logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić prąd w piwnicy – podłączenie gniazdka do istniejącej instalacji

loony93 03 Lut 2008 22:48 3171 17
  • #1 4767796
    loony93
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Chcę roździelić prąd w mojej piwnicy - idzie jeden kabel który jest podłączony pod żarówkę (razem z oprawką itp.) i chcę zamontować jakąś kostkę czy coś żeby poprowadzić drugi kabel do gniazdka.

Jak to zrobić i co mi będzie potrzebne ? Chciałbym to kupić w Internecie bo kompletnie nie mam czasu. Proszę o pomoc i linki.

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • Pomocny post
    #2 4767823
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Ale przecież sam sobie napisałeś co potrzebujesz.
    Ale żeby nie było to napiszę.
    http://www.belmeb.pl/fx_partner/product_info.php?products_id=12615
    kabel, puszka w której schowasz kostke.
    Ale taka jeszcze uwaga, niepowinno sie łączyć światła i gniazdek pod jedno. Przynajmniej tak twierdzi mój Tata elektryk.

Pozdrawiam
  • #3 4767828
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 137
    Najprościej ( bo nie masz czasu) to poprosić znajomego elektryka (on będzie miał potrzebne rzeczy i nie musisz szukać i kupować ( a transport tych rzeczy też kosztuje). Jeśli nie wiesz co jest potrzebne to raczej tez tego nie zrobisz co przemawia za zatrudnieniem kogoś kto wie.
    Dlatego też to jest chyba najprostsze rozwiązanie.

Dodano po 3 [minuty]:

Ale w piwnicy można już tak uproscić bo bez światła nie bedzie przecież wiercił , czy coś innego.
    Po za tym można jeden przewód "O" wziąć z oprawki a drugi "faze" z wyłącznika oświetlenia.
  • #4 4767857
    loony93
    Poziom 15  
    Ok, chodziło mi głównie o link gdzie mogę takie coś w necie dostać i proszę nie posądzać mnie o kradzież, ponieważ skoro się nie wie na jakich zasadach funkcjonuje moja wspólnota mieszkaniowa proszę się nie wypowiadać i nie raportować - to do pewnej osoby.

Dzięki za link, ale nie ma innych sklepów ? Ten mi coś woooolno działa ;/ :(

Dodano po 2 [minuty]:

btw. to gdzie dostanę "na necie" puszkę ?
  • #5 4767875
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Idź do Praktikera/obi czy czegoś podobnego i tam wyszystko znajdziesz.
    Ponieważ kupując na internecie przepłacisz za przesyłke.

Pozdrawiam
  • #6 4767885
    adams987
    Poziom 35  
    Jeśli kupisz w jednym internetowym to jeszcze koszt transportu rozłoży sie , ale w dwóch lub wiecej to zapuszkę dasz 3zł a przesyłka 10zł. BEZ sensu.
  • #7 4767888
    loony93
    Poziom 15  
    Więc właśnie pytam o sklep w którym dostanę to i owo.
  • #8 4767890
    adams987
    Poziom 35  
    Sprawa jest prosta, zrób jak Ci napisałem i masz problem z głowy, każdy elektryk ma takie rzeczy w domu.
  • #9 4769158
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Jeżeli mieszkasz w bloku....
    Czesto w blokach oświetlenie w piwnicy idzie rtyczałtem.(poza licznikiem)
    Jeżeli sąsiedzi zobaczą,że masz gniazdko to możesz mieć kłopoty.
    U siebie w domu możesz robic.
    Kiedyś w sklepach można było kupić t.zw. złodziejkę.
    Taka przejściówka wkręcana oprawkę i żarówkę.
    W przejściówce były dwa gniazdka.
  • #10 4769458
    loony93
    Poziom 15  
    O to to.. widziałem taką złodziejkę u sąsiada akurat ;P
    Ale chyba jej juz nie dostane nigdzie ;>
  • #11 4769640
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    allegro, w wyszukiwarce wpisz złodziejka
  • #12 4769789
    staszeks
    Poziom 27  
    Tylko z pełną świadomością,że w takiej złodziejce brak przewodu ochronnego. :!::!::!:
  • #13 4769951
    loony93
    Poziom 15  
    Właśnie oto chodzi ;/ :( czyli nici z podłączenia komputera do takiej złączki ;P ?
  • #14 4770014
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    loony93 napisał:
    O to to.. widziałem taką złodziejkę u sąsiada akurat ;P
    Ale chyba jej już nie dostane nigdzie ;>

Witam.
    Ja ilekroć jestem na targu, to prawie zawsze widziałem takie coś u Rumunów. Nawet kupiłem przed świętami żeby podłączyć lampki przed budynkiem w miejsce żarówki. Zapłaciłem 3 zł.
    Pozdrawiam.
  • #15 4770045
    staszeks
    Poziom 27  
    Najlepsza rada to chyba jednak poprosić elektryka,na miejsce.,tak jak to już radzili koledzy.
    W piwnicy jednak byłaby wskazana jakas ochrona przeciwporażeniowa.
  • #16 4770074
    adams987
    Poziom 35  
    W lampie może być ochronny i zero a z wyłącznika bierzesz faze , tylko jak nie masz o tym pojęcia to tylko elektryk, który kawałek przewodu i puszkę ma razem z narzędziami w skrzynce.
  • #17 4770230
    loony93
    Poziom 15  
    A nie ma w necie jakichs tutoriali ? Wolałbym zrobić to sam
  • #18 4770575
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1062
    Witam.
    Najlepiej było by podłączyć gniazdo do puszki do której idą przewody od włącznika oraz żarówki. Tam będzie prawdopodobnie i neutralny (zero) i linia (faza).
    Skoro to jest instalacja oświetleniowa, to pewnie jest dwu przewodowa, i nie ma przewodu ochronnego. Jeśli w budynku jest instalacja TN-C, tak zwane zerowanie, to też musiał byś tak podłączyć gniazdo (czyli bolec ochronny łączy się razem z zerem. Ale to jest stary system którego obecnie nie wolno stosować.
    Jeśli jest system TN-S, to masz 3 przewody w puszce (linia, neutralny i ochronny) i do tego podłączasz gniazdo.
    Natomiast jeśli jest system TN-S, a do puszki idzie instalacja dwu przewodowa (co nie powinno mieć miejsca, ale się zdarza w przypadku instalacji oświetleniowych), to jest kłopot.

Pobieranie energii w piwnicach budynków wielorodzinnych na wspólnym opomiarowaniu (rozliczenie ryczałtowe) do innych celów niż oświetlenie jest nie legalne.
    Nie wiem na jakich zasadach funkcjonuje ta wspólnota mieszkaniowa, bo z tego co przeczytałem w twoim poście na początku, wynika że takie działanie w twojej wspólnocie jest legalne. Oby tak było.
    Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat rozdzielenia prądu w piwnicy poprzez podłączenie gniazdka do istniejącej instalacji oświetleniowej. Zwrócono uwagę, że łączenie obwodów światła i gniazdek jest niezalecane i może być niezgodne z przepisami, zwłaszcza w budynkach wielorodzinnych, gdzie instalacje piwniczne często są rozliczane ryczałtowo. Zalecane jest użycie puszki instalacyjnej do rozdzielenia przewodów oraz zastosowanie odpowiednich kabli. Wskazano, że instalacja oświetleniowa może być dwuprzewodowa (bez przewodu ochronnego) lub trójprzewodowa (z przewodem ochronnym), co wpływa na sposób podłączenia gniazdka. Podkreślono konieczność ochrony przeciwporażeniowej i znajomości systemu instalacji (TN-C lub TN-S). Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest zatrudnienie elektryka, który posiada odpowiednie narzędzia i materiały. Wspomniano o tzw. "złodziejce" – przejściówce do oprawki żarówki z dwoma gniazdkami, jednak bez przewodu ochronnego, co ogranicza jej zastosowanie do urządzeń wymagających uziemienia. Poruszono kwestie zakupu elementów instalacyjnych, sugerując sklepy stacjonarne (np. Praktiker, OBI) ze względu na koszty przesyłki przy zakupach internetowych. Podano link do przykładowego produktu (kostka elektryczna) oraz wskazano możliwość znalezienia "złodziejki" na Allegro. Wskazano, że samodzielne wykonanie instalacji wymaga wiedzy i ostrożności, a w internecie można znaleźć tutoriale, jednak zalecane jest wsparcie fachowca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA