logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony STR-333L – lewy kanał gra cicho, brak reakcji na potencjometr, charczenie po STEREO

szajbus91 23 Kwi 2007 11:23 3546 3
REKLAMA
  • #1 3813135
    szajbus91
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witajcie!

Kupiłem uszkodzony wzmacniacz Sony STR-333L. Lewy kanał bez przerwy działa cicho, nie reaguje na krecenie potencjometrem głośności.. Jest tak w przypadku radia i wejść "PHONE" "TAPE". Po przyciśnieciu przycisku obok zmiany z MONO na STEREO (nie pamietam nazwy), Zaczyna strasznie charczeć/budzeć z bardzo zwiekszoną mocą. Prawy kanał chodzi poprawnie w każdej pozycji. Czy ktoś kojaży problem?? Prosze o pomoc. Zmieny głośników, i wszystko z tych rzeczy nie pomaga.

Pozdrawiam i z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 3815820
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Aby cokolwiek naprawić należy zadać sobie trochę trudu i zdiagnozować usterkę.
    Proponowałbym zacząć od zdjęcia obudowy i poruszając się od końcówki mocy znaleźć przyczynę zaniku /tłumienia/ sygnału.
    Oczywiście po drodze jest również potencjometr.
  • REKLAMA
  • #3 3819814
    szajbus91
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Sprawdzałem, nic nie znalazłem, więc zapytałem na forum...
  • #4 3820510
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    po pierwsze należy sprawdzić czy sama końcówka pracuje.
    np podawać sygnał audio na wejście końcówki/za potencjometrem/ przez np 1 uF /lepiej na słuchawkach/
    jeśli jest ok to szukamy dalej jeśli nie to uszkodzona końcówka i /lub aplikacja.
REKLAMA