logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe Rozdzielenie Prądu ?

snowman_ck 21 Kwi 2007 04:11 22589 11
  • #1 3806704
    snowman_ck
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!

Na wstepie chcialbym przeprosic jezeli takowy temat juz byl.

Jestem po wymianie instalacji elektrycznej (z aluminiowej na miedzianą) w mieszkaniu - tylko dla gniazdek, swiatlo pozostalo na aluminiowej, licznik, wraz z korkami rowniez wymieniony (automaty).

Problem jest nastepujacy: mam do rozdzielenia na dalszą częsc mieszkania kabel w puszce - elektryk, ktory montowal licznik i podlaczal kabel powiedzial zeby to rozdzielic sposobem "skrętki", drugi natomiast elektryk powiedział, że na skrętke mozna robic jezeli bedzie sie podlaczac do sieci elektrycznej urzadzenia o niskim poborze energii i kazał to zrobic nie na skrętkę, ale na "zaciski".

Teraz pytanie kogo mam sluchac ?
    w obecnej chwili tylko jeden pokoj jest podlaczony pod miedziana instalacje, a reszta nadal na aluminiowej, kable kładlem pod tynk sam, ale z uwagi, ze nie znam sie na elektryce wszelkie podlaczenia powierzam specjaliscie.

Puszka z kablami do rozdzialu wyglada nastepująco:

kabel po lewej stronie prowadzi na reszte mieszkania. Jest to 1,5 mm, a ten po prawej jest juz podlaczony do gniazdka i jest to 2,5 mm. Elektryk mowil, ze mozna dac na reszte mieszkania 1,5 mm na takie rzeczy jak tv, radio, odkurzacz itp.

Zaciski natomiast jakie mi sprzedano i polecono do rozdzielenia wygladają następująco: Czy są one odpowiednie? do takiego rozdzielenia ?

I jeszcze jeden problem walkowany juz dosc czesto - po ktorej stronie powinna sie znajdowac faza w gniazdku ? bo z tego co wyczytalem powinna byc po lewej stronie od przodu gniazdka i powinien to byc kabel o kolorze niebieskim, natomiast u mnie faza jest na kablu czarnym.

Bardzo bym był wdzięczny za porade jak wykonac rozdzielenie w/w kabli oraz prawidłowe podłączenie kabli do gniazdka.

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 3806726
    mieciop
    Poziom 18  
    Ocena: 106
    Witam!
    Gniazda 230V jak na załączonych fot. podłączone są prawidłowo tzn.
    z lewej faza, z prawej zero. Jeśli chodzi o kolory to:
    faza - czarny kolor, zero (neutralny) niebieski, uziemienie (ochronny) żółto-zielony. Łączenie polecam na zaciskach nie na skrętke.
    Jeśli masz pytania odpowiem na nie do 18-tej.
    Pozdrawiam Miecio.
  • Pomocny post
    #4 3806940
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Zaciski WAGO stosuje praktycznie od czasu kiedy na dobre weszły na nasz rynek. Jeszcze nigdy nie zdarzyła mi się awaria na takiej złączce, na zaciskach śrubowych kilka razy. Zdecydowanie polecam
  • Pomocny post
    #5 3807018
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam

Cytat:
    kabel po lewej stronie prowadzi na reszte mieszkania. Jest to 1,5 mm, a ten po prawej jest juz podlaczony do gniazdka i jest to 2,5 mm. Elektryk mowil, ze mozna dac na reszte mieszkania 1,5 mm na takie rzeczy jak tv, radio, odkurzacz itp

Nie chce się wymądrzac ale zrobiłęś to conajmniej nieprofesjonalnie , żeby nie powiedzieć źle. Dlaczego na zasilanie "reszty" mieszkania połozyłeś przewód mniejszy niz na gniazdko ??
    Zasadą jest :
    przewód na oświetlenie - 1,5mm2 w miedzi,
    przewód 2,5mm2 na gniazdka i to obojętnie czy teraz maja zasilać lampę nocną przy łóżku czy czajnik w kuchni.

Poza tym, przy przejściu przekroju przewodu z większego na mniejszy należy stosować zabezpieczenie.
  • #6 3807223
    snowman_ck
    Poziom 10  
    warbipower napisał:
    Witam

Cytat:
    kabel po lewej stronie prowadzi na reszte mieszkania. Jest to 1,5 mm, a ten po prawej jest juz podlaczony do gniazdka i jest to 2,5 mm. Elektryk mowil, ze mozna dac na reszte mieszkania 1,5 mm na takie rzeczy jak tv, radio, odkurzacz itp

Nie chce się wymądrzac ale zrobiłęś to conajmniej nieprofesjonalnie , żeby nie powiedzieć źle. Dlaczego na zasilanie "reszty" mieszkania połozyłeś przewód mniejszy niz na gniazdko ??
    Zasadą jest :
    przewód na oświetlenie - 1,5mm2 w miedzi,
    przewód 2,5mm2 na gniazdka i to obojętnie czy teraz maja zasilać lampę nocną przy łóżku czy czajnik w kuchni.

Poza tym, przy przejściu przekroju przewodu z większego na mniejszy należy stosować zabezpieczenie.

To co ja mam teraz zrobic ?? zrobilem to tak jak kazal mi pierwszy elektryk, jakbys mogl podac mi teraz rozwiazanie tej sytuacji bylbym wdzieczny. Opisze to dokladniej:

Kabel 1,5 mm idzie do drugiego pokoju i tam jest podwojne gniazdko z uziemieniem, od tego gniazdka idzie drugi przewod tez 1,5 mm do pokoju obok rowniez do gniazdka podwojnego z uziemieniem i tam sie konczy.
    Do obu gniazdek podloczone beda telewizory, lampka, zegarek elektryczny, tuner sat, dvd (czy w takim razie np. odkurzacz tez mozna ?)
  • Pomocny post
    #7 3807464
    warbipower
    Poziom 18  
    Witam

Nie wiem jakie były intencje Twojego elektryka, być może chciałeś zrobić instalację tanim kosztem? Być może powiedziałeś że do tych gniazd nie będziesz podłączał nic prócz lampki i TV a kabel 1,5mm2 jest tańszy niż 2,5mm2 więc w obawie o Twoją kieszeń poradził Ci położyć 1,5mm2 ?
    Niektórzy kłócą się że obciążalność 1,5mm2 to 19A, a zabezpieczenie Twojego mieszkania to 20A więc "półtorówka" to wytrzyma.

A ja tylko Ci mówie jak jest, że na gniazda powinno się dawać 2,5mm2 a oświetlenie 1,5mm2.

Cytat:
    kable kładlem pod tynk sam
    trzeba było zapytać elektryka jakim przewodem. Jeśli to zrobiłeś i on doradził Ci 1,5mm2, no cóż........takie czasy...... dziś nawet piekarz w parę dni może zostać elektrykiem......(nie obrażając piekarzy)

PS. Ja mimo tak małego obciążenia użyłbym przekroju 2,5mm2
  • #8 3807508
    snowman_ck
    Poziom 10  
    warbipower napisał:
    Witam

Nie wiem jakie były intencje Twojego elektryka, być może chciałeś zrobić instalację tanim kosztem? Być może powiedziałeś że do tych gniazd nie będziesz podłączał nic prócz lampki i TV a kabel 1,5mm2 jest tańszy niż 2,5mm2 więc w obawie o Twoją kieszeń poradził Ci położyć 1,5mm2 ?
    Niektórzy kłócą się że obciążalność 1,5mm2 to 19A, a zabezpieczenie Twojego mieszkania to 20A więc "półtorówka" to wytrzyma.

A ja tylko Ci mówie jak jest, że na gniazda powinno się dawać 2,5mm2 a oświetlenie 1,5mm2.

Cytat:
    kable kładlem pod tynk sam
    trzeba było zapytać elektryka jakim przewodem. Jeśli to zrobiłeś i on doradził Ci 1,5mm2, no cóż........takie czasy...... dziś nawet piekarz w parę dni może zostać elektrykiem......(nie obrażając piekarzy)

PS. Ja mimo tak małego obciążenia użyłbym przekroju 2,5mm2

Tzn to byl ogolny remont mieszkania i jak to bywa podczas takich remontow maly chaos (przynajmniej u mnie), elektryk przyszedl, powiedzial co kupic, po zakupie zmienil licznik, podpial kable, a ja je polozylem. Zaufalem radom elektryka, - nie bylo mowy o robieniu tanim kosztem, chcialem zrobic raz na dlugi czas - widac sie przeliczylem. Bylbym w stanie zmienic ten kabel na 2,5 mm, ale juz jest po remoncie, i wolalbym nie kluc od nowa :(

Cytat:

Jakie zabezpieczenie ?

edit: Po przemyśleniu - jednak zmienie na 2,5 mm, nie ma co ryzykowac, tymbardziej ze chcialem to zrobic raz, a dobrze.

Dziekuje Wszystkim za odpowiedzi i porady.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 3807657
    warbipower
    Poziom 18  
    Cytat:
    Cytat:

Jakie zabezpieczenie ?

Spotyka się takie sposoby układania przewodów do gniazd :

Z rozdzielni głównej w mieszkaniu czy jakimś budynku wyprowadza się przewód 2,5mm2 i prowadzi do puszki w pomieszczeniu najbardziej oddalonym od rozdzielni, a potem do tego przewodu podpina się 1,5mm2 z pokoji bliżej rozdzielni.
    Nie powinno się tak robić.
    Należy wszystkie odcinki połozyć przewodem 2,5mm2
  • Pomocny post
    #10 3807802
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Cytat:
    Z rozdzielni głównej w mieszkaniu czy jakimś budynku wyprowadza się przewód 2,5mm2 i prowadzi do puszki w pomieszczeniu najbardziej oddalonym od rozdzielni, a potem do tego przewodu podpina się 1,5mm2 z pokoji bliżej rozdzielni.

Wątpie że elektryk zrobi w ten sposób. Poza tym dlaczego nie można doprowadzic zasilania dla oświetlenia przewodem 2.5 mm² (do puszki) i rozejśc się później przewodem 1.5 mm²?
  • #11 3807858
    snowman_ck
    Poziom 10  
    A tak z ciekawości zapytam jeszcze - jakie konsekwencje beda jezeli gniazdka beda podpiete przewodem wlasnie 1,5 mm ?? zwarcie ?

i rozumiem tez, ze musi byc wtedy wieksze obciazenie np. Pralka, zelazko, suszarka ? bo wydaje mi sie, ze dwa tv to nie jest zbyt duze obciazenie.
  • Pomocny post
    #12 3808033
    mieciop
    Poziom 18  
    Ocena: 106
    Jeśli zakończyłeś remont mieszkania, to nie ma co kuć sciany od nowa.
    Przewód 1.5 mm wytrzyma obciążenia tv, żelazko i nawet grzejnik przenośny.Ważne są mocne połączenia w puszkach instalacyjnych,
    może trzeba zainwestować i kupić polecane wago.
    Poz. Miecio

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem prawidłowego rozdzielenia prądu w mieszkaniu po wymianie instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Autor pytał o sposób łączenia przewodów w puszce – czy stosować połączenia na skrętkę, czy na zaciski. Zalecano stosowanie połączeń na zaciskach, szczególnie złączek instalacyjnych Wago, które są szybkie, wygodne i niezawodne. Podkreślono, że przewody do gniazdek powinny mieć przekrój 2,5 mm², a do oświetlenia 1,5 mm², niezależnie od planowanego obciążenia, ze względu na bezpieczeństwo i wymagania zabezpieczeń. Nie powinno się łączyć przewodów o różnych przekrojach bez odpowiedniego zabezpieczenia. W przypadku istniejącego przewodu 1,5 mm² do gniazdek, można go używać do urządzeń o niskim poborze mocy (telewizory, lampki), ale zaleca się wymianę na 2,5 mm², aby uniknąć ryzyka przeciążenia i zwarcia. Połączenia w puszkach powinny być solidne, a stosowanie złączek Wago jest rekomendowane. Wątpliwości dotyczące rozdzielenia prądu i doboru przewodów wynikają z różnic w zaleceniach elektryków oraz wymagań norm instalacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA