logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Monacor PA-5240 i niechciane radio w tle

chomikx 23 Kwi 2007 10:30 2073 10
REKLAMA
  • #1 3813022
    chomikx
    Poziom 2  
    Witam
    Poszukuję rozwiązania takiego problemu.
    Zamontowane jest nagłośnienie konferencyjne w jednym urzędzie. Oparte jest wyłącznie na sprzęcie Monacor. (wzmacniacz PA-5240). Do niego podłączone są 3 mikrofony przewodowe (przewodami symetrycznymi) i jeden bezprzewodowy.
    Jeden z kabli od mikrofonu robi za antenę i w tle słychać radio (konkretnie RMF). Jak pozbyć się tego radia?
    To, że jest to wina tego kabla wywnioskowałem z tego, że jak go odepnę od wzmacniacza to radio milknie. Nie ma znaczenia czy mikrofon na jego końcu jest włączony czy nie. Ma za to znaczenie jak kabel leży (jak ruszam kablem to raz gra ciszej raz głośniej). Odbiornik mikrofonu bezprzewodowego też nie jest przyczyną bo jak go wyłączę to dalej radio gra.
    Jakieś pół kilometra od tej instalacji jest nadajnik RMF, w serwisie Monacora mi powiedzieli, że to pewnie to jest przyczyną i że się niewiele da z tym zrobić. Ale przecież nie zostawię im radia na konferencje.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3813092
    koltech
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Próbowałeś wymienić kabel mikrofonowy. Jeśli to nie pomoże zablokuj wejście kondensatorem rzędu 100pF.
  • REKLAMA
  • #3 3813233
    chomikx
    Poziom 2  
    Nie wymieniałem kabla. Myślałem tylko o jego skróceniu. Ale wydaje mi się raczej niemożliwe, że z długością kabla trafiłem właśnie w długość anteny UKF (a raczej wielokrotności anteny) i to konkretnej stacji.
    A powiedz mi co ten kondensator miałby dać (chciałbym to zrozumieć) i gdzie go podłączyć, tzn. pod które kable, bo są trzy.
  • #4 3813280
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Daj dwa jednakowe kondensatory 22pF.
    Jeden między styk 1 i 2 a drugi miedzy 1 i 3.
    Jeśli nie pomoże, to daj jeden między 2 i 3.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3813558
    IZOLA127
    Poziom 2  
    mam wrażenie że kondensator ma być 4,7nF
    na każdym wejściu i jeżeli końcowka jest osobno
    też trzeba wejście zablokować takim kondensatorem,
    taka pojemność nic nie zmieni w barwie tonu
  • #6 3813797
    koltech
    Poziom 16  
    Dalej podtrzymuje że wartość kondensatorów powinna być w okolicy 100p. W załączeniu kawałek schematu wzmacniacza Kenwood (Taki miałem pod ręką).

Pozdrawiam

Wzmacniacz Monacor PA-5240 i niechciane radio w tle

Cytat:
    A powiedz mi co ten kondensator miałby dać (chciałbym to zrozumieć)

Kondensator ma za zadanie zablokować sygnały radiowe przedostające się na wejście wzmacniacza.
  • #7 3814245
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1839
    Jeżeli z jakiegoś powodu wymiana przewodu mikrofonowego na przewód wysokiej jakości
    lub dołączone kondensatory na wejściach nie pomogą
    - zastosuj drugi mikrofon bezprzewodowy.
  • #8 3815261
    koltech
    Poziom 16  
    Jeśli mam być szczery może się okazać że cokolwiek przypięte do tego wejścia może działać tak samo. Zastanowiłem się nad tematem. W pierwszej kolejności zamień miejscami kable mikrofonowe ten który powoduje efekt radia z tym sprawnym. I daj znać o efektach wtedy będziemy na 100% wiedzieć czy to wina kabla czy wzmachola.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3821930
    pikarel
    Poziom 39  
    koltech napisał:
    ....będziemy na 100% wiedzieć czy to wina kabla czy wzmachola.

Pozdrawiam

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post.
    Albo i dwa razy...
    :)
  • #10 3822091
    koltech
    Poziom 16  
    A ja koledze pikarel proponuje nawet 4x. Nadal nie wiemy czy ten kabel tak samo zachowuje się na pozostałych wejściach. Jeśli na innym wejściu nie będzie radia to równie dobrze może to być spowodowane uszkodzeniem wzmacniacza, a przypięcie czegokolwiek do tego wejścia da ten sam skutek.

Pozdrawiam
  • #11 3826305
    pikarel
    Poziom 39  
    Znam ten sprzęt, analizowałem też schemat ideowy.
    Jeśli przewód jest anteną - to przy identycznych rozwiązaniach na każdym wejściu ( OP Amp ) - detekcja nastąpi w każdym z nich.

Można spróbować zastosować "starodawne" rozwiązanie z transformatorami impedancji.

Ja nie mam możliwości praktycznego sprawdzenia (nie ma blisko nadajnika),
    ale dołączenie kodensatora doświadczalnie lub dwóch, jeśli to przewód symetryczny
    o wartościach maksymalnych, czyli takich, przy których detekcja ustąpi, a pasmo nie zostanie obciete od góry.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji nagłośnienia konferencyjnego opartej na wzmacniaczu Monacor PA-5240 i mikrofonach przewodowych oraz bezprzewodowych pojawia się problem niechcianego odbioru radia RMF na jednym z przewodów mikrofonowych, który działa jak antena. Radio jest słyszalne niezależnie od włączonego mikrofonu i zmienia głośność w zależności od ułożenia kabla. Wymiana kabla lub jego skrócenie może pomóc, jednak skutecznym rozwiązaniem może być zastosowanie kondensatorów blokujących sygnały radiowe na wejściu wzmacniacza. Proponowane wartości kondensatorów to około 100pF lub 22pF, podłączane między poszczególne styki przewodu symetrycznego (np. między styki 1 i 2 oraz 1 i 3, a w razie potrzeby między 2 i 3). Alternatywnie sugerowano użycie transformatorów impedancji lub wymianę mikrofonu przewodowego na bezprzewodowy. Problem może wynikać z bliskości nadajnika RMF oraz charakterystyki wejścia wzmacniacza, które może detektować sygnały radiowe przez przewód mikrofonowy pełniący funkcję anteny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA