logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada M700 - dioda miga 8 razy, laptop nie uruchamia się

bodzio38 22 Kwi 2007 14:28 3675 10
REKLAMA
  • #1 3810599
    bodzio38
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Mam problem z tym laptopem. Po włączeniu kontrolka od twardego dysku (pierwsza z lewej) świeci się bardzo słabo a dioda ładowania baterii (pomarańczowa) mryga 8 razy. Nic więcej się nie dzieje. Laptop zachowuje się tak samo baterią i bez nie ważne czy jest podłączona ładowarka czy nie. Ledowy wskaźnik na baterii pokazuje że jest pełna. Dodam tylko że wcześniej podłączałem go do stacji dokująceji odłączałem (w sumie nie wiem czy na włączonym komputerze można go tak podłączac i odłączać). Ktoś może wie z czym jest problem albo gdzie znajdę te kody błędów?

Z góry wielkie dzięki Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 3812294
    bodzio38
    Poziom 13  
    ...prawdopodobnie uszkodził się moduł regulatora napięcia jakby ktoś był ciekawy. Ale widzę że nikt nic nie wie albo nie chce napisać...
  • REKLAMA
  • #3 4063771
    pazunostra
    Poziom 2  
    właśnie mi wysiadła moja armada m700 i objawia się to tak samo jak u kolegi
    lampka od baterii miga 8 razy a komp nie startuje
    czy ktoś wie już co jest przyczyną takiego zachowania?
  • #4 4066083
    bodzio38
    Poziom 13  
    Ja dalej nie naprawiłem tego laptopa, pożyczyłem baterię od brata i jest tak samo, ostatnio już wogóle nie mogę go włączyć a kiedyś działo sie to sporadycznie. Wtedy pomagało podniesienie klawiatury i chwilowe odłączenie jednej z wtyczek przetwornicy, teraz już mogiła nie wstaje. W Szczecinie w SCS wymiana przetwornicy ok. 150zł, na allegro ostatnio też ich nie widuję ale trzeba zwrócić uwagę do jakiego jest procesora. Te od 600Mhz i 700Mhz są inne niż od 400Mhz.
    Jak uda ci się coś zdziałać to napisz, będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Krzysiek
  • REKLAMA
  • #5 4076564
    pazunostra
    Poziom 2  
    u mnie po kilkudziesieciu probach w koncu zaczal sie wlaczac
    przez kilka dni wlaczal sie bez problemu i znowu padl
    teraz chyba juz sie nie wlaczy :/
  • #6 4671131
    gwala
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    regulator napięcia do wymiany SPS: 135220-001
  • REKLAMA
  • #7 4672927
    MichaleX_cX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki sam problem z moją Armadą - nie startuje. Czy był ktoś by w stanie przybliżyć sposób naprawy / czy wymiany uszkodzonego elementu.

Pozdrawiam
  • #8 4883643
    slawson3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.Ja też mam podobny problem.Na poczatku armada m700 pracowała bez problemów na zasilaczu i na baterii pózniejnie chciała się uruchamiać na baterii ale pozaładowaniu systemu pracowała na baterii ale obecnie nie chce sie uruchamiać wogóle miga dioda od bateriii nie startuje. Trzeba wymienić reg. napiecia czy można wymienić jakiś element na płytce może później wkleję zdjęcię.Pomocy
    Pozdrawiam
  • #9 4907552
    slawson3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam ponownie.Po polutowaniu diod i tranzystorów na module zasilania i po minimalnym wygięciu drucików z płyty głównej tych które wchodzą w ten moduł laptop zaczął ponownie pracować . Jak widać nie trzeba zawsze wymieniać modułu czasami trzeba uzuc szarych komórek . Pozdrawiam
  • #10 5422977
    rolf5555
    Poziom 11  
    mam ten sam problem tylko ze mam inny reg napiecia mianowicie sps 171803-001
  • #11 6134786
    e55
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    u mnie to samo proszę o informacje może ktoś coś wie

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Armada M700 nie uruchamia się, a dioda ładowania baterii miga 8 razy, co wskazuje na problem z modułem regulatora napięcia. Objawy obejmują słabe świecenie kontrolki dysku twardego oraz brak reakcji na podłączenie ładowarki lub użycie baterii. Użytkownicy potwierdzają, że problem jest powszechny i związany z uszkodzeniem modułu przetwornicy napięcia, który wymaga wymiany lub naprawy. Wymiana regulatora napięcia (SPS: 135220-001 lub SPS: 171803-001 w zależności od wersji procesora) jest rekomendowanym rozwiązaniem. Czasami możliwe jest przywrócenie działania przez polutowanie diod i tranzystorów na module zasilania oraz poprawienie połączeń z płytą główną. Wymiana modułu w serwisie kosztuje około 150 zł. Problem pojawia się niezależnie od stanu baterii i ładowarki oraz może być związany z nieprawidłowym podłączaniem do stacji dokującej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA