logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy smarowanie wirniczka pompki pralki Whirlpool pomoże na głośne buczenie?

arcymag 19 Kwi 2007 15:00 4315 8
REKLAMA
  • #1 3801881
    arcymag
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jak w temacie pompka podczas wypompowywania wody wydaje głośne buczenie. Rozebrałem pompkę i wyczyściłem łącznie z napędem wirniczka.Było tam sporo osadu ponieważ często musze prać odzież roboczą zabrudzoną smarami. Po wyczyszczeniu buczenie występuje nadal ale nie cały czas tylko co chwile zabuczy, czyli czyszczenie coś pomogło. Miałem kiedyś pompkę akwarystyczną i zdaje mi się że w niej magnetyczny element wirniczka był czymś natłuszczony. Przyszło mi do głowy żeby go nasmarować. Nie wiem czy to mądre więc pytam? Jak nie ta metoda to może polecicie inną która mogła by zlikwidować to buczenie? Czy może jest juz po pompce? Proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3801987
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    O! Właśnie! Te pompki w pralkach wyglądają dokładnie jak te akwarystyczne. I tak samo jak one ulegają po pewnym czasie zużyciu. Są nienaprawialne :not: Podaj model pralki to podpowiemy którą pompkę masz kupić:
    http://www.abc-hurt.pl/sklep/index.php?cPath=...age=2&osCsid=82eb814a0e9aea7b596d26c883d96173

PS
    Ja muszę sobie wymienić pompkę w akwarium, bo już ledwo ledwo bąbelki lecą ;)
  • #3 3802582
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Kup silnik pompy Plaset i zamień powinno pomóc i kłopot z głowy na kilka lat.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 3804394
    staszekf
    Poziom 33  
    Nie musisz kupować całej pompy tylko sam silnik Plaset ,koszt około 40zł.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3804566
    jaroslaw_repec
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    przychylam się do przedmówcy - kup sam silnik - wykręcasz 3 śruby wymieniasz silnik i po kłopocie. Polecam silniki firmy Plaset, ja osobiscie z innymi producentami miałem kłopoty (głośna praca nowego :-( )
  • #8 3804831
    staszekf
    Poziom 33  
    Ten pierwszy bo ten drugi to jakaś podróba.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #9 15679538
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Podbijam temat.
    Pralka AWO/c 61200. Kupiłem silnik pompki, lecz ma inny wtyk. Dolutowałem 2 kabelki do kabli w pralce biegnących do wtyczki, podłączyłem konektory i silnik pompki nie działa. Brak prądu w kablach (tych dolutowanych). Po założeniu starego silnika i podpięciu go do oryginalnej wtyczki, wszystko ok, poza tym, ze silnik jest już głośny.
    O co chodzi?
    Obie pompki działają po spięciu na krótko w warunkach garażowych.

Edit. Problem rozwiązany. Izolacja wkradła się w miejsce lutowania. Poprawienie łączenia rozwiązało problem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem głośnego buczenia pompki pralki Whirlpool podczas wypompowywania wody nie ustępuje po czyszczeniu wirniczka i napędu, mimo usunięcia osadów. Dyskusja wskazuje, że pompki tego typu są podobne do akwarystycznych i zazwyczaj nie są naprawialne. Zalecane jest wymienienie silnika pompki na nowy, szczególnie polecany jest silnik firmy Plaset, który cechuje się cichą pracą i trwałością. Wymiana polega na odkręceniu kilku śrub i zamontowaniu nowego silnika, co jest prostym i ekonomicznym rozwiązaniem. Podano również linki do konkretnych modeli silników kompatybilnych z pompą Whirlpool. W jednym z przypadków opisano problem z podłączeniem nowego silnika z innym wtykiem, który został rozwiązany przez poprawę lutowania i izolacji przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA