logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Delphi] Ocena funkcjonalności i przydatności mojego pierwszego programu

kristof123 20 Kwi 2007 19:32 1937 11
REKLAMA
  • #1 3805675
    kristof123
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam !
    Chciałbym Wam przedstawić mój pierwszy program napisany w Delphi .
    Proszę Was o opinie na temat funkcjonalności i przydatności tego programu .
    Krytyki nie oszczędzajcie .Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • setup.exe (534.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3805773
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    można by ikonę do traya zapodać, żeby program dało się wyłączać podczas czówania :D
  • REKLAMA
  • #3 3806886
    one_eddie
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    A co dokladnie robi ten program. Moze maly opis?
  • #4 3807732
    kristof123
    Poziom 17  
    Ten program słuzy jako przypominacz .Np. wpisujesz sobie jakiś czas naprzykład 30 min i po upływie tego czasu wyskakuje ci okienko z przypomnieniem że ten czas minął .Możesz sobie wybrać czy to przypomnienie ma być z notatką czy bez .Zastosowanie jakie mi przychodzi do głowy to takie :

1. Nie chcesz za długo siedzieć przed komputerem i wpisujesz mu czas jaki chcesz spędzić i po upływie tego czasu wyskakuje ci przypomnienie .(Czasem przed komputerem można się zapomnieć ,a inne zajęcia czekają).

2.Masz gdzieś wyjść np. za 2 godziny ale zanim wyjdziesz to chcesz sobie posiedzieć przed komputerem ,wtedy podajesz czas plus notatka że "czas już wychodzić" i ten program czuwa nad tym .

Faktycznie R_Przemek jakbym wrzucił go do Traya to zwiększyła by się jego funkcjonalność .Dzięki za uwagę jakbym pisał znowu taki "Przypominacz" to napewno tak zrobię .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3823430
    spros
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    fajnie byloby jakby mozna bylo ustawic date i godzine przypomnienia :D bo czasem nie wiem ile jeszcze moge posiedziec ale wiem ze jutro o 7 mam wyjsc do pracy :D
  • #6 3841948
    arsiw
    Poziom 11  
    Z tego, co tu czytam..., to parę rzeczy można byłoby dodać, ale i tak bez nich program jest ok...
  • REKLAMA
  • #7 3841965
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    no, funkcjonalność to to raczej ma małą, ale jako ćwiczenie programistyczne w sam raz ;)
  • #8 3842278
    kristof123
    Poziom 17  
    Trochę go poprawiłem (dodałem ikonę do traya).
    Załączniki:
    • setup przypominacz.exe (534.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3845634
    kristof123
    Poziom 17  
    Dam Wam jeszcze jeden który udało mi się napisać do tej pory .
    Program ten przedstawia państwa świata , może być przydatny dla tych którzy się uczą lub lubią geografię .Można w nim posłuchać hymnu wybranego państwa lub zobaczyć krótkie informacje na jego temat .
    Oceńcie sami .
    Załączniki:
    • setup.exe (5.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3845756
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, moje uwagi takie:
    - Ten niebieski pasek na środku wygląda nieestetycznie, w dodatku kursor zmienia się nad nim, sugerując funkcję której nie ma. W delphi jest coś takiego jak "Group", możesz zastąpić grupami ten pasek.
    - Informacje o państwach to tylko obrazki. Tekst na JPEG nie wygląda zbyt dobrze, lepiej żeby na obrazku było tylko godło.
    - Po włączeniu wybrana jest Libia, a flaga jest niewidoczna.
    - Nie powinieneś używać niestandardowych kolorów tam, gdzie jest to niepotrzebne - można np. na czerwono coś podkreślić, ale cały interfejs powinien mieć kolory systemowe.
    - Dziwnie to wygląda po zmianie rozmiaru okna.
    - Informacje o autorze powinny być w menu (najlepiej Pomoc → O programie).

To tyle :)

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #11 3845871
    kristof123
    Poziom 17  
    Dzięki Krzychoocpp za cenne uwagi .Faktycznie jak się teraz przyjrzałem i poczytałem twoje uwagi ten program ma wiele niedociągnięć .Jeszcze się wiele muszę nauczyć .
  • #12 20160858
    perszeron
    Poziom 21  
    Ocena: 108

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny funkcjonalności i przydatności pierwszego programu napisanego w Delphi, który pełni rolę przypominacza czasowego. Program umożliwia ustawienie odliczania czasu (np. 30 minut) i wyświetlenie przypomnienia z notatką lub bez po upływie zadanego czasu. Użytkownicy sugerowali dodanie ikony do tray'a, aby program mógł działać w tle i być łatwo wyłączany, co autor później zaimplementował. Pojawiły się też propozycje rozszerzenia funkcji o możliwość ustawiania przypomnień według daty i godziny. Autor zaprezentował również drugi program edukacyjny dotyczący państw świata, zawierający hymny i informacje, który został skrytykowany pod kątem interfejsu użytkownika (nieestetyczny pasek, problemy z wyświetlaniem flag, niestandardowe kolory, złe skalowanie okna). Wskazano na potrzebę stosowania standardowych kolorów systemowych i lepszej organizacji informacji o autorze w menu. Na koniec pojawiła się uwaga o zagrożeniu wirusem Win32/Induca w środowisku Delphi, co stanowi ostrzeżenie dla programistów korzystających z tego języka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA