logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PW 9013. Które to tranzystory sterownicze do tranzystorów mocy?

gregii123 21 Kwi 2007 20:54 2470 7
REKLAMA
  • #1 3808838
    gregii123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam od kolegi wzmacniacz pw 9013 unitry które to tranzystory sterownicze do tranzystorów mocy??? Chyba końcowe tr.mocy padły a przy okazji wymienie do sterowania nimi bo pewnie się też zjarały...

SORRY ZA PISMO ALE TAK SIE MI SZYbKO PISZE...
  • REKLAMA
  • #2 3808936
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Zanim coś wymienisz to może najpierw sprawdź co jest padnięte? :)
    o ile dobrze pamiętam to sterujące są to BD139 i BD140
    a tak w ogóle to wiesz co się stało, jak sie zachowuje wzmacniacz itd. może coś byś opisał.

PS to może pisz wolniej? :)
  • REKLAMA
  • #3 3809310
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    dołączam się do postu gregxp zdecydowanie łatwiej będzie nam łatwiej Ci pomóc :) pytania pomocnicze:
    masz schemat do tego wzmacniacza?
    robiłeś już jakieś konstrukcje że bierzesz sie za naprawę?
    zazwyczaj jeśli padają tranzystory sterujące to padają tr.Mocy :) musisz najpierw określić na jakim jesteś poziomie :D i nie bój się pytać nawet o banalne sprawy :D ale i tak na pewno ktoś napisze żebyś to oddał komuś innemu do naprawy :) ale może nie będzie tak źle :) a wiec czekamy na informacje POZDRAWIAM Kuczuś :)
  • REKLAMA
  • #4 3810930
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Podaję oznaczenia tranzystorów (na podstawie schematu PW-9010):
    - tranzystory mocy T113, T114 (drugi kanał ma numerację 2...)
    - tranzystory sterujące T111, T112.
    Zaleca się montować tranzystory dobierane w pary, zwłaszcza przy forsownej
    pracy wzmacniacza. Tranzystorów BDP395(396) nie produkuje się już,
    i należy używać zamienników 2N6488(6491) lub BD911(912).
    Zalecam też wymianę tranzystorów wzmacniacza różnicowego T106, T107.
  • #5 3814727
    gregii123
    Poziom 12  
    Schemat już mam. tranzystory mocy to 2N6488i 2N6491
    Wiem że pali bezpieczniki.I że tranzystory mocy są spalone.Niewiem dokładnie co się z nim stało(z wzmacniaczem)bo mam go od kolegi który usuną podkładki z pod tranzystorów i przy włańczaniu poszły bezpieczniki.Wg mnie to tr. mocy są padnięte..

A jak mam odlutowane tranzystory to jak zamiast bezpiecznikó wsadzam drót to strasznie grzeją się rezystory: r256 r156 i r 158 a jak są tranzystory to aż sie z nich dymi.
  • #6 3814748
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    gregii123 napisał:

A jak mam odlutowane tranzystory to jak zamiast bezpiecznikó wsadzam drót to strasznie grzeją się rezystory: r256 r156 i r 158 a jak są tranzystory to aż sie z nich dymi.
    No i co to Cie dziwi?Wiesz o tym ze bezpiecznikow nie zastepuje sie drutem?!!
  • REKLAMA
  • #7 3814828
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    no a wiec tak:
    jakbyś był moim bratek to masz wrąbane za dawanie druta zamiast bezpieczników...LUDZIE... czy Wy musicie naprawdę widzieć lecący 10 metrów tranzystor żeby być pewnym że to On zawinił ? a więc tak na spokojnie! kup sobie rezystory ok 40 ohm 5/10 W i jak będziesz je miał :D to możemy się dalej brać za naprawe:) puźnej wyjaśnie bo musze isć pozdro
    EDIT: schemat czyli podstawa>>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=25194
    ustaw potencjometr montarzowy służjący do regualacji prądu spoczynkowego w pozycji środkowej a następnie :
    wylutuj wszystkie tranzystory i sprawdź je miernikiem za pomocą testera do diód :) to raczej chyba wiesz jak się robie? i że Ci wskaze czy tranzystor nie jest przebity ale bez podkłądek izolujących od radiatora to na 99% jest większość przebita;)
    ja już bedziesz wiedział które tranzystory do wymiany to wymień :) ale nie lutuj tych 2n.../bd911,bd912 czyli końcowych tranzystorów mocy
    oczywiscie wlutowane SPRAWNE tranzystory z wzmacniacza różnicowego (te tranzystory dwa połaczone razem emiterami bc416C takie w mniejszej obudowie)
    oraz tranzystory sterujące tranzystorami mocy bd139/140
    i przed tym wylutuj jeden koniec diody zenera i sprawdź testerem do diód :) no więc jak jest wszystko sprawne ładnie bez zimnych lutów wlutowane (przypominam że tranzystory mocy nadal leżą w pudełeczku nie wlutowane!)
    no i teraz by sprawdzić poprawność działania samego wzmacniacza bez stopnia mocy :
    by nie wypalic znowu tych tranzystorów nowych : bierzesz te dwa rezystory co kazałem kupić ok 40 ohm koniecznie 5W bądź wyżej no i wlutowujesz w gałęzie zasilania zaraz za mostkiem je :) chyba że masz tam na tych gałęziach bezpieczniki to możesz je wstawić zamiast nich ! oczywiście jedna sztuka na gałąź dodatnią i druga na ujemną:)
    teraz pozostaje Ci : odłączyć sygnał oraz odłączyć głośnik i włączyć zasilanie i sprawdzić :
    1.) jakie napięcie występuje na zaciskach głośnika dopuszczalne napięcie w granicach 50mv czym mniej tym lepiej :) ale napisz ile wynosiło ;)
    2.) czy rezystory te ok 40 ohm nie grzeją się :)
    jeśli te obie rzeczy będą prawidłowe :) to wyłącz wzmacniacz :) rozładuj kondensatory filtrujące najlepiej żarówką przykładasz równolegle do plusa i minusa kabelki z podłączoną żarówką ja używam (MARSO) 230V/ 70W
    tak na wypadek z 5 sekund przytrzymaj tak:)
    i przystąp do wlutowania tranzystorów końcowych :)zachowaj odpowiednie wyprowadzenia Bramka/Kolektor/Emiter no i potem znowu włącz wzmacniacz i sprawdź napięcie na wyjściu :) w granicach 0V jeśli będzie wszystko w normie :D podłącz sygnał na wejście oraz głośnik na wyjście no i już powinnien wydobywać z siebie jakiś dźwięk :) teraz się troche uspokuj bo jak będzie działało to emocje wezmą góre :)
    jeśli będzie działało to odłącz:D uspokuj swoje podniecenie :) i bierz się za regulacje prądu spoczynkowego :) który możesz także określić poprzez:
    mierzenie spadku napięcia na dodatniej gałęzi na tym rezystorze 40 ohm :)czyli przed rezystorem kabelek a miernika i za rezystorem kabelek i liczysz tak : napięcie np. 1,000 V podzielić przez 40 (bo taka jest rezystancja tego rezystora ) i to się równa prąd jaki masz ustawiony ;) mnożysz razy 1000 i wychodzi Ci prąd spoczynkowy w mA nie zapomnij że muszą być jednostki układu Si czyli nie 900mV tylko 0,9 V :D no czyli wzór prawo ohma się kłania :
    I=U/R :)
    no i prąd spoczynkowy ustaw tak na 40/ 50mA :) najlepiej to w exelu liczyć :) że piszesz sobie wzór w komórkach i podstawiasz tylko napięcie jakie masz i już masz prąd :) usprawnia to życie ;) no jak już będzie wszystko w porządku odlutuj te duże rezystory włóż bezpieczniki i ":HUUUJAL ZDRÓW:"
    pozdrawiam :D mam nadzieje że jasno wyjaśniłem i zechcesz to przeczytać:D pozdrawiam 16nastoLetni Kuczuś dzieczący od niedawna tą wiedzę pozdrawiam :)

EDIT:
    jak będziesz coś nowego wiedział to daj znać pozdro pozdro
  • #8 3816506
    gregii123
    Poziom 12  
    Ok dzięki za te upomnienia ale musicie mi wybaczyś bo mam dopiero 15 lat i sie staram nie popełnia błędów.

Dzięki Kuczuś za informacje napewno sie przydadzą teraz jeszcze musze kupic te rezystory i tranzystory a to morze jakiś czas potrwac bo u mnie nie ma elektronicznego i sie musze wybrac do wiekszego miasta.

Jeszcze raz dzięki.Zrobie jak mi pisałeś i jak bedzie działą albo nie bedzie działac to napewno napisze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz PW 9013 Unitry ma uszkodzone tranzystory mocy, prawdopodobnie 2N6488 i 2N6491, które wymagają wymiany wraz z tranzystorami sterującymi. Tranzystory sterujące to najczęściej BD139 i BD140 lub odpowiedniki z serii BD911/BD912 jako zamienniki dla wycofanych BDP395/396. Zaleca się wymianę także tranzystorów wzmacniacza różnicowego (np. T106, T107). Przed wymianą należy dokładnie sprawdzić uszkodzone elementy miernikiem i unikać zastępowania bezpieczników drutem, co może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Warto stosować rezystory o odpowiedniej mocy (np. 40 Ω, 5/10 W) do testów. Schemat wzmacniacza jest dostępny i pomocny przy diagnozie. Wymiana powinna być przeprowadzona ostrożnie, z doborem par tranzystorów, aby zapewnić stabilną pracę urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA