logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metex M-3860D - nie mierzy napięcia i rezystancji, ciągły sygnał dźwiękowy

jacok 23 Kwi 2007 18:02 3282 10
REKLAMA
  • #1 3814214
    jacok
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Po pomiarze na zakresie 1000V przetwornicy w TV miernik nie mierzy Volt, rezystrancji i caly czas piszczy, zmienia zakresy om, kiloom, mega i piszczy, to samo na Voltach.
    Co moze byc przyczyna usterki, za cenne wskazówki z góry dziekuje !!
  • REKLAMA
  • #2 3814263
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam.
    Mialem podobna sytuacje z miernikiem 9208, <niewlasciwy zakres do pomiaru> . Uszkodzona byla sciezka <przepalona> z PLUSA do wzmacniacz operacyjnego. Po usunieciu uszkodzenia przyrzad mierzy jak przedtem.
    Pozdrawiam.
  • #3 3815365
    jacok
    Poziom 14  
    emeryt2 napisał:
    Witam. Mialem podobna sytuacjez miernikiem 9208, <niewlasciwy zakres do pomiaru> . Uszkodzona byla sciezka<przepalona> z PLUSA do wzmacniacz operacyjnego. Po usunieciu uszkodzenia przyrzad mierzy jak przedtem. Pozdrawiam.
    Rozebralem go i nie widac zadnych uszkodzen tego typu, przegladnąlem dokladnie, moze ktos mial taka sytuacje?
  • REKLAMA
  • #4 3815755
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Witam.
    Ja tez tak sadzilem po, moze nie pobieznyzch ogledzinach sciezek, ale bardziej doswiadczony ode mnie podpowiedzial, ze nalezy uzyc lupy i przedzwonic sciezki. Przerwa <przepalenie bylo niewidoczne golym okiem, dopiero przedzwonienie sciezek dalo efekt.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3816008
    jacok
    Poziom 14  
    emeryt2 napisał:
    Witam.
    Ja tez tak sadzilem po, moze nie pobieznyzch ogledzinach sciezek, ale bardziej doswiadczony ode mnie podpowiedzial, ze nalezy uzyc lupy i przedzwonic sciezki. Przerwa <przepalenie bylo niewidoczne golym okiem, dopiero przedzwonienie sciezek dalo efekt.
    Pozdrawiam.

Własnie przeswietlilem dokladnie wszystko, mysle ze usterka jest inna. Po prostu robilem pomiar B+ i szlag trafil miernik, moze ktos spotkal sie z czyms takim, poprosze o jakies rady.
  • REKLAMA
  • #6 3816084
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Witam .Schemacik tego miernika wysłałem na PW.
    Miałem kiedyś podobne uszkodzenie , wysłałem do NDN-u w Warszawie koszt około 100zł .
    Pozdrawiam
  • #7 3816200
    jacok
    Poziom 14  
    Andychab napisał:
    Witam .Schemacik tego miernika wysłałem na PW.
    Miałem kiedyś podobne uszkodzenie , wysłałem do NDN-u w Warszawie koszt około 100zł .
    Pozdrawiam
    A nie wiesz co bylo wymieniane? byc moze uda mi sie to naprawic,mam juz schemat dzieki!!
  • #8 3817521
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Niestety na rachunku jest tylko kwota usługi serwisowej bez wykazu wymienionych elementów . Częste w tych miernikach jest uszkadzanie zakresu pomiaru pojemności , na skutek nie rozładowania kondensatora przed pomiarem , u mnie już dwukrotnie się to zdarzyło - do wymiany scalak 4066 .
  • #9 3868418
    jacok
    Poziom 14  
    Andychab napisał:
    Niestety na rachunku jest tylko kwota usługi serwisowej bez wykazu wymienionych elementów . Częste w tych miernikach jest uszkadzanie zakresu pomiaru pojemności , na skutek nie rozładowania kondensatora przed pomiarem , u mnie już dwukrotnie się to zdarzyło - do wymiany scalak 4066 .
    scalak 4066 wymieniony bez rezultatu ,zagadka dalej nie rozwiazana ! pozdrawiam
  • #10 3881704
    TR
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    W innych modelach Metexach miałem uszkodzone po przepięciach scalaki ICL 7106 - TAKI SAM OBJAW - nie wiem jaki jest w tym urzadzeniu. Wymieniałem w ciemno bo cena ok 10zł. Sprawdź także elementy zabezpieczające.
  • #11 3890874
    jacok
    Poziom 14  
    TR napisał:
    W innych modelach Metexach miałem uszkodzone po przepięciach scalaki ICL 7106 - TAKI SAM OBJAW - nie wiem jaki jest w tym urzadzeniu. Wymieniałem w ciemno bo cena ok 10zł. Sprawdź także elementy zabezpieczające.
    Wlasnie u mnie jest MAX134 i troche kosztuje nie wiem czy oplaca sie go wymieniac jesli to nie bedzie jego przyczyna!! pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Miernik Metex M-3860D po pomiarze napięcia 1000V w przetwornicy TV przestał mierzyć napięcie i rezystancję, a na wszystkich zakresach (om, kiloohm, megaohm, volt) generuje ciągły sygnał dźwiękowy. Możliwe przyczyny to uszkodzenie ścieżek na płytce drukowanej, które mogą być niewidoczne gołym okiem i wymagają dokładnego sprawdzenia lupą oraz pomiaru ciągłości. Częstą usterką w podobnych miernikach jest uszkodzenie układu scalonego 4066, szczególnie po pomiarze pojemności bez rozładowania kondensatora. Wymiana tego scalaka nie zawsze rozwiązuje problem. W innych modelach Metex po przepięciach uszkadzają się scalaki ICL7106, które można wymienić profilaktycznie. W omawianym modelu występuje układ MAX134, którego wymiana jest kosztowna i niepewna pod względem skuteczności naprawy. Zaleca się także sprawdzenie elementów zabezpieczających miernik. W przypadku braku widocznych uszkodzeń i nieznanej przyczyny, serwis specjalistyczny może wykonać naprawę za około 100 zł, jednak bez szczegółowego wykazu wymienionych części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA