Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykorzystanie silnika z napędu CD-ROM

1234567890 20 Feb 2007 21:04 16723 29
    1234567890
    Level 12  
    Więc tak , napoczątek chciałbym powiedzieć że jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość, wiem że ten temat był wałkowany wielokrotnie ale na forum nie znalazłem niczego co by mi pasowało.
    Mam silniczek z CD-ROMU LITEONA 52x(jest to silnik który obraca płytą)
    1)W jaki sposób można by go w tani i prosty sposób rozpędzić do dużej prędkości obrotowej(np. 10000)

2) jaką ten silnik ma moc w Wattach
    1234567890
    Level 12  
    Słyszałem że można ten silniczek rospędzić do dużych obrotów za pomocą wzmacniacza do wieży,
    ale słyszałem też że w taki sam sposób można popsuć te dwa użądzenia, ale jeżeli by się dało np. 1 w skali do 30 to też wzmacniać czy silniczek by się popsuł

Dodano po 18 [minuty]:

Ostatnio oglądam na Discovery pewien serial, i tam mówili że napęd CD-ROM pewnej firmy(niestety zapomniałem jakiej) rozpędza płytę do 25000 obr/min , czy to jest prawda (napęd 52x)
    kozikowski11
    Level 17  
    Tez mialem problemy z odpaleniem tego silniczka, ostrzegam, ze na 12V mozna go bardzo latwo spalic, Ale wciaz nie udalo mi sie go wlaczyc, wiec wydaje mi sie , ze trrzeba to podlaczyc do tych podajrze 10 doprowadzen.
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy
  • Helpful post
    bogdan_p
    Level 39  
    nie polecam testów o których była mowa wcześniej szkoda uszkodzenia sprzętu , najprostszym sposobem sterownia silnika BLDC jest zastosowanie specjalizowanego układu TDA 5140A http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Philips/tda5140a_2.pdf
    lub podobnego
    na płytce z silnika masz 3 lub 4 wyprowadzenia z uzwojeń silnika , pozostałe to wyjścia sygnałów z halotronów czasami jest jeszcze wyprowadzenie mikrowyłącznika , poszukaj tylko tych z silnika
    zwora
    Level 18  
    Najpierw proponuje poczytac sobie o tego typu silnikach i zrozumiec zasade ich dzialania. Poszukaj na google takich hasel: BLDC, brushless, bezszczotkowy, komotator elektroniczny. Jak masz dostep do ksiazek to polecam: Jacek Przepiorkowski: "Silniki elektryczne w praktyce elektronika" (najnowsza i w sumie najlepsza z Twojego punktu widzenia ksiazka, bo jest tam wlasnie o sterowaniu takich silnikow i o scalonych sterownikach), ogolnie o tych silnikach (bez sterowania) jest tez cos w ksiazce: Ryszard Sochocki: "Mikromaszyny elektryczne". Jak znasz sie na mikrokontrolerach i poznasz zasade dzialania tych silnikow to samemu mozesz tez skonstruowac uklad regulacji. Pozdrawiam.
    1234567890
    Level 12  
    Mam jeszcze takie pytanie: jaką moc ma zwyczajny silniczek z cd (np z radia [od napędu płyty])
    to jest zwykły 2-fazowy silnik, mam takich kilka , ale na nalepce jest napisane 5,9V i coś tam jeszcze
    (nume seryjny i kraj wyprodukowania[ oczywiście Chiny])
    bogdan_p
    Level 39  
    znalazłeś jakąś komiczną cenę zobacz tu http://www.poltronic.com.pl/go/_info/index.php?id=15517&page=8
    Quote:
    to jest zwykły 2-fazowy silnik, mam takich kilka , ale na nalepce jest napisane 5,9V i coś tam jeszcze

o jakich mówisz silnikach bo 2 fazowe Bldc są tylko w magnetowidach i wentylatorach , chyba chodzi o silniki DC do wysuwania tacki lub napędu mechanizmu , poza napięciem pracy powinien być podany prąd P=UxI , lub symbol silnika , wystarczy poszukać danych u producenta
    1234567890
    Level 12  
    Własiciwie mówiłem o silniczkach które napędzają płytę w zwykłym odtwarzaczu audio , w tym przypadku jest to radio.
    To jest zwykły silnik prądu stałego,który posiada szczotki,(taki jak od wysuwania tacki tylko rze nie taki spłaszczony)
    1234567890
    Level 12  
    Zamówiłem ten układzik i nie mogę sie doczekać kiedy ten silnik uruchomie,
    A tak własiciwie jaką maksymalną moc ma ten silnik od napędu płyty w cd-romie
    qrdel
    Level 28  
    Te od kręcenia płytą mają zwykle trzy uzwojenia połączone w trójkąt.
    Widziałem na stronce o modelach śmigłowców że takie silniczki po przezwojeniu na grubszy drut stosowali do bezpośredniego napędu śmigła ogonowego.
    1234567890
    Level 12  
    A na jakie napięcie działa silnik od HDD, Bo mam jeden więc mógłbym go podłączyć do tego ukaładu,
    i czy jest dużo silniejszy od tego z CD-ROM
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    1234567890 wrote:
    A na jakie napięcie działa silnik od HDD, Bo mam jeden więc mógłbym go podłączyć do tego ukaładu,
    i czy jest dużo silniejszy od tego z CD-ROM

tego silniczka poza mechaniką HDD i dedykowanym układem sterującym nie uruchomisz, ponieważ jest to trójfazowy silnik synchroniczny.

Pozdrawiam
    1234567890
    Level 12  
    Wiem że to jest silnik który wymaga specjalnego układu do sterowania go,
    ale chciałbym się dowiedzieć na jakie napięcie ten silnik działa , i czy ten układ(TDA5140a) może pracować z różnymi napięciami (np1,5,12 ) czy tylko z jednym

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

Czy ten układ (TDA5140A) to bardzo się grzeje czy nie ?

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Do jakich maksymalnych obrotów ten układ (TDA5140A)może rozkręcić silnik
    1234567890
    Level 12  
    Czy ten układ to potrzebuje czujników halla żeby sterować silnikiem
  • Helpful post
    bogdan_p
    Level 39  
    1234567890podałem link do strony z dokumentacją tam masz wszystko max prąd 0,8A max napięcie 16V , układ nie wymaga czujników Halla , praktycznie każdy silnik z Hdd ruszy , oczywiście musi być z układem uzwojeń połączonych w gwiazdę
    bogdan_p
    Level 39  
    to może tak układ TDA 5140A jest sterownikiem silników BLDC , o max parametrach podanych wcześniej tak wiec każdy silnik tego typu nie przekraczający parametrów max tego układu będzie pracował
    układ jest przystosowany do silników połączonych w gwiazdę
    1234567890
    Level 12  
    Na którą nóżkę tego układu mam podłączyć zasilanie

Dodano po 20 [minuty]:

Czy ten układ będzie współpracował z silnikiem z cd romu 9 cekowym
    bogdan_p
    Level 39  
    kol 1234567890 zapytam wprost czy Ty umiesz czytać schematy elektryczne
    z pewnością zbudowałeś najprostszy układ rys6 , do prób możesz Vp i Vmot połączyć razem ale nie możesz przekroczyć Uzas 16V oraz prądu 0,8 A
    kolejna sprawa to prawidłowe połączenie środka gwiazdy oraz pozostałych końcówek uzwojenia , dla prób zacznij od Uzas 7-10V i kontroluj prąd układu i temperaturę scalaka
    cewek może mieć dowolną ilość , byle układ uzwojeń był w gwiazdę 4 końcówki
    1234567890
    Level 12  
    Czyli 3 fazowy silnik z cd-rom na tym sterowniku nie ruszy

Dodano po 55 [minuty]:

Silnik z cd rom 3 końcówki

Dodano po 2 [minuty]:

A jeżeli ten układ nie nadaje się do sterowaniem silnika z cd rom to jaki inny mam zastosować do w.w silnika
    bogdan_p
    Level 39  
    1234567890 każdy 3fazowy silnik BLDC ruszy na tym sterowniku silnik musi być połączony w gwiazdę pisze o tym już któryś raz są to silniki z 4 wyprowadzeniami , ile ma cewek i z czego pochodzi nie znaczenia
    jak znajdę czas przez weekend to poszukam układu który kiedyś zbudowałem i sprawdzę czy da się zrobić układ sztucznego punktu neutralnego układu gwiazdy , jeżeli się uda to będzie można zastosować silnik połączony w trójkąt
    1234567890
    Level 12  
    Dzięki, czyli silnik z trzema wprowadzeniami nie ruszy

Dodano po 21 [minuty]:

Ja zamawiając ten układ chciałem go przeznaczyć do sterowania silnika z cd romu a nie z hdd,
    Czy jest taki scalak który sterował by silnikiem połączonym w trójkąt (3 wprowadzenia) z cd romu,

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Chodziło mi o 2 fazowe silniki z cd-rom ( 3 wprowadzenia)
    Przepraszam za pomyłkę

Dodano po 27 [minuty]:

czy 2 fazowy (3 wprowadzenia) silnik z cd-romu może działać bez czujników halla i jaki układ by z nim współpracował

Czy wszystkie silniki z cd romu są połączone w trójkąt czy takie układy jak BA6220 lub AD8138ARZ też mogą współpracować z tym silniczkiem

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

W związku z tym że próbuję ten silnik podłączyć na tym sterowniku ale on nawet nie chce drgnąć zapytm ponownie żeby się zorientować czy podłanczam zasilanie na dobrą nóżkę, Na którą nóżke mam podłączyć zasilanie ?
    bogdan_p
    Level 39  
    1234567890 ręce opadają , czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze .....
    wysłałem Ci na PW dokładnie co masz zrobić aby silnik pracował w układzie w trójkąt , o zasilaniu masz dwa posty wcześniej
    układ działa z silnikiem połączonym w trójkąt , wymagane jest dołożenie 3 rezystorów ok 1kΩ dołączonych do wyjść mot 1,2,3 wspólny punkt połączenia rezystorów ( układ rezystorów w gwiazdę ) do wejścia mot0 to cała filozofia przeróbki , układ sprawdzałem w konfiguracji zalecanej przez producenta
    praktycznie wszystkie silniki z cd , hdd to 3 fazowe silniki bldc , układ połączeń uzwojeń to sprawa indywidualnego modelu , jak również to czy jest wyprowadzony punkt neutralny w układzie gwiazdy
    1234567890 proponuje poczytaj sobie o silnikach bldc o sposobie sterowania oraz pogłęb swoją wiedzę o elektronice
    satanistik
    Level 27  
    Na allegro w dziale modelarstwo znajdziecie gotowe sterowniki (falowniki ) do tych silniczków już od 60zł. Wychodzi taniej niż diy a na pewno łatwo się nie spali.
    1234567890
    Level 12  
    ale jedynym moim problemem związanym z Tda jest brak części , żeby coś dostać trzeba przejechać pół Warszawy, no ale tak to bywa:|
    tomek2468
    Level 2  
    Temat trochę przestarzały. jednak może dało by się przerobić jakoś elektronikę od cd aby ten silniczek od płyty rozkręcał się do max. Jak na razie udało mi się go uruchomić na zasilaczu 6v lecz płytka się grzała a i silnik nie działał na pełnych obrotach. A może macie jakiś schemat prostego sterownika do takiego silniczka.