logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WRT54GP2 i Welland ME-740AN - jak poprawić transfery przez router?

syrian 21 Kwi 2007 07:50 13175 50
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić transfery i opóźnienia dysku Welland ME-740AN podłączonego przez router WRT54GP2, skoro bez routera działa normalnie?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest adres MAC obudowy — w tej kieszeni występują problemy z niektórymi routerami i AP, bo część urządzeń interpretuje ją jak multicast; pomaga zmiana jednego bitu w MAC specjalnym narzędziem w DOS-ie, po czym zaczyna działać poprawnie po kablu i Wi‑Fi [#4901628][#5883862] Warto też wgrać nowszy firmware, bo użytkownicy zgłaszali lepszą współpracę po przejściu z v45 na v48/v49b1 [#5691735][#5749207] Jeśli po tych zmianach problem nadal występuje tylko za routerem, możliwa jest wada samej obudowy i wtedy pozostaje serwis [#4129093]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3806780
    syrian
    Poziom 11  
    Problem jest następujący :
    zakupiłem Welland ME-740AN i okazuje sie ze po konfiguracji pod router WRT54GP2, jest problem z transferami, objawia sie to tym ze dysk jest niby widziany (jako kolejne IP w lanie) a ma lagi kosmiczne.
    Podłączony na tych samych ustawieniach z pominięciem WRT54GP2, bezpośrednio do komputera lub przez zwykły switch niema problemów.

Czy ktos mógłby doradzić co jest źle ustawione w routerze? ze nie można normalnego połączenia uzyskać? Nie ma blokowanych żadnych portów ani ip

pozdrawiam
  • #2 4092171
    robcioj
    Poziom 11  
    Witam.

Rowniez jestem posiadaczem tej obudowy i rowniez mam problemy.
    Mam siec zbudowana nasteoujaco:
    Mam Fritza 7050 ktory ma wlaczony DHCP, w sieci mam Drayteka 2500, ktory jest AP-kiem. W drugim budynku mam Edimaxa, ktory jest clientem. Obudowa ma statyczny IP. I tak:
    - Widze bezproblemowo obudowe po podlaczeniu kablowym do Fritza lub Drayteka ( z lapka)
    - Widze obudowe berzprzewodowo gdy podlacze sie do Fritza ( z lapka)
    - Nie widze obudowy gdy podlacze sie bezprzewodowo do Drayteka ( z lapka)
    - Nie widze obudowy z AP-clienta

Po dlugich probach na pewno nie jest to problem portow, MAC'ow IP. Zmienialem sposob szyfrowania, na poczatku mialem WPA2 teraz mam WEP 128, nie probowalem 64. Aczkolwiek na Friztu przez ktorego lacze sie z lapka mam ustawione WPA2. Probowalem ustawic ftp tak aby byl widoczny na zewnatrz ale bezskutecznie. Porty mialem przekierowane wlasciwie- mialem testowego ftp'ka na lapku. Znalazlem w sieci, ze stosuja specjalny protokol, ktorego nie wszystkie routery obsluguja.
    Mialem kiedys duzo problemow z Linksysem i dlatego nie uzywam ich. Musialbys poszukac "czarnej listy routerow" dla tej obudowy. I jeszcze jedna rzecz. Sprobuj aktualizowac firmware. Ostatni znajdziesz na

Wyslalem maila do pomocy technicznej z FENu ale do dnia dzisiejszego nie otrzymalem odpowiedzi.
    Sensowna staje sie wytlumaczenie o braku wsparcia jakiegos protokolu lub specjalnych pakietow.
    Moze moje informacje w jakis sposob Tobie pomoga.
    Pozdrawiam
    Robert
  • #4 4271278
    inzynier73
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A u mnie śmiga obudowa dobrze z tym, że transfer przy kopiowaniu plików mam ok 95kb/s. No przecie z tego tak się nie da korzystać. Podłączone mam to do routera wifi D-link di524. Przy USB jest elegancko. Może ktoś ma jakieś pomysły co z tym zrobić ?
  • #5 4654242
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4850008
    marcelim
    Poziom 1  
    Witam kupiłem dwa dni temu obudowę Welland ME-740AN. Kupiłem ją od człowieka, który kupił ją dosłownie tydzień temu i mi sprzedał bo okazało się, że jego dysk to SATA.

Mam ogromy problem z podłączeniem dysku MAXTOR 7H500R0 500GB do tejże obudowy. Próbowałem włożyć do obudowy dysk sformatowany na FAT32 (za pomocą partition magic) oraz jako NTFS nic to nie pomogło próbowałem podłączać po USB i do komputera z Vistą i do komputera z XP. Nic. W XP system widzi że coś jest podłączone, może nawet rozpoznać urządzenie jako „USB Mass Storage Device” czasem nawet widzi model dysku podłączony ale nie potrafi niż z dyskiem zrobić. Przy próbie np. założenia katalogu wyświetla się komunikat „Urządzenie nie zostało odnalezione”.
    Na liście kompatybilności fen.pl http://www.fen.pl/index.php?go=2&act=3&fileid=5389&fenecom=1713eb4667c4d4fc46f88383d1b9552a&crc=a80487c41da9241e04dcae73c3962d21 wprawdzie nie znalazłem mojego dysku (jest model 6h500r0 a ja mam 7h500r0) czy wiecie coś na temat problemów z podłączeniem tego właśnie dysku? Czy fakt że dysk ma Interfejs Ultra ATA/133 nie powoduje problemów?

Próba sieciowego podłączenia wypadła prawie dobrze tzn zgłasza się w sieci, pobiera adres z serwera DHCP ale próba zalogowania się nie udała się. Standardowe hasło admin/admin niestety nie działa. Próbowałem zresetować wg zalecenia fen.pl (zwarte styki SW1 na 30 sek) ale to także nie pomagało.

Co ciekawe udało mi się wgrac nowy firmware (aplikacją przez sieć) o zgrozo nie zapytał o usera i hasło!!!. Czy jest jakiś inny standardowy user i hasło? A jak nie, to jak doprowadzić do tego by admin/admin zadziałał. Próbuje zalogować się z Visty i XP

Pozdrawiam,
    Marceli
  • #7 4855932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4899286
    Pecus
    Poziom 12  
    A ja wszystkim uzytkownikom tej obudowy moge sprezentowac: najnowszy firmware (zapewnia najwieksza mozliwa predkosc dysku (okolo 3,5MB/s - nie mylic z Megabitami :) ) i poprawia wspolprace z Vista.
    Oraz mojej wlasnej roboty: spolszczenie panelu zarzadzania. Poza samym spolszczeniem dodany jest graficzny wskaznik zajetosci dysku, ujednolicona szata graficzna i poprawiona struktura stron.
    Oba pliki laduje sie jako update firmware. Oczywiscie warto najpierw zaladowac nowy firmware i po restarcie spolszczenie.

P.-S. Firmware jest nie do konca najnowszy, bo ostatnio pojawila sie wersja 49 tyle ze poprawia tylko jakis blad w obsludze przez MacOS (ktory w miedzyczasie poprawilo juz apple), wiec nie wnosi nic - a ma jeszcze status bety, wiec nie umieszczam linku do niej.
  • #9 4901385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4901628
    Pecus
    Poziom 12  
    Firmware nie jest przerobiony, podalem link do oficjalnego firmware w wersji 48, a spolszczenie jest nakladka nie majaca wplywu na dzialanie sprzetu, bedzie chodzilo z kazda inna wersja firmware....
    Dziwne ze wiesza Ci router, bo wersja 48 jest uznawana za najlepsza. Problemy z niektorymi routerami byly (i sa) a wynikaja z numeru MAC obudowy, ktory powoduje ze niektore urzadzenia sieciowe uznaja ze transmituje ona dane w trybie multicast. Wystarczy ospowiednim narzedziem zmienic MAC obudowy i nagle (przykladowo), zaczyna ja widziec Xbox czy sieciowe odtwarzacze HD Ziova, ze o niektorych routerach i AP firmy D-Link nie wspomne.
  • #11 4902213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4908469
    Pecus
    Poziom 12  
    To dosc dziwny objaw.... Firmware do tych dysków składa sie z 3 całkowicie niezaleznych modułów.
    1. Loader
    2. firmware właściwy (z obsługą interfejsu WWW, ale bez plików interfejsu)
    3. Interfejs graficzny
    (moga takze byc integrowane w pojedynczym pliku 1+2+3 lub 1+2 - to co ściąga sie ze stron producentow to zintegrowane 1+2+3 rożniace się tylko interfejsem www, ktory kazdy producent robi samodzielnie, bo moduły 1 i 2 dostaje od producenta chipsetu)

Sam interfejs graficzny to wyłącznie pliki HTML i arkusze stylów - nie ma tam nic co może wpływać na działanie dysku (poza jednym plikiem HTML, ktory odpowiada za dzialanie windowsowego narzedzia do zarzadznia dyskiem - ale i to nie ma wplywu na samo dzialanie, tylko na zarządzanie). Kompiluje sie to specjalnym narzędziem, ktore też nie integruje tam zadnego kodu programu dla mikrokontrolera w obudowie.
    Tak wiec zmiana tego pliku nie moze wplywac na dzialanie samego dysku - jedyne co mozna w nim zepsuc, to tak namieszac w javaskrypcie lub w stukturze stron tak, ze nie da sie prawidlowo dyskiem zarzadzac. Ale dzialac bedzie tak samo!!!
    Jest dostępnych wiele wersji interfejsu WWW, i wiele osób na świecie je robi - nikt nie ma problemów - jesteś pierwszy...
  • #13 4909528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5001845
    hmarek
    Poziom 1  
    Witam,

Od kilku dni mam ME-740AN z dyskiem Seagate 320GB.
    U mnie w ogóle firmware z Twojej strony nie działa. Dostaję komunikat "Firmware upgrade failed".
    A jeśli chodzi o spolszczenie -świetne; ta panienka w tle trochę mało profesjonalnie wygląda, ale poza tym bardzo fajne!.

Mam jak chyba wszyscy problem z szybkością kopiowania danych.
    Moja kieszeń ma średnio takie transfery:
    SMB:
    - zapis ok.600KB/s
    - odczyt ok. 3MB/s
    FTP:
    - zapis: 3,2MB/s
    - odczyt: 4MB/s

Niestety na żadnym firmware nie udało mi się uzyskac na SMB przy zapisie więcej niż 700KB/s.
    Co dziwne, jak wyłączyłem w konfiguracji serwer FTP, to zapis SMB spadł do ok. 300KB/s.

Znacie może jakiś sposób na podniesienie tego transferu przy zapisie SMB?
    Chciałem używać tego dysku do robienia backupów z notebooka, ale przy tej predkości to porażka..

Pozdrawiam
    MArek
  • #15 5001901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5073925
    Pecus
    Poziom 12  
    Iiiii, ta lista kompatybilnosci, daaaawno nieaktualna, jakos testowalem to z piecioma roznymi dyskami (nie wystepujacymi na liscie) i wszystko chodzi bez klopotow. W tej chwili mam dwie takie obudowy, w jednaj nowy Seagate 500GB, a w drugiej Samsung 250GB.
    Akurat najczesciej zapisuje po FTP, protokol SMB sluzy u mnie glownie do odczytu, ale sobie sprawdzilem przed chwila transfer przy zapisie SMB - srednio jest okolo 900kB/s (firmware w wersji NAS-BASIC48, LOADER 69).
    Nie za szybko. Ja tez robie glownie backupy na tych dyskach, ale robie to po FTP. Jak wiadomo prot. SMB jest dosc nedzny, a dopiero wersja 2.0, ktora pojawila sie w Viscie SP1 zaczyna byc sensowna, no ale obudowa ma stara wersje.
    Dlatego preferuje FTP. Moge najwyzej polecic dobry, darmowy program do backupow, dzialajacy takze po FTP :) nazywa sie SyncBack.
    Sprawdze jeszcze dlaczego firmware z mojego downloadu sie nie laduje (moze cos sie uszkodzilo, bo ten plik ladowalem do swojej obudowy).
    No i w miedzyczasie poprawilem spolszczenie i wersje angielska takze, troszke dla swojej wygody (Jak sie ma dwa takie dyski, to warto wiedziec, ktorym sie zarzadza :) ). Pokazuje teraz stale nazwe sieciowa dysku, jego "oszukana" (to znaczy podawana przez producenta) pojemnosc, oraz maly wykresik zajetosci, a poza tym wymagane jest dwukrotne potwierdzenie przy kasowaniu folderu i przy potwierdzeniu przypomina nazwe tego folderu.
    No i dobrze dziala pod IE.
    Polecam: http://pecus.pigwa.net/pliki/landisk/
  • #17 5074936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5075700
    Pecus
    Poziom 12  
    Nie jest moim celem chwalenie sie, po prostu jak robie, cos, co moze sie komus przydac, to czasem pisze.
    To, ze u Ciebie nie chodzi i sie wiesza, nie oznacza ze nie chodzi u innych. Raczej stawiam, ze masz wadliwa obudowe (byly dwie wersje rozniace sie wersja kontrolera, mozna rozpoznac po innym ustawieniu dwoch zworek w srodku), z jedna z nich bywaja problemy i FEN nawet je wymienia.
    Ten firmware jest sciagniety z najlepszego serwisu zajmujacego sie m.in. obudowami na tym (i nowszych) chipsetach firmy RDC i jak dotychczas wszystkie wersje firmware z tego miejsca chodza doskonale. Wersja 49 byla tez tam opisywana i jako nie do konca przetestowana beta nie jest nawet publikowana.
    U mnie chodzi bez problemu 24h/dobe od roku na jednej, a od miesiaca na dwoch obudowach i NIGDY nic sie nie zawiesilo (podziwiam w sumie stabilnosc tego firmware).

Tak wiec, zamiast krytykowac, sprawdz moze, czy Twoja obudowa nie nadaje sie przypadkiem do serwisu, bo ja zanim cos upublicznie dokladnie i wielokrotnie to sprawdzam.
  • #19 5076879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5077163
    Pecus
    Poziom 12  
    Ciekawostka to to, ze modul "kernel" w firmware Wellanda jest IDENTYCZNY z dokladnoscia do bajtu z modulem "kernal" w innych firmwareach (porownalem dzis). Roznia sie one tylko czescia "webinterface" oraz nazwa w naglowku loadera (a Welland nie ma nawet nazwy "welland" w tym miejscu, tylko nazwe innego producenta :).
    Poza tym modul "webinterface" z moich plikow dziala tak samo dobrze na firmware Wellanda.

Dodam jeszcze ze ladowalem juz najrozniejsze firmware (zgodne z chipsetem) do tej obudowy i NIGDY nie mialem niepokojacych objawow o ktorych piszesz. Problemem byl na poczatku router D-link (ale to na kazdym firmware), no i to ze czesc tych obudow ma adres MAC multicastowy (ale wystarczyla zmiana MAC obudowy).
    Tak wiec jesli masz z nia problemy z podanym przeze mnie firmware, to poszukaj bledu gdzies indziej.
    Ja mam dwie, a znajomych (i ludzi z netu) uzywajacych tego firmware zanam ponad 10. I nikt nie ma problemow - jestes jedyny, a skoro tak to z 90% prawdopodobienstwem problem jest u Ciebie.

P.-S. Wprowadzilem mala poprawke do webinterfaceow - poprawia zle wyswietlanie paska zajetosci dysku w Operze w przypadku prawie pustego dysku. Jast u mnie na serwerze - zastapilo stare wersje.

P.-S.2 - Oczywiscie dziala doskonale takze z firmware wellandu - czego nieomieszkalem przetestowac, meczac dysk przez ponad tydzien. No ale to to samo firmware :)
  • #21 5608121
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6433
    Przepraszam za odkopanie tematu - mnie męczy inny problem - pula portów dla trybu PASSIVE FTP oraz ew. możliwość określenia zewnętrznego IP dla serwera FTP, masz jakieś informacje na ten temat?

Mam poważne problemy z dostępem do tego dysku z Internetu, jeśli nie jest w DMZ, poza tym zawsze odpowiada w poleceniach ftp lokalnym IP i wiele klientów sobie z tym nie radzi.
  • #22 5613943
    helmens
    Poziom 1  
    Witam serdecznie
    Bardzo prosze o pomoc
    wiem ze temat juz wyciszony ale chciałbym sie podłączyć z pytaniem
    mam identyczna obudowę i ostatnią wersję firmware (dzięki niej działa mi wreszci eprzyzwoicie SMB)
    Zaznaczam ze jestem zielony w tych sprawach ale niestety za nic w świecie przy połączeniu FTP nie moge wyswietlać, kopiować i tworzyc plików i folderów zawierajacych polskie znaki!

Niby instrukcja o tym nawet wspomina czego sprzedawca nie miał mi przyjemnosci poiwedziec przy zakupie.
    Zanim za pomocą przesyłki kurierskiej strzele mu ta obudową w twarz chciałem sie zapytać czy może jest jakieś rozwiązanie mojego problemu

z góry bardzo dzięuję za pomoc
  • #23 5615050
    tzok
    Najnowszą wersję czyli?
    Oficjalna: core 48 loader 69
    Beta: core 49 loader 69

Na próbę spod FileZilli utworzyłem katalog o nazwie "Źdźbło" i widać go zarówno przez FTP jak i SMB, choć przez FTP w momencie wejścia do tego katalogu pojawia się też katalog o analogicznej nazwie tylko z "krzaczkami" w miejsce polskich znaków, pod Total Commanderem rózwnież nie ma z tym problemów (nawet bez efektu ubocznego jak w FZ).

Działa ok, zarówno na v48 jak i v49b1.

Albo masz wybraną niewłaściwą stronę kodową w konfiguracji NETDisk, albo twój klient FTP ma problemy z polskimi znakami w nazwach plików/katalogów.
  • #24 5615723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 5657461
    pragmatyk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

przepraszam za kolejne odświeżanie tematu.
    Również posiadam tę obudowę - w środku Seagate 80GB.
    Welland podłączony jest do Linksysa WRTP54G.
    Firmware v 48 loader 69

Problem - po podłączeniu do PC przy pomocy dołączonego kable USB powoduje reset komputera.

Zależało mi na podłączeniu właśnie w ten sposób gdyż niechcący skasowałem jedno konto ftp przy pomocy firmware'u co spowodowało też fizyczne skasowanie katalogu. Chciałbym odpalić jakiś soft do odzyskania danych, ale wszystkie jakie posiadam muszą widziać dysk jako napęd.

Jest co prawda soft fenu, za pomocą którego można podłączyć dane konto jako dysk, problem w tym, że akurat to konto, które chcę odzyskać jest skasowane.

Podumowując - pytania:
    1. Czy mieliście podobny problem z resetem po podłączeniu przez USB?
    2. Czy znacie jakiś inny sposób na odzyskanie danych po sieci?
  • #26 5657660
    tzok
    1. Nie
    1. Nie
    Wyjmij dysk z obudowy i podłącz go do komputera, to jedyna słuszna metoda w przypadku odzyskiwania danych.

Nie wiem też o jakim sofcie FENu mówisz... konto można mapować udostępnione katalogi jako dyski w systemie, żadnego softu do tego nie potrzeba, to jest NAS, a nie NDAS.

Obecnie używam firmware NAS-BASIC49B1, LOADER 69
  • #27 5657909
    pragmatyk
    Poziom 10  
    No właśnie o tym sofcie mówię, który mapuje konta jako dyski.
    nazywa się landisk_wtools
    i jak już wyżej napisałem skasowanego konta w ten sposób nie podmapuję :(

Dzięki za odpowiedź, ale zbyt wiele mi nie dała bo to dość oczywisty sposób, który i tak nie wyeliminuje problemu z USB, po którym w moim przypadku powinno prawdopodobnie pójść szybciej wszelkie przegrywanie danych.
  • #28 5657994
    tzok
    Na pewno szybciej pójdzie jak podłączysz do IDE niż po USB i to dużo szybciej.
    Co do USB to raczej masz problem z komputerem, ew. nie jest uziemiony (jak podłączysz dysk do komputera przed włączeniem komputera to powinno być ok).

P.S.
    Na myśl by mi nie przyszło, żeby mapować dyski sieciowe przy pomocy jakiegoś dodatkowego softu, Windows sobie z tym świetnie radzi.

Ale tak na marginesie - usunięcie konta FTP nie powoduje skasowania folderu, no chyba że w liście Folder List klikniesz Delete...
    Skasowany folder odzyska Ci każdy program typu undelete, a nawet samemu możesz go odzyskać przy pomocy edytora dyskowego, wszak to FAT32.

W razie problemów zajrzyj do działu odzyskiwanie danych.
  • #29 5658071
    pragmatyk
    Poziom 10  
    ...no właśnie tak niefrasobliwie kliknąłem...

dzięki za naprowadzenie - pokombinuję z tym uziemieniem
  • #30 5682609
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    mam taką obudowę i inny router, a objawy podobne. Zauważyłem też że po ustawieniu wyłączenia dysku po godzinie nie rusza ponownie przez router(wifi), po lanie jest ok.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niskimi transferami i opóźnieniami przy korzystaniu z obudowy sieciowej Welland ME-740AN podłączonej do routera Linksys WRT54GP2 wynika najczęściej z niekompatybilności firmware obudowy oraz specyficznych ustawień sieciowych routera. Dysk jest widoczny w sieci LAN, ale transfery są bardzo niskie lub występują lagi, podczas gdy podłączenie bezpośrednie lub przez zwykły switch działa poprawnie. W dyskusji wskazano, że firmware ME-740AN ma kilka wersji, z których najnowsze (np. v48, v49b1, v49b2) poprawiają stabilność i prędkość transferów, choć niektóre wersje beta mogą powodować zawieszanie się urządzenia. Problemem może być także adres MAC obudowy, który w niektórych egzemplarzach jest ustawiony jako multicastowy, co powoduje problemy z rozpoznawaniem urządzenia przez routery i inne urządzenia sieciowe (np. Xbox). Zaleca się zmianę bitu multicastowego w adresie MAC obudowy za pomocą specjalnego narzędzia DOS, co poprawia kompatybilność i stabilność połączenia zarówno po kablu, jak i WiFi. Warto również zwrócić uwagę na konfigurację routera, wyłączenie trybów izolacji klientów WiFi (AP client isolation) oraz poprawne ustawienie stref zaufanych w firewallu. Transfery SMB są z natury wolniejsze, a FTP jest preferowany do backupów i kopiowania plików, osiągając wyższe prędkości. Problemy z polskimi znakami w nazwach plików można rozwiązać przez zmianę kodowania na CP1250 w ustawieniach klienta FTP i firmware. W przypadku problemów z USB (np. reset komputera) zaleca się podłączenie dysku bezpośrednio do komputera przez IDE. Firmware można aktualizować z oficjalnych źródeł, a spolszczenie panelu zarządzania jest dostępne jako nakładka bez wpływu na działanie urządzenia. Współpraca z systemem Windows Vista bywa problematyczna, szczególnie z nowszymi wersjami firmware, dlatego niektórzy użytkownicy rekomendują pozostanie przy wersji 49b1 lub 48. W przypadku problemów z DHCP i odnowieniem adresu IP po restarcie routera, konieczne może być restartowanie obudowy. Ogólnie, poprawa transferów i stabilności wymaga aktualizacji firmware, zmiany adresu MAC obudowy oraz odpowiedniej konfiguracji routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA