logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik radiowy RX-1K - współpraca z centralą SATEL CA10

krzysztofj5 14 Paź 2017 18:54 2427 35
REKLAMA
  • #1 16757047
    krzysztofj5
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cel jest następujący: sterownik radiowy 1-kanałowy RX-1K ma załączać/wyłączać czuwanie centrali niezależnie od załączania/wyłączania czuwania za pomocą manipulatora.
    W tym celu jedno z wejść CA10 np. wejście nr 7 zaprogramowałem jako: typ linii NC, typ reakcji zał/wył czuwanie. Wejście to podłączyłem z wyjściem (NO) sterownika RX-1K. Praca przekaźnika w RX-1K ustawiona w trybie bistabilnym.
    W takim układzie po naciśnięciu dowolnego przycisku pilota załącza się czuwanie w CA10, po następnym naciśnięciu przycisku pilota czuwanie się wyłącza. Niby wszystko dobrze, ale gdy czuwanie jest załączone z pilota (wejście nr 7 w CA10 się pobudzi) i następnie wyłączę czuwanie ale z manipulatora, to wejście nr 7 jest nadal pobudzone i teraz jeśli nacisnę przycisk pilota, to czuwanie się nie załączy, tylko zgaśnie wejście nr 7. Dopiero kolejne naciśnięcie pilota zapali wejście 7 i załączy czuwanie.
    Przy powyższej konfiguracji nie jest możliwa prawidłowa współpraca zał/wył czuwania przy pomocy RX1-K i manipulatora.
    Czy ktoś z was widzi inne rozwiązanie tego problemu z użyciem RX1-K?
    Ja widzę zastosowanie 2-kanałowego sterownika radiowego RX2-K, który steruje dwoma wejściami w CA10 zaprogramowanymi jako: linia włączająca czuwanie i linia wyłączająca czuwanie i użycie niezależne dwóch przycisków pilota: jeden załącza, drugi wyłącza czuwanie, a przekaźniki w RX2-K działają w trybie impulsowym.
  • REKLAMA
  • #2 16757207
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    krzysztofj5 napisał:
    ale gdy czuwanie jest załączone z pilota (wejście nr 7 w CA10 się pobudzi) i następnie wyłączę czuwanie ale z manipulatora, to wejście nr 7 jest nadal pobudzone i teraz jeśli nacisnę przycisk pilota, to czuwanie się nie załączy, tylko zgaśnie wejście nr 7

No i to jest logiczne - bo niby jak centrala ma zmienić stan wyjścia na radiolinii?
    Pomysł z dwoma pilotami/kanałami nic nie zmieni.
  • #3 16757222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16757253
    krzysztofj5
    Poziom 11  
    Moja centrala to CA10 v6.11
    Wejście w CA10, do którego jest podłączona radiolinia RX-1K nie ma ustawionej opcji "PRIORITY".
    Próbowałem również z trybem monostabilnym w RX-1K. W tym trybie przekaźnik w radiolinii załącza się na określony czas. W efekcie naciśnięcie przycisku na pilocie załączy czuwanie na czas załączenia przekaźnika w radiolinii. Gdy po pewnym czasie przekaźnik odpuści - czuwanie w CA10 się wyłączy.
  • #5 16757283
    marek216
    Poziom 43  
    @sharp cokolwiek nie ustawi w centrali raz załączone wyjście w radiolinii będzie załączone do czasu wyłączenia go ponownie na pilocie. Więc tak czy siak musi dwa razy kliknąć żeby ponownie zazbroić pilotem.
  • #6 16757286
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16757287
    marek216
    Poziom 43  
    Teoretycznie można pobawić się w podłączenie wyjścia z CA do dodatkowego pilota umieszczonego w centrali. Dokładniej to do jego przycisku i sterowanie wyjściem zaprogramowanym na wyłączenie czuwania.
    I...
    Rozbrojenie z klawiatury za pomocą wyjścia "naciska guzik" i zmienia stan wyjścia na radiolinii.
    Trochę rzeźba ale wykonalna przy odrobinie chęci i bez jakieś specjalnej wiedzy czy narzędzi.
  • #8 16757290
    marek216
    Poziom 43  
    Maćku ją Cię rozumiem.
    Ale autorowi zależy na wyeliminowaniu konieczności dwukrotnego klikania na pilota w przypadku rozbrojenia z klawiatury. Samo zazbrojenie i rozbrojenie w tej konfiguracji mu działa.
  • #9 16757309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16757321
    marek216
    Poziom 43  
    Norbert, w sumie to ja wcale nie muszę pisać.
    Szkoda tylko że skoczyłeś na mnie zamiast przeczytać ze zrozumieniem.

krzysztofj5 napisał:
    Niby wszystko dobrze, ale gdy czuwanie jest załączone z pilota (wejście nr 7 w CA10 się pobudzi) i następnie wyłączę czuwanie ale z manipulatora, to wejście nr 7 jest nadal pobudzone i teraz jeśli nacisnę przycisk pilota, to czuwanie się nie załączy, tylko zgaśnie wejście nr 7. Dopiero kolejne naciśnięcie pilota zapali wejście 7 i załączy czuwanie.

Nie ma tu znaczenia wersja płyt, wersja firmware, czy samo oprogramowanie centrali. Stan wejścia zmieniany jest po zmianie stanu na radiolinii. I to jest treścią tematu.

Obiecuję więcej nie pisać w tym temacie jeśli napiszesz jak inaczej niż podałem wyżej zmienić stan wyjścia radia co automatycznie zmieni stan wejścia i zazbrojenie nastąpi po jednokrotnym naciśnięciu pilota.
  • #11 16757325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16757326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 16757348
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16757354
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    krzysztofj5 napisał:

Pewien jesteś, że prawidłowo podałeś wersję. Nie śledzę nowości satela dot. ca10 z którą miałem zresztą przyjemność/ nieprzyjemność raptem kilka razy, ale coś mi tu się nie zgadza.
    krzysztofj5 napisał:
    nie ma ustawionej opcji "PRIORITY".
    Próbowałem również z trybem monostabilnym w RX-1K

No to zaznacz to priotyty ( patrz instrukcja). Centrala sama się nie domyśli, nawet w najnowszej i kolejnej wersji ;)

ps. sam widzisz, że sama centrala broni się przez uzbrajaniem/ rozbrajaniem z pilota, co wielokrotnie odradzano na forum ;)
  • REKLAMA
  • #15 16757356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16757370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 16757389
    marek216
    Poziom 43  
    sharp napisał:
    Marku: jeśli załączysz czuwanie z monostabilnej radiolinii i potem wyłączysz z klawiatury, to kolejne naciśnięcie pilota ponownie załączy czuwanie. W tym trybie pilot i klawiatura działają na przemian, niezależnie, ile razy której użyjesz.

Tak nie kombinowałem, ale po mojemu to linia musiałaby być zaprogramowana tylko jako "załączenie czuwania".
    Takie rozwiązanie ma tę zaletę że pilotem nie rozbroi - co całym serduchem polecam.
  • #19 16757397
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16757427
    krzysztofj5
    Poziom 11  
    krzysztofj5 napisał:
    Pewien jesteś, że prawidłowo podałeś wersję. Nie śledzę nowości satela dot. ca10 z którą miałem zresztą przyjemność/ nieprzyjemność raptem kilka razy, ale coś mi tu się nie zgadza.

Centralę programowałem programem DLOAD10. Po przeczytaniu danych z centrali w zakładce Informacje jest podana nazwa: CA10v6.11.
    Czy można ponadto wersję centrali odczytać jakąś funkcją z klawiatury ?
  • #21 16757430
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    norbert.s. napisał:
    Raczej podał prawidłowo. CA10 szły chyba nawet do v7

Dzięki za sprostowanie .
    To ja chyba jednak dość dawno odpadłem z tego biegu ku nowoczesności z CA 10 ;)
    Nie zmienia to faktu, że tak jak pisał Maciek, od pewnej wersji pojawia się opcja wyboru ( mono, bi) poprzez załączenie, wyłączenie opcji prioryty.
    pozdrawiam
  • #22 16757451
    krzysztofj5
    Poziom 11  
    Użycie trybu monostabilnego przełączy CA10 w tryb czuwania na max. 255 s. Po tym czasie centrala wyłączy czuwanie.
    Nie o to mi chodzi. Wyjeżdżam z garażu samochodem naciskam przycisk na pilocie (jest ustawiony tryb monostabilny), centrala załącza czuwanie, ale po max. 255 s czuwanie się wyłączy. Teraz mam ustawiony tryb bistabilny: wyjeżdżam samochodem, załączam czuwanie pilotem. Za kilka godzin inna osoba wraca do domu, wyłącza czuwanie klawiaturą. Później ja wracam i widzę, że pali się wejście w centrali od zał/wył czuwania. Następnego dnia wyjeżdżam samochodem i dwukrotnie muszę nacisnąć pilota, aby załączyć czuwanie, a chciałbym nacisną 1 raz aby załączyć czuwanie.
  • #23 16757479
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 16757484
    marek216
    Poziom 43  
    Sprawdź propozycję kolegów z załączoną a później wyłączoną funkcją "priotyty" i radiem na mono.
    Zgodnie z instrukcją jeśli Koledzy mają rację powinno działać po wyłączeniu tej funkcji.
    Ja w takiej kombinacji nie pomogę, mi się to nie udało.

Jeśli to nie pomoże to masz albo opcję z rzeźbieniem kabelków i pilota, lub bardziej cywilizowane ( i powinno zadziałać ):
    - radio jako monostabilne
    - linia jako "załącz czuwanie"

ale... w tej wersji nie wyłączysz czuwania pilotem.
  • #25 16757494
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 16757534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 16757852
    krzysztofj5
    Poziom 11  
    Radiolinia ustawiona w tryb monostabilny, wejście w CA10 z ustawioną opcją PRIORITY. Efekt - nie można załączyć czuwania z klawiatury manipulatora.
    Jeśli natomiast pozostawiam tryb monostabilny i usunę opcję PRIORITY, efekt jest taki, że po naciśnięciu przycisku pilota czuwanie się załącza i po pewnym czasie wyłącza (zgodnie z czasem opcji czasowego zadziałania przekaźnika w RX-1K).
  • #29 16757883
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 16758069
    krzysztofj5
    Poziom 11  
    norbert.s. napisał:
    Wejście w centrali skonfigurowane jako NO?

Wejście centrali skonfigurowane jako NC.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu współpracy sterownika radiowego RX-1K z centralą alarmową SATEL CA10, w kontekście załączania i wyłączania czuwania. Użytkownik skonfigurował wejście CA10 jako NC z reakcją zał/wył czuwania, podłączając je do wyjścia NO RX-1K. Problemy pojawiły się, gdy czuwanie było aktywowane pilotem, a następnie wyłączane z manipulatora, co prowadziło do nieprawidłowego działania. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne konfiguracje, w tym tryb monostabilny i ustawienia priorytetu, aby umożliwić niezależne działanie pilota i klawiatury. Ostatecznie, skuteczna konfiguracja obejmowała ustawienie RX-1K na NO w trybie monostabilnym oraz wejście CA10 na NO z włączoną opcją PRIORITY, co pozwoliło na prawidłowe załączanie i wyłączanie czuwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA