logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadanie do wykonania: Ogniwo Pelltiera + DS18S20 + ATtiny23

Gucio1000 19 Kwi 2007 15:29 1314 5
  • #1 3801961
    Gucio1000
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam do wykonania taką prace : Regulator Temperatury

Musze napisać program do Regulatora Temperatury w skład którego wchodzą:
    - Attiny23
    - Ogniwo Pelltiera
    - grzałka
    - wentylator
    - no i oczywiście czujnik temperatury DS18S20

Założania:

- Regulacja dwustanowa ( za pomocą jakiegoś przekaźnika )
    - Procesor ATtiny23
    - Czujnik DS18S20
    - Ogniwo Peltiera ( jeszcze nie wiem jakie ale o mocy ok 90W ).
    - Grzałka ( jeszcze nie wiem jaka )
    - język C++ ew. BASCOM ( preferowany )

Ma to wyglądać mniej więcej tak jak na rysunku poniżej czyli:

Grzałka ma grzać do jakiejś tam zadanej przez nas temperatury np 30 stopni,
    czujnik ma na bieżąco rejestrować temperaturę
    po osiągnięciu temperatury zadanej ma się włączyć Ogniwo Peltiera z wentylatorem i na przemian z grzałką trzymać zadaną temperaturę ( regulacja dwustanowa )
    Czyli grzałka i ogniwo będą się na przemian włączać i wyłączać za pomocą jakiegoś przekaźnika

Tak jak widać na rysunku będzie to pojemnik szczelnie zamknięty i obłożony jakimś np. styropianem.

Prosze was o POMOC :cry:
    Załączniki:
    • Zadanie do wykonania: Ogniwo Pelltiera + DS18S20 + ATtiny23 Rys pogladowy.JPG (42.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3802055
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    ogniwo peltiera tez moze byc grzalka.
  • #3 3802246
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Ogniwo zawsze jest grzałką z jednej strony a z drugiej chłodzi (no chyba że je odłączymy od zasilania :D)
  • #4 3805184
    Gucio1000
    Poziom 11  
    Tak ale jako grzałke wykorzystam jednak cos innego.
  • #5 3805762
    WaWrzOL
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 23
    Wydaje mi się że musisz zmienić założenia projektu. Jeśli ma to być rodzaj cieplarki, a rozkład temperatury ma być jednorodny wewnątrz komory nie obędzie się bez wymuszonego obiegu powietrza w jej środku przez jakiś mieszać np. wentylator. Natomiast co do stabilizacji temperatury to regulacja dwustanowa bez histerezy nie będzie sprawowała się dobrze. Najczęściej jednak regulatory temperatury są typu PID. Osobiście gdy wykonywałem podobny projekt Peltierem sterowałem przez mostek H. Ogniowo grzało i chłodziło na przemian w zależności od potrzeby przez co zadana temperatura utrzymywana była z dokładnością +/- 0.1°C. Pozostaje do przemyślenia jeszcze kwestia "rozpędzania" układu, ale to kwestie programowe. Możesz dokładniej opisać przeznaczenie projektu?
  • #6 3810449
    Gucio1000
    Poziom 11  
    Projekt ma być tylko przykładem rególacji temperatury.
    Chodzi o to żeby pokazać w jaki sposób można rególowac temperature wykorzystując przy tym prosty mikrokontroler.
    Komora nie musi mieć dużej dokładności ale zmiana temperatury i rególacja musza iść w parze.
    Prędzej wykonywałem coś podobnego ale tam rególator oparty był na układzie analogowym i to wszystko pieknie działało.
    Jeśli miała byc to rególacja PID to co proponujesz zmienic?
REKLAMA