logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie silnika BLDC z CD-ROM 52X do elektroniki wentylatora 1W

1234567890 19 Kwi 2007 15:48 4719 10
REKLAMA
  • #1 3802022
    1234567890
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Czy można by było podłączyć silnik z cd-romu 52X do wentylatora komputerowego (a właściwie elektroniki jaka w nim jest) wiem że na rynku jest dużo sterowników do tych silników ( sam mam taki) , chodzi mi o to czy scalak który steruje tamtym silnikiem będzie dobrze współpracował z tym ,
    i na jakie napięcie działa silnik z cd-romu, oczywiście cały czas piszę o silniku BLDC od kręcenia płytą, wentylator ma moc 1W
    P.s wiatraka mi nie szkoda ponieważ jest stary i bardzo hałaśliwy i chcę go do czegoś wykorzystać ,
    Tamten silnik jest też 2-Fazowym silnikiem BLDC (z wentylatora)

jeżeli post znajduje się w złym dziale to go przenieście :D
  • REKLAMA
  • #2 3808756
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3808943
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    dokładnie jest tak jak napisał tridio , jedynym sposobem sterownia dla silnika BLDC z HDD to budowa samodzielnie sterownika lub wykorzystanie scalonych sterowników dla tego typu silników , prostym przykładem jest układ TDA5140A http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/Philips/tda5140a_2.pdf
    typowym napięciem dla silnika z HDD jest 12V
  • REKLAMA
  • #4 3809072
    1234567890
    Poziom 12  
    Dzięki:D, ale ja się pytałem jakie jest typowe napięcie silnika z cd-rom (52X)
    p.s ale mnie chodziło o to czy można było by wykorzystać sterownik z wentylatora do silnika od cd-rom , chodzi mi o to czy układ by wytrzymał pobór prądu jaki pobiera silnik z cd-rom
    (wentylator 1W) z cd-rom to silnik BLDC 2-Fazowy
    taki sam jest tez w tym wentylatorze (BLDC 2-Fazowy)
  • REKLAMA
  • #5 3809556
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    jak nie jestes pewny to na wyjscia daj tranzystory kluczujące - odciążą sterownik
  • #6 3809660
    bogdan_p
    Poziom 39  
    przecież masz udzieloną odpowiedź
    sterownik z wentylatora nie nadaje się do sterownia silnikiem z HDD
    dokładniej w silnikach z wentylatorów masz tylko 2 uzwojenia , a sam sterownik to 2 tranzystory , halotron i kilka elementów RC , cały sposób sterownia to naprzemienne zasilanie tych uzwojeń kluczowane halotronem , w nowszych wersjach silników jest to scalone w jeden układ
    do sterownia silnikiem z HDD potrzebny jest 3fazowy przebieg z fazami przesuniętymi o kąt 120 ° i odpowiednim stopniem mocy dokładnie mostkiem H dla poszczególnej fazy , zobacz sobie dokładnie dokumentację podanego wcześniej układu
  • #7 3809788
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    Heh, ale kolega tu pisze o silniku od CD-ROM, tam silnik jest 2 fazowy, tak jak w wiatraku.
  • #8 3810093
    1234567890
    Poziom 12  
    Wiem że się nie nadaje do sterowania silnikiem z HDD, ale ja pisałem czy się nadaje do sterowania silnikiem z CD-ROM NIE Z HDD TYLKO Z CD-ROM
    Przecież w wentylatorze jest taki sam silnik
  • #9 3810608
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Heh, ale kolega tu pisze o silniku od CD-ROM, tam silnik jest 2 fazowy, tak jak w wiatraku.

to ciekawe od kiedy są montowane 2 fazowe
    w CD i HDD to ten sam typ silnika 3fazowy BLDC , o 3 uzwojeniach połączonych w gwiazdę lub w trójkąt czy nie potrafisz zrozumieć że to zapełnienie inny sposób sterownia
    powtarzam raz jeszcze potrzebne są 3 przebiegi sinusoidalne o przesunięciu 120° bez znaczenia czy silnik z CD- ROM czy z HDD
    tu masz to obrazkowo http://www.hejasz.is.net.pl/silnik_bezszczotkowy.htm
  • #10 3810661
    1234567890
    Poziom 12  
    Jakie jest typowe nacięcie silnika z cd-rom 52X
  • #11 3813579
    1234567890
    Poziom 12  
    Temat Zamknięty
    p.s czy mógłby ktoś usunąć mojego poprzedniego posta z pytaniem o typowe napięcie ponieważ gdy chcę go usunąć wyświetla mi się komunikat: przepraszamy , ale możesz usuwać jedynie swoje posty

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia silnika BLDC z napędu CD-ROM 52X do elektroniki wentylatora o mocy 1W. Silnik z CD-ROM jest 2-fazowy, podobnie jak silnik wentylatora, jednak standardowe sterowniki wentylatorów są przystosowane do prostego kluczowania dwóch uzwojeń i nie zapewniają odpowiedniego sterowania dla silników z napędów HDD, które są 3-fazowe. W przypadku silnika z CD-ROM, mimo że jest 2-fazowy, istnieją wątpliwości co do kompatybilności sterownika wentylatora z jego prądem i charakterystyką. Typowe napięcie silników z HDD i CD-ROM to około 12V. Do sterowania silników BLDC z napędów HDD i CD-ROM zaleca się stosowanie dedykowanych układów scalonych, takich jak TDA5140A, które generują odpowiednie przebiegi fazowe i mają mostki H dla każdej fazy. W przypadku braku pewności co do obciążenia sterownika, sugerowane jest zastosowanie tranzystorów kluczujących w celu odciążenia układu sterującego. Podsumowując, standardowa elektronika wentylatora raczej nie nadaje się do sterowania silnika BLDC z CD-ROM, mimo podobieństwa fazowego, ze względu na różnice w charakterystyce prądowej i sterowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA