logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

F-BUS / M-BUS Protocol: implementacja na mikrokontrolerze

genetix 09 Paź 2003 00:55 5750 14
REKLAMA
  • #1 354007
    genetix
    Poziom 24  
    Witam Wszystkich!

Chcialem zapytać, czy ktoś z Was próbowal zaimplementować obsługe protokołu F-BUS lub M-BUS na mikrokontrolerze??
  • REKLAMA
  • #2 357893
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 360676
    skywalker
    Poziom 22  
    Ocena: 29
    Ja próbowałem to raczej trudno było implementacją nazwać
    bo tylko wysyłałem polecenia bez odbioru potwierdzeń
    proponuje wywalenie nokii i zabewę z ericssonem t10s można się
    bezpośrednio z terminala np term95 z nc 5.0 porozumiewać
    i w sieci są orginalne many z AT komendami do ericssonów ...
  • REKLAMA
  • #4 360931
    genetix
    Poziom 24  
    podobno wszystkie telefony komorkowe akceptuja te polecenia. tak slyszalem od kumpla, a on troche siedzi w temacie.
  • REKLAMA
  • #5 394835
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Ja probowalem. W zasadzie jestem jeszcze w trakcie pracy. Podlaczylem moja stara Nokie 5110 do uc AVR po szynie FBUS. Aktualnie pisze program w WINAVR (GCC). Po kilku wieczorach spedzonych nad projektem potrafie wyslac sms, oraz zadzwonic. Projekt docelowo ma byc swego rodzaju alarmem samochodowym sterowanym sms. Sadze ,ze jestem na dobrej drodze, choc jeszcze duzo przede mna. Zwlaszcza chodzi mi o odbieranie sms i ich interpretacje . Jak ukoncze projekt to byc moze podesle je na elektrode . Pozdrawiam.
  • #6 455181
    Aroag
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Podobny projekt robię w Bascomie - powiadomienie GSM ze sterowaniem poprzes sygnał dzwonienia (identyfiakacja numeru przychodzącego) i komende sms. Wykorzystuje do tego Nokię 5110 i transmisje po F-Bus (M-bus jakoś mi nie ruszył). W chwili obecnej moge wysłać komunikat sms z procka i tak samo zadzwonić na wybrany numer. Niedawno zacząłem to projektować - już teraz wiem, że trudniejsze będzie odbieranie info z telefonu przez procka i interpretowanie komend z terści sms`a.
    Wszystkich mających ośiągniecia w komunikacji z 5110 (lub podobnej) prosze o podzielenie sie ogiągnieciami - konkretne ramki Fbus z danymi funkcjami. :)
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 459825
    genetix
    Poziom 24  
    duzo informacji znajdziesz w dokumentacji programu gnokii/mygnokii. praktycznie rozpracowany caly protokol FBUS.
  • #8 460326
    Aroag
    Poziom 13  
    Witam.
    Właśnie z tych dokumentów korzystam.
    Załącze tel., wprowadze pin, zadzwonię, wyśle sms`a, i inne ramiki.
    Napisałem programik w bascomie co koduje tekst sms`a.
    Obecnie musze posiedzieć nad sposobem odbioru ramek z telefonu i automatycznym wysyłaniem potwierdzeń (&H7f) aby utzrymać transmisję.
    Wszystko wtrakcie prac, a że mam niewiele czasu to to długo trwa :)
    Pozdr.
  • #9 466643
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Chłopaki, a macie może informacje na temat ramki danych?, osobiscie bawie sie na simensach i hyperterminal'u, jak zrozumie co trzeba to przesiąde sie na procka. Problem w tym że moja leworęczność jest na tyle duża że moge nie moge znaleźć informacji na temat wygladu protokołu.
    Jak mniej wiecej wyglada wasz sposób na zakodowanie PDU?. Czy jedyny sposób to zabieranie odpowiednich bitów z następnego znaku i przenoszenie ich na początek poprzednieg, czy też jest odpowiedni "alfabet". Od Wavecom'a znalazłem taką tabelke "SMS in PDU mode"... jednak powinno tu być zaznaczone chyba 8, a nie 7bitów (czyli tak jak ma zwykłe ASCII). Rzecz następna. Jak wylicza sie parametr CMGS, w manualu pisze że to długosc PDU...?! Viki podesłał mi kilka "zakodowanych" SMSow, które sie wysyłały, jednak gdy zmnieniłęm jego treść (słowo krótsze o 1 litere) to już nie chciał sie wysłać, dla Jego SMSa CMGS=18, dla mojego smsa (słowo krótsze o 1 litere) CMGS powinno równać się 17, a tu lipa... wyskakuje mi error... :(

ten SMS jest dobry (od Vikiego), CMGS=18
    07918405210077F721000B918405034617F300F305E8B27A1D06 "hejka"

ten jest do kitu, próbowałem z CMGS=15...20
    07918405210077F721000B918405034617F300F305C227f309 "bolek"
    jesli dodam jaką kolwiek litere na koniec i CMGS=18 to SMS się wyśle
    Załączniki:
    • F-BUS / M-BUS Protocol: implementacja na mikrokontrolerze pdu.jpg (69.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 466970
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Hej!
    Swoj program pisze na Nokie 5110.Najbardziej przydatne wiadomosci na temat ramek znalazlem w Gnokii a takze w EP 9/2002 str.73-76. Tresc smsa koduje poprzez pobieranie bitu z poprzedniego bajtu. W polu dlugosc smsa podaje dlugosc lancucha przed kodowaniem.

Pozdr.
  • #11 467046
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    co do tej długosci. jesli SMS zawiera w sobie 5 znaków, to po zakodowaniu też bedzie zabierał te 5 znaków. Dopiero jesli bedzie miał 8 liter to przed zakodowaniem będzie to 8 bajtów, a po zakodowaniu będzie już 7...

co jest nie tak w drugim z podanych wyzej smsów?

------------------------------------------------
    już wiem co było nie tak. piąty bajt od końca (długosc tekstu) zamiast 05 powinno być 04 : :roll:
  • #12 467280
    genetix
    Poziom 24  
    no ja to widze tak, ze kody ascii sa takie same jak w normalnym, 8-bitowym zapisie, jednak wszystkie najczestsze znaki (litery, cyfry i @$^%&) znajduja sie w przestrzeni 0..127(dec) czyli 0..7F. wynika z tego, ze w wiekszosci przypadkow MSB=0, wiec go olali przechodzac na zapis 7-bit, oszczedzajac 1/8 miejsca.
  • #13 471548
    Aroag
    Poziom 13  
    Witam.
    Z braku czasu odpuściłem, już na jakieś dwa tygodnie pisanie programu do obsugi 5110.
    W chwili obecnej wysylam sms, z proca i go odczytuje (pierwsze 8 znaków, ze wzgledu, iż tyle wystarczy jako rozkazy/kody sterujące alarmem).
    Pomocny jest programik autorstwa: Paweł Dienwebel, załączony poniżej (dostepny na stronie EP) oraz wspomniane artykuły z EP i Projekt Gnokii.
    Ponadto terminalem z Bascoma zapisywałem odpowiedzi z telefonu i ramki wysylane do telefonu przez LM, wykorzystując do tego drugiego Com'a (RX łaczony z TX i RX Com1 przez przełącznik - zależnie od tego co chciałem zobaczyć)
    PS. W programie jest niewielki błąd związany z numerem centrum sms - wynikaja z tego również wyliczone sumy kontrolne, które przeliczam samemu.
    Załączniki:
    • NokiaSMS.exe (68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4370373
    rusala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Witam! Odgrzebuje stary temat ale jestem w kropce. Obcykalem juz dosc dobrze protokul FBUS ale mam problem. Wlaczajac nokie (pracuje na 3330 kompatybilny protokol z 5110 itp) odbieram poprawne ramki typu "power on" ale nic poza tym. Wyczytalem na stronie embedtronics.com, ze komorka powinna sama wyslac smsa po fbusie po tym jak go odbierze a ja nie dostaje zupelnienic! Nic nie przychodzi rowniez w zwiazku z rozmowa, generalnie dostaje tylko i wylacznie ramke power on. Czy potrzebna jest jakas dodatkowa inicjalizacja czy cos?
  • #15 4391196
    WikS
    Poziom 11  
    Witaj, bawię się od jakiegoś czasu z mbus'em. Generalnie aby otrzymać ramkę rozmowy przychodzącej albo SMSa trzeba mieć ciągły kątakt (wymianę info) z telefonem. No i każdy komunikat z telkefonu musi być potwierdzony ACKiem, ineczej NOKIA dochodzi do wniosku że nie ma z kim gadać i nie nadaje nic na mbusa. Na FBUSie może (ale nie musi) być podobnie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy implementacji protokołów F-BUS i M-BUS na mikrokontrolerach, głównie w kontekście komunikacji z telefonami komórkowymi Nokia i Siemens. Użytkownicy opisują próby podłączenia modeli Nokia 5110 i 3330 do mikrokontrolerów AVR (np. z użyciem WINAVR i Bascom), umożliwiające wysyłanie SMS-ów oraz wykonywanie połączeń. Wskazano na trudności związane z odbiorem i interpretacją ramek SMS oraz koniecznością potwierdzania komunikatów (ACK) w celu utrzymania transmisji, co jest szczególnie istotne w protokole M-BUS. Wymieniono źródła dokumentacji, takie jak projekt Gnokii oraz artykuły z Elektroniki Praktycznej, które zawierają szczegółowe informacje o strukturze ramek F-BUS i kodowaniu SMS w trybie PDU. Poruszono kwestie kodowania 7-bitowego SMS, długości pola CMGS oraz problemów z poprawnym wysyłaniem wiadomości. Zwrócono uwagę na potrzebę ciągłej wymiany danych z telefonem, aby odbierać zdarzenia takie jak przychodzące SMS-y czy połączenia. Wskazano również na praktyczne narzędzia, takie jak terminale (Term95, HyperTerminal) i programy do analizy komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA