logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować silnikiem 3-fazowym z CD-ROM przez port LPT?

leo1 27 Maj 2006 14:20 6102 15
  • #1 2668802
    leo1
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam

mam silnik z CDROMu, ten od napędy plyt. domyślam sie, że jest to silnik trojfazowy. stany jakie potrezbne sa aby wprawic go w ruch to:
    .......we1....we2....we3
    I.......+........-........X
    II......X........+....... -
    III.....-.........X.......+

+ plus zasilania
    - minus zasilania
    X nie podlaczone

podawając odpowiednio stany I,II,III lub III,II,I silnik kreci sie w jedną lub druga strone.
    szukam jakiegos prostego sposobu podania tych stanów (I,II,III) przez 3 bity portu LPT (zawsze jakis ma stan 1, pozostale 0). chce dzieki temu w miare precyzyjnie sterowac tym silnikiem dlatego nie chce sterownika ktory po prostu sprawi ze będzie sie on krecil

czy ktos jest w stanie mi pomóc (aha nie umiem programowac mikroprocesorow wiec to odpada) z gory dzieki
  • #2 2668832
    super_sonic
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic328008.html
    jesli chodzi o oprogramowanie.
    A jeśli chodzi o sprzet to najpierw jakas optoizolacja np na ukladzie PC847 zeby nie zrobic krzywdy komputerowi, a potem mostek H, jest tego na elektrodzie naprawde duzo.
    pozdrawiam.
  • #3 2668869
    leo1
    Poziom 14  
    nie rozumiem jak mostek H ma mi pomoc (on jest chyba na 2 wejscia, a ja mam 3) jeslichodzi o laczenie z komputerem to urzywam AVT-440

moze ktos wytlumaczyc jak wykozystac tu mostek H??
  • #4 2669275
    super_sonic
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    nie wiem jak wyglada ten kit AVT440. a co do mostka, to sterujesz trzema fazami silnika ale nie jest powiedziane ze musisz wykorzystac do tego 3 piny portu LPT, masz tam do dyspozycji 8 bitow danych, a stosując 3 mostki H bedziesz potrzebowal 6 bitow. no chyba ze ten AVT 440 wprowadza ograniczenie:/
    "nie rozumiem jak mostek H ma mi pomoc (on jest chyba na 2 wejscia, a ja mam 3)"
    osobiscie uwazam ze trudno bedzie sterowac tymi trzema fazami ( wez pod uwage ze prad moze w nich plynac w dwoch kierunkach a jest jeszce stan trzeci - nie podlaczane) za pomoca 3 pinow, co najmniej szesc bedzie potrzebnych
  • #5 2669303
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Nie potrzeba trzech mostków...
    Wystarczy 1 i 1/2... ;)
    Tzn trzy połówki...
    Masz wtedy trzy wyjścia i potrzeba 6 wejść sterujących...
  • #9 2670631
    leo1
    Poziom 14  
    moze byc i nawet 6 bitow. ale jak polaczyc/stworzyc taki mostek H 1 i ½??moze jakis rysunek,chociaz tak blokowo-z grubsza
  • #10 2670771
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    leo1 napisał:
    ...jak polaczyc/stworzyc taki mostek H 1 i ½??moze jakis rysunek,chociaz tak blokowo-z grubsza
    Do sterowania takiego silniczka potrzebny jest układ pełno mostkowy . Żadne tam jeden i kawałek , potrzebny jest pełny mostek trzyfazowy . Czyli musi być sześć tranzystorów . Powiedz , co chcesz z tym silniczkiem robić ? Modelarze przewijają taki silniczek i napędzają nimi swoje modele . A do czego ma służyć Tobie ? Bo tak zaraz po wyjęciu z napędu to on się nie za bardzo do czegokolwiek nadaje .
  • #11 2670782
    leo1
    Poziom 14  
    ten silnik chce uzyc w moim przyszlym robocie. nie ma on jeszcze konkretnego zadania, ale wiem ze za pomoca zwyklych bitow (najlepiej 3, moze byc tez 6)ma przechodzic w kolejne fazy. trzebaby to zrobic tak:

......we1...we2...we3
    I.......+........-........X
    II......X........+....... -
    III.....-.........X.......+

wiec jak zrobic ten potrojny mostek??
  • #12 2670836
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Teraz już jasne . Ten silniczek do takiego zastosowania to sie tak zbytnio nie nadaje . Tego silniczka nie da się sterować w ten sposób . Ten silnik albo się obraca , albo nie obraca . Do robota najlepszy będzie silnik krokowy . Też można go wyciągnąć z napędu . Ale nie z CD , tam go nie znajdziesz . Silniki krokowe są używane w napędach dyskietek i dyskach twardych do przesuwu głowic . A po czym go poznać ? Przy kręceniu wałkiem będziesz czuł wyraźnie że ten wałek obraca się nie płynnie tylko skokowo . A w przeciwieństwie do silniczka 3F sterowanie silniczka krokowego np. procesorem nie stanowi już problemu .
  • #13 2671127
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Cytat:
    ten silnik chce uzyc w moim przyszlym robocie

chyba bardzo mało wiesz o pracy tych silników i sposobie ich sterownia , bardzo krótko silniki BLDC nie nadają się do napedów robotów
    Cytat:
    Silniki krokowe są używane w napędach dyskietek i dyskach twardych do przesuwu głowic .

silniki krokowe z napędu dyskietek 3,5 do niczego się nie nadają , a w dyskach HDD do przesuwu głowicy stosowany jest silnik liniowy
    źródłem silników krokowych są drukarki , nie są to silniki o rewelacyjnych parametrach ale do amatorskich konstrukcji wystarczą , zawsze pozostaje coś takiego jak Allegro
    co do sposobu sterownia to prosto jest sterować silnikiem unipolarnym , bipolarny wymaga stosownia mostków H lub scalonych układów sterowników np L298 itp
  • #14 2671957
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    bogdan_p napisał:
    ....a w dyskach HDD do przesuwu głowicy stosowany jest silnik liniowy...
    Ciekawe....

Moderowany przez McRancor:

Rozwiążcie tą kwestie na PW i ewentualnie wpiszcie ostateczną wersję (nie che tu rzeki postów) od siebie dodam tylko tyle że mam typowy silnik krokowy z takiego dysku, tyle że baaardzo starego

• #15 2672193
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    McRancor masz rację nie będzie żadnych wywodów naukowych , w powszechnie stosowanych HDD jest silnik liniowy , a te z silnikiem krokowym to naprawdę bardzo stare powiedzmy archaiczne modele
    Tomasz.W proponuje zobacz sobie budowe współczesnego dysku http://klub.chip.pl/lipka/budowa/hdd.htm
  • #16 3795837
    PIEKNY1234
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    zobacz sobie na cnc forum tam jest duzo o sterownikach

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania silnikiem trójfazowym bezszczotkowym (BLDC) pochodzącym z napędu CD-ROM za pomocą portu LPT komputera. Silnik wymaga sekwencyjnego podawania trzech stanów fazowych (I, II, III) na trzy wejścia, gdzie każda faza może być zasilana dodatnio, ujemnie lub pozostawać niepodłączona. Autor poszukuje prostego sposobu generowania tych stanów z 3 lub 6 bitów portu LPT bez użycia mikrokontrolerów. Wskazano, że do sterowania silnikiem BLDC potrzebny jest pełny mostek H trójfazowy, czyli sześć tranzystorów, co wymaga co najmniej 6 linii sterujących, a nie tylko 3. Mostek H umożliwia zmianę kierunku prądu w każdej fazie. Zasugerowano zastosowanie układów optoizolacji (np. PC847) dla ochrony komputera oraz rozważenie gotowych sterowników lub schematów dostępnych na forach i stronach internetowych. Podkreślono, że silnik z CD-ROM nie jest idealny do precyzyjnego sterowania krokowego i lepszym wyborem do robotyki są silniki krokowe, które łatwiej sterować i które można znaleźć w drukarkach lub innych urządzeniach. Wskazano również, że silniki BLDC z napędów CD-ROM są trudne do sterowania bez dedykowanych układów i nie nadają się do prostych, bitowych sterowań z portu LPT. Podano linki do materiałów o sterowaniu silnikami BLDC oraz do dokumentacji sterowników firmy ST. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące różnic między silnikami BLDC, krokowymi i liniowymi oraz ich zastosowań w urządzeniach peryferyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA