Support (czy jakoś tak) w BIOS'ie jest pewnie na Disabled . Więc dalej lipa
  • REKLAMA
  • #4 10181542
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Sprawdz miernikiem czy masz napiecie na stosownych pinach gniazda PS/2: http://pl.wikipedia.org/wiki/PS/2_(port_komunikacyjny)
    Jezeli nie to sprawdz czy w okolicach portu nie ma beziecznikow SMD, jezeli sa uszkodzone to je wymien. W ostatecznosci mozesz doprowadzic 5V do portu PS/2 np. z wtyczki molex.
  • REKLAMA
  • #5 10183789
    VaSio87
    Poziom 9  
    o tym nie pomyślałem, pożyczę miernik i dam znać co i jak :) wielkie dzięki Kolobos podarowałeś mi nową nadzieję ;) Pozdrawiam
  • #6 10238175
    VaSio87
    Poziom 9  
    Witam
    Przepraszam, że tak długo nic nie odpisywałem, ale miałem pilny wyjazd za granice, zresztą nie ważne. Użyłem miernika Digital-Multimeter DT-830B wsadziłem szpilkę do otworu nr. 4 i przyłożyłem czerwony kabel, drugi zaś przyłożyłem do obudowy. Na mierniku ustawiłem DCA 200μ na mierniku pokazało mi skoki od średnio 0,8 ~ 3,3. Po oględzinach płyty głównej nie widać, żeby było coś popalone itp. Nie wiem jak doprowadzić 5V do portu PS/2. Jeden znajomy powiedział, żeby sprawdził diodą wiec wsadziłem + do otworu nr.4 i - do obudywy ale nawet nie zaskoczyła. Nie wiem czy to są jego jakieś wybujane fantazje czy co =p. dalej nie wiem co robić. Pozdrawiam
  • #7 10239363
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Automatyczne wejście do Bios-u to normalne zjawisko w płytach tej firmy. Mam nadzieję, że sprawdziłeś wszelkie ustawienia na płycie zgodnie z zaleceniami instrukcji płyty głównej. Jeżeli tak to proszę dokonać pomiaru na złączu 3-pin KBPWR.
  • REKLAMA
  • #8 10239854
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Autor nie umie korzystac z miernika, wiec jak ma wykonac pomiar?

:arrow: VaSio87
    Masz ustawic miernik na np. 20V, nastepnie przykladasz jedna koncowke do 4, druga do 3. Opis pinow masz pokazany na wiki. Jednak lepiej bedzie jak ktos to zrobi za Ciebie, ktos kto potrafi uzywac miernika.
  • #9 10241234
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Deliberujecie panowie zamiast sięgnąć do instrukcji płyty głównej. Chcesz pomóc jeden z drugim to proszę wziąć do ręki płytę i instrukcję, nawet jeśli czasy wróżbitów jeszcze nie wygasły.
  • #10 10241664
    VaSio87
    Poziom 9  
    A więc klawiatura już działa, okazało się że w gniazdu PS/2 nie stykało 5V. Przeczyściłem je i klawiatura już działa. A więc dziękuję wszystkim za porady. Temat uważam za zamknięty.

PS: Kolobos fakt nie znam się na mierniku, a w mojej wiosce nie ma elektronika a do miasta daleko. Ale obiecuję się tego wszystko jakoś nauczyć ;) także jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus A7V8X-X, która automatycznie wchodzi do BIOS-u, a klawiatura PS/2 nie działa. Po sprawdzeniu klawiatury na innym komputerze oraz próbie użycia przejściówki PS/2 na USB, użytkownik podejrzewał, że opcja wsparcia klawiatury USB w BIOS-ie jest wyłączona. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie napięcia na pinach gniazda PS/2 oraz ewentualne wymiany bezpieczników SMD. Po użyciu miernika, użytkownik odkrył, że w gnieździe PS/2 nie stykało 5V, co zostało naprawione przez oczyszczenie gniazda, co przywróciło funkcjonalność klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA